Pratite nas

Reagiranja

Akademik Josip Pečarić odgovorio generalu Rojsu

Objavljeno

na

Profesor književnosti na Sveučilištu u Mostaru dr. sc. Marko Tokić govoreći o mojim knjigama  na Fakultetu Prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u (Glas Brotnja, 05. 12. 2014.) da su četiri stupa ‘Pečarićeve Hrvatske’ Franjo Tuđman, Dario Kordić, Marko Perković-Thompson i biskup Vlado Košić.

Prof. Tokić je čovjek iz struke pa je zato i moguće na tako jednostavan način, meni najdraži, opisati bit mojih knjiga kojih je već do tada bilo puno.

Više puta sam napisao kako četiri osobe koje su neprijatelji hrvatske države i hrvatskog naroda najviše napadali, a predstavljaju najzaslužnije dijelove hrvatskog naroda u stvaranju hrvatske države i stvarno su u mojim knjigama ili sam čitave knjige posvetio njima.

Nevjerojatno je da netko tko je general  ne razumije da je to Pečarićeva Hrvatska o kojoj piše sveučilišni professor kome su knjige struka. General tvrdi:

“– Svaka čast Pečariću, ali ovoga je puta pretjerao – smatra Rojs. Ne znam iz kojih razloga nam nameće navedene kao „stupove“, kad od njih ima mnogo zaslužnijih. Na prvom mjestu je prvi hrvatskih predsjednik i vojskovođa dr. Franjo Tuđman, (to je „pogodio“), a potom su ratni ministar Gojko Šušak, Sveti Ivan Pavao II. i zagrebački nadbiskup i kardinal Franjo Kuharić. Ona trojica po kriteriju akademika mogu biti „stupovi“, nitko ne kaže da nemaju zasluga, ali nikako ne mogu biti prvi, pa čak ni među prvima. Ovo je za mene provokacija…“

Ali da pogledamo s kakvim argumentima naš general Rojs negira tvrdnju sjajnog sveučilišnog profesora iz Mostara.

Prvi stup pripada onim najzaslužnijim i zbog toga najnapadanijim. i sigurno je da u taj stup pored dr. Tuđmana stoji ratni minister obrane Gojko Šušak, general Bobetko i dr.

Zašto je Profesor izabrao Tuđmana, a ne nekoga drugog da predstavlja ovaj dio zaslužnih, a napadanih iz mojih knjiga tj. za predstavnika prvog stupa ‘Pečarićeve Hrvatske’? Spomenut ću samo neke moje knjige o Predsjedniku:

Srpski mit o Jasenovcu / Skrivanje istine o beogradskim konc-logorima, Hrvatski povijesni institut, Zagreb, 1998. Već knjiga Za hrvatsku Hrvatsku, Element, Zagreb, 2001 je posvećena Predsjedniku. U nekoliko knjiga je njegovo ime u naslovu ili podnaslovu:

Trijumf tuđmanizma, Zagreb, 2003.; Nepoćudne knjige / Trijumf tuđmanizma 2, Zagreb, 2003. I s akademikom Dubravkom Jelčićem  Tuđmanove tri sekunde, Zagreb, 2004., a drugo prošireno izdanje, Zagreb, 2007.

Međutim o predsjedniku Tuđmanu je bila već prva moja publicistička knjiga Srpski mit o Jasenovcu / Skrivanje istine o beogradskim konc-logorima, Hrvatski povijesni institut, Zagreb, 1998.  Naime, to je bio polemički odgovor na knjigu dr. Milana Bulajića iz Beograda Tuđmanov Jasenovaćki mit.

Generalu Rojsu to znači da sam ja (a zapravo professor Tokić) “pogodio” Tuđmana za prvi stup. Vjerovali ili ne?

General Rojs doista spominje i četvrti stup po prof. Tokiću. Ali morali bi ga proširiti iz Crkve u Hrvata u Katoličku crkvu onda bi u taj stup sigurno išli i Papa Ivan Pavao 2. i kardinal Kuharić. U mojim knjigama, a vjerojatno i uopće je iz Crkve u Hrvata najnapadaniji biskup Košić, To je professor Tokić itekako dobro znao uočiti. To mu je struka. Istina u objavljenom tekstu na kamenjaru naš general tvrdi kako i biskup Košić to ne razumije, ali biskup to meni nije rekao, pa to ne mogu komentirati. Bilo kako bilo o tom četvrtom stupu imam knjigu.

Spomenzt ću i druga dva stupa, po prof. Tokiću, kojima sam posvetio veliku pažnju tj. knjige. Uz Darija Kordića kasnije smo zajedno prof. Tokić i ja dodali i generala Praljka.

Na nedavnoj promociji knjige o Kordiću, prof Tokić je u Zagrebu doživio prave ovacije. Knjigu su predstavljali i biskup Košić i Zvonimir Hodak.

O general Praljku smo dr. sc. Miroslav Međimorec i ja izdali zajedno slijedeće knjige:

General Praljak, Zagreb, 2017. Str. 375.

General Praljak, drugo prošireno izdanja, Zagreb, 2017. str. 451.

General Praljak II. U obrani hrvatskog naroda, Zagreb, 2018.

General Praljak III. S prijezirom odbacujem Vašu presudu, Zagreb, 2018.

  1. Međimorec, J. Pečarić, General Praljak IV. S prijezirom odbacujem Vaše podaništvo, Zagreb, 2018.

Što se tiće trećeg stupa o onima u RH koji su svoj talent stavili u obranu Hrvatske i koji su zbog toga najnapadaniji doista je prof. Tokić dobro uočio da imam niz knjiga o Marku Perkoviću Thompsonu i doista se nadam da je i general Rojs uočio koliko su ga napadali zbog toga. Evo i nekih knjiga koje pokazuju da je sveučilišni profesor književnosti ipak profesor:

  1. Kovačević i J. Pečarić, Thompson u očima hrvatskih intelektualaca – Bilo je i to jednom u Hrvatskoj, Fortuna,Zagreb, 2008.
  2. Pečarić, Hajka na Thompsona, Zagreb, 2012.
  3. Pečarić, Thompson – pjesmom za Hrvatsku, Zagreb, 2017. Str. 409.
  4. Pečarić, Matematika, pjesme i nogomet. Zagreb, 2018. pp. 347.

Posebno mi je zanimljiva tvrdnja našeg generala: „Ovo je za mene provokacija“

Naime i general Rojs je bio potpisnik peticije ZDS kojom smo branili Thompsona i njegovu Bojnu Čavoglave. Tada nismo ni znali da je dan prije nedolaska u Knin Predsjednica bila i protiv HOS-a u mimohodu u Zagrebu.

Zato se na Thompsona odnose i knjige:

  1. Pečarić. Dva pisma koja su skinula maske / Na hrvatsku šutnju nismo spremni!, Zagreb, 2015. pp.406.
  2. Pečarić, Dnevnik u znaku ‘Za dom spremni’, Zagreb, 2017. str. 312
  3. Pečarić, Predsjednica i ‘Za Dom spremni’, Zagreb, 2019. str. 214.

Ipak, možda naš general nije pokušao postati profesor književnosti umjesto profesora Tokića! Ipak ovi podatci koji pokazuju otkud takve tvrdnje profesora Tokića pokazuju krajnu neozbiljnost našeg generala.

Lako je moguće da je po srijedi samo strah od kandidature dr. sc. Miroslava Škore. Da doktora znanosti, što naša predsjednica pokušava postati tijekom svog predsjednikovanja.

Ali i tu moramo spomenuti prof Tokića. On je na Sveučilištu u Osijeku započeo svoju znanstvenu karijeru. Kada je u ratu postao političar u BiH prekinuo je znanstvenu karijeru. Kada su mu strani gubernatori zabranili daljne bavljenje politikom jer je bio nepokolebljivi borac za hrvatske interese vratio se znanstvenoj karijeri, doktorirao i sada je sveučilišni professor.

Nadam se da ove generalove ambicije za profesuru iz književnosti, nisu zbog doktorata. A za to izgleda treba prvo postati predsjednik

Akademik Josip Pečarić

General Rojs pita Škoru: Gdje je pjevao 91.?

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Ministarstvo hrvatskih branitelja: Krešo Beljak omalovažava hrvatske branitelje i njihovu žrtvu

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvo hrvatskih branitelja priopćilo je u petak da najoštrije osuđuje nastavak  uvredljivih i neprihvatljivih javnih istupa predsjednika Hrvatske seljačke stranke (HSS) Kreše Beljaka kojima, kako ocjenjuje,  grubo vrijeđa čast i ugled hrvatskih branitelja te omalovažava njihovu žrtvu.

“Na stranačkom skupu u Kalniku, Beljak je izjavio kako je, dok je bio predsjednik Vlade, Zoran Milanović ‘trpio više od dvije godine šator tamo neke šačice pijanaca u Savskoj’ te da ‘nema hrvatskog generala koji nije multimilijuner’. Krešo Beljak ovakvim istupom omalovažava hrvatske branitelje i njihovu žrtvu”, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva dodaju da nazivanje hrvatskih branitelja koji su prije nekoliko godina sudjelovali u prosvjedu pred tadašnjim Ministarstvom branitelja, šačicom pijanaca – ne može i ne smije biti prihvatljiva retorika u javnom prostoru.

Ističu da su među prosvjednicima, koje Beljak podrugljivo naziva šačicom pijanaca, uz najteže ratne vojne invalide bili i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te brojni hrvatski branitelji.

Napominju da je prosvjed kojim se u vrijeme Milanovićeve Vlade “izražavalo nagomilano nezadovoljstvo neprihvatljivim odnosom prema braniteljima i stradalnicima,  obilježila i smrt 100-postorne HRVI Nevenke Topalušić”, što je “tragičan događaj koji zaslužuje pijetet, a nipošto ovakvo izrugivanje”.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja kažu da je “lažna i neutemeljena i tvrdnja kako su svi hrvatski generali multimilijunaši, tendenciozno iznesena s ciljem dodatnog blaćenja pojedinaca, ali i cijele skupine ljudi, koji su taj čin časno i zasluženo stekli”.

Dodaju da Ministarstvo “četvrtu godinu zaredom čini sve kako bi se vrednovala uloga i zasluge hrvatski branitelja kojima ova Vlada svojim odgovornim odnosom i konkretnim mjerama odaje zasluženo poštovanje”.

Zaključuju kako su hrvatski branitelji zaslužni za slobodu koju živimo u Hrvatskoj, i u kojoj svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje, međutim ima i odgovornost za izgovorenu riječ. (Hina)

VIDEO – Beljak udario po braniteljima: Milanović dvije godine trpio šator šačice pijanaca, ja ne bi ni 24 sata

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

MOST-ov Miro Bulj žestoko se obračunao sa SDP-ovim Nenadom Stazićem: ‘Vi ste koljač’

Objavljeno

na

Objavio

Pogledajte kako sam sasuo istinu u lice Nenadu Staziću zbog njegove monstruozne izjave kojom poziva na ubijanje “Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika”, napisao je Bulj.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari