Pratite nas

Reagiranja

Akademik Ivan Aralica: Ne bih bio za to da se “za dom spremni” uvodi u vojsku, ali bio bih za to da ne bude inkriminiran pozdrav.

Objavljeno

na

Akademik Josip Pečarić uzburkao je političku scenu inicijativnom da pozdrav “za dom spremni” postane službeni pozdrav Hrvatske vojske, piše Večernji List

[ad id=”68099″]

U peticiji koju je naslovio na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, akademik ističe da njegovu ideju podržalo više od 3500 potpisnika, među kojima su biskupi Valentin Pozaić i Vlado Košić te Josip Šimunić, Zvonimir Šeparović, Velimir Bujanec, Nikola Štedul… Neposredan povod za ovu inicijativu bila je, tvrdi, najava policije da će kazniti pjevača Marka Perkovića Thompsona zbog uzvikivanja pozdrava “za dom spremni” na velikom koncertu u Kninu na proslavi Oluje.

Predsjednica Grabar-Kitarović kako Večernji neslužbeno doznaje osudila je inicijativu kao “neozbiljnu, neprihvatljivu i na razini provokacije.”

Na pismo peticije odgovorili su i iz HDZ-a:

– Suvremena hrvatska država temelji se na Domovinskom ratu. Hrvatska vojska ima svoje pozdrave koji odražavaju domoljublje i zajedništvo proizašlo upravo iz Domovinskog rata. To su: “Domovini vjerni” i “Pozdrav domovini” – stoji u priopćenju HDZ-a.

Akademik Ivan Aralica nije potpisao Pečarićevu inicijativu jer se zalaže za to da službeni pozdrav u HV-u ostane onaj pod kojim je ostvarena pobjeda u Domovinskom ratu:

– Ne bih bio za to da se “za dom spremni” uvodi u vojsku, ali bio bih za to da ne bude inkriminiran pozdrav. Ja sam za to da se može javno njime pozdravljati jer to nije ustaški pozdrav. Ustaški je pozdrav bio “za poglavnika i dom spremni”. “Za dom spremni” ubrajam u one izraze koje su ustaše preuzele iz hrvatske tradicije, kao što su, uostalom, preuzeli i kunu. Mi smo tu kunu deustašizirali – zaključuje Aralica.

Hrvoje Klasić je također u svom stilu komentirao peticiju.

VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari