Pratite nas

Pregled

Akademik Pečarić: Danas su agresorski simboli dobrodošli, a braniteljski nisu

Objavljeno

na

Kardinal Franjo Kuharić je na susretu u Predsjedničkim dvorima, 29. rujna 1997. rekao:

“Razgovarajte s velikima s polazišta principa, nikada na koljenima. Principi su oružje. I zato kad Hrvatska čistih ruku i čiste savjesti nastupi pred svijetom, ona je jaka i pred jakima”.

Na žalost od 2000. godine kao da nema u Hrvatskoj političara koji razumije ovo pravilo.

To pokazuje i Marko Ljubić u svom najnovijem tekstu:

Hrvatskoj je cilj trajno riješiti odnose sa Srbijom i bez obzira na pritiske danas, upravo danas u ovakvoj Europi ima za to najbolju priliku. Njemačka ranjivost zbog sankcija, koju uz ostalo popravlja podvodeći Hrvatsku Srbiji, ili bar pokušavajući, kako bi nam mogli postrojiti počasnu gardu, dati nam kakvu pohvalu ili nagradu izvan festivalske konkurencije za neki Hribarov film, prilika je da Hrvatska jednostavno kaže – moramo poštovati načela.

A ta načela su:

Agresor na Hrvatsku, Srbija, mora platiti ratnu štetu, pri čemu su perverzne priče o tome da bi Srbija bankrotirala. Ne bi. Štetu treba plaćati pedagoški, stotinu godina, na način da boli, ali ne ugrožava, da se na toj obavezi odgajaju generacije Srba.

Srbija mora vratiti Hrvatskoj sve što Hrvatskoj kao slobodnoj državi iz zajedničke ili specifične povijesti pripada. Baš sve i bez cjenkanja. Od arhiva, do svih vrsta umjetnina, dobara, svega.

Konačno, ako bi Hrvatska danas pristala ovakvoj Srbiji, s rukama s kojih se cijedi krv stotina tisuća ljudi još uvijek, otvoriti proces bezuvjetnoga približavanja Europskoj uniji, odnosno preko nekih banalnih proceduralnih finti, preko kojih smo, da se ne zavaravamo uz ustupke Srbiji i mi postali članicom, onda je nužno hrvatskom narodu jasno reći da je takva Europska unija propast civilizacije te da nam je bolje biti izvan toga zla. Jer afirmacija zla i načela ujedinjene Europe nisu mogući u istom identitetu.

Dakle, što je u ovome trenutku ključno prepoznati?

Čija je riječ teža, Plenkovićeva da Srbija mora ispuniti kriterije za ulazak u Europsku uniju, pri čemu navodi nekoliko, redom gotovo nebitnih i sekundarnih zahtjeva Hrvatske, ne otvarajući uopće pitanja koja je trajno cementirao Stalni međunarodni sud u Haagu proglašavajući Srbiju agresorom i međunarodnim zločincem, ili Merkeličina da je strateški interes Europske unije priključenje ovakve Srbije, ujedno obaveza Hrvatske uz isticanje te obaveze kao nekakve privilegije tipa budali šamara?

Marko Ljubić: Je li Plenković dobio vojne počasti u Berlinu na kredit ili za zasluge?

Ali nije me Ljubić ponovno podsjetio na kardinala, već razgovor s prijateljima oko najavljenog povjerenstva koje treba odlučivati o simbolima iz prošlosti.

Konstatirao sam kako bi tu komisiju trebali nazvati pravim imenom: Komisija za izjednačavanje žrtve i agresora u Domovinskom ratu.

Zašto?

Pa već sama nakana da se uspoređuje zvijezda petokraka i pozdrav Za dom spremni je van svake pameti.

Svaki narod, svaka država koja je nastala i obranila se u ratu od agresora nikada ne bi ni pomislila niti formirala komisiju koja treba u isti koš znakovlje agresora i branitelja.

Činjenica je da danas u RH imamo situaciju da su agresorski simboli dobrodošli, ali braniteljski nisu. Prijedlog je možda motiviran time da je bolje i izjednačiti žrtvu i agresora, nego imati sadašnju situaciju kada se svi koji su bili ili su još uvijek protiv hrvatske države nametnuli takovu perverznu situaciju. Njima je Domovinski rat zločin, ali to ne smiju javno reći pa se pozivaju na nekakav antifašizam Hude jame ili Drugi svjetski rat. Zapravo najtočnije ih je zvati srpskim slugama jer je jednostavno usporediti što traže oni a što oni iz Srbije. Dapače lako je ustanoviti da rade ono što im diktiraju iz Srbije.

Takvima se sjajno ruga, jer drugo i ne zaslužuju, Zvonimir Hodak:

“To je stvarno apsurdistan! Zemlja je to kojoj se nameće etnička odgovornost za jedan brutalni zločin, za ubojstvo Aleksandre Zec, a da pritom nitko ne smije ni spomenuti 402 djece ubijene za vrijeme agresije na tu zemlju. Jedna novinarska budaletina postavlja pitanje u kakvoj je uzročnoj vezi smrt 402 djeteta sa ubojstvom obitelji Zec. Što mu odgovoriti nego ‘idi bre da se lečiš’ mada je po svoj prilici neizlječiv. Zemlja je to u kojoj skoro svakodnevno čitamo ‘mudre’ analize dnevno-političkih događaja od čovjeka koji je svojim svjedočenjem 1972.g. otpravio u Staru Gradišku mnoge studente koji su u jednom trenutku povjerovali u Hrvatsku. Čovjek koji je detaljno opisao grozne zločine HV-a u Oluji te u obliku knjige sve to poslao u Haag. Tu knjigu je Haški sud proglasio potpuno pravno irelevantnom i nije dobila status dokaza. I danas taj čovjek, Žarko Puhovski, kaže: ‘Ako neće država, spornu ploču trebaju skinuti građani’. Koji građani? Možda oni koji su ubili 11 boraca HOS-a? Možda građani Borova sela koji su digli spomenik četničkom ubojici Vukašinu Šoškočaninu i koji mirno godinama ponosno stoji na oltaru otadžbine. Možda građanin Bojan Glavašević koji mudruje: ‘Sramotan spomenik u Jasenovcu, fašistički je’. Mudri Bojan koji je to postao naknadno, nakon rata. Vjerojatno je flomasterom na muda dodao slovo R. Njegov otac Siniša Glavašević, hrvatski ratni heroj javio je iz Vukovara: ‘Da nije bilo HOS-a Vukovar bi pao u rujnu mjesecu’. Njegova jabuka nije pala daleko od stabla, ali je nažalost bila istrulila… Država smo u kojoj ‘fol legalisti’ tipa Puhovskog, Glavaševića, Hrvoja Klasića, Jelene Lovrić, Milorada Pupovca …skaču na zadnje noge zbog HOS-ovog grba koji je potvrđen u Uredu državne uprave kao integralni dio znaka Udruge dragovoljaca HOS-a. Kao takav je legitimno registriran pri Ministarstvu uprave još 1993.g. Pred Visokim vojnim sudom vođen je bio proces Paragi, Dedakoviću i Đapiću u kojem je poanta bila ideja da se HOS proglasi paravojnom jedinicom pod vodstvom trojice optuženih. Sva trojica su oslobođena. Utvrđeno je da je HOS regularna jedinica HV-a. Tu presudu suca Kosa potvrdio je i Vrhovni sud RH. Usput rečeno, svu trojicu optuženika branio sam ja i zato si uzimam pravo raspravljati o statusu HOS-a koji danas osporavaju upravo oni koji su priželjkivali i osuđujuću presudu na Visokom vojnom sudu u Zagrebu ili oni koji su pred hosovcima bježali kao zečevi kako je to plastično u času iskrenosti rekao njihov Slobodan Milošević. Ćirilične ploče u Vukovaru. Kome to smeta?”.

Hitrec upozorava i da se itekako treba utvrditi povijesna istina. Predlagačima je problem Jasenovac, dakle srpko-komunistički mit kojima su čuvali Jugoslaviju. Laž koju su koristili svo vrijeme najveće moguće Srbije koju su zvali Jugoslavija, pa je prirodno da je srpskim slugama taj mit važan i danas. Danas kada su hrvatski branitelji od vojske njihovih gazda napravili zečeve to im je jedino ostalo:

U aferoznom tjednu hrvatsko-srpska ćelija našla je još jednu poslasticu za opanjkavanje, za faši-ranje Hrvatske. U mjestu Jasenovcu podignuta je ploča ubijenim pripadnicima HOS-a, s velikim križem i sitno ispisanim slovima na njihovu ratnom i mirnodopskom obilježju, Za dom spremni. Zagrebačko-beogradska ćelija podignula se na noge lagane, zar u Jasenovcu, urlaju po medijima i u Saboru, mičite to odmah. Ploča ih je razgnjevila više od filma „Jasenovac – istina“ ili znanstvenih istraživanja Igora Vukića i Blanke Matković o trostrukom logoru Jasenovac. Ne žele oni znati da su hrabri jasenovački HOS-ovci s tim riječima ginuli za slobodu moderne, demokratske Hrvatske, ne žele znati ništa drugo do li da je to navodno isključivo ustaški pozdrav, jer povijest ne znaju, a o Drugom svjetskom ratu učili su iz solunaških udžbenika. Stvar se malo zakomplicirala budući da je dokazana zakonitost tih triju riječi na hosovskoj oznaci, pa je ćelija progutala slinu. (Usput: na ne tako davnoj vojnoj smotri u Moskvi, razgovijetno se čulo kako ruski vojnici gromko viču: „Za dom svoj!“)

Kad smo već kod Jasenovca i predimenzioniranja, došlo mi je u ruke izvješće Petra Lungova, atašea, upućeno bugarskom veleposlaniku Jordanu Mečkarovu – o posjetu stranih dužnosnika akreditiranih u Zagrebu hrvatskom koncentracijskom logoru Jasenovac. Dokument br. 40/ T. A. Iz Bugarskog državnog arhiva, objavljen u zborniku Bugarska i NDH 1991.- 1944. Izvješće je pisano u Zagrebu 7. veljače 1942., vrlo iscrpno. Skupina akreditiranih, među kojima je bio i Lungov, sastojala se od predstavnika njemačkih, mađarskih, bugarskih i rumunjskih atašea za tisak, a bila je tu i predstavnica Associated Pressa. Iz opširnog teksta izdvajam bilješku o kartoteci svih zatočenika koja se čuvala u zgradi u mjestu Jasenovac, o dokumentima u tri primjerka. Dalje navodi Lungov da se godišnje iz državnoga proračuna odvaja za logore 200 milijuna kuna. „U Hrvatskoj ima pet koncentracijskih logora sa 20.000 zatočenika“, piše ataše, „ a u logoru Jasenovac smješteno je oko 1500 ljudi.“ Odveli su skupinu i u sam logor , okružen bodljikavom žicom i drvenim kulama za stražu, vidjeli ljude koji ondje rade u ropskim uvjetima, u željezariji, ciglani i pilani i drugdje. Svaki zatočenik je imao broj na „traci“ , Židovi su nosili žute trake, Srbi plave, a Hrvati crvene. Lungov je nabrojio desetak baraka, te dodao da se gradi još 25.

Skupinu su vodili Eugen Kvaternik i „Maks“, kako Lungov bez prezimena navodi privremenog zapovjednika logora. Kvaternik je hvalio kartoteke zatočenika, nazivajući ih vrlo dobrim.

Gdje su te kartoteke?

Da ruski vojnici gromko viču: Za dom svoj!

S druge strane na objede po njemačkom tisku u kojima sudjeluju srpske sluge iz RH reagira dr. sc. Josip Stjepandić.

Naravno on iznova upozorava kako je i Ivo Josipović za ZDS kad mu to koristi za zgrtanje ustaških kuna! Uostalom svima njima su ustaške kune drage i obilato ih nagrađuju njima.

Podsjetimo se da im je prvi na udaru bio Marko Perković Thompson. Od njega su stalno dobivali isti odgovor. Dan je i u naslovu njegovog najnovijeg intervjua:

Marko Perković Thompson: Svog stava ili pjesme ne odričem se pa makar me zabranili u cijelom svijetu

Smeta im i HNES.

Naravno oni uvijek tvrdo zastupaju svoja prosrpska stajališta. Kada su na vlasti ili očekuju povratak na vlast izravno ih propagiraju, a kada nisu onda se pozivaju na drugi svjetski rat. Kao srpske sluge znaju da je laž najviše pomogla u povijesti. Dodajmo da je poluistina gora od laži. Zato je prošlo ljeto prikrivano da je peticija ZDS bila u obranu Thompsona i “Bojne Čavoglave”, dakle simbola Domovinskog rata, a od ljetos se ide otvoreno na njih. Na HOS-ovce! Jer su se Srbi panično bojali HOS-ovaca.

Imaju sreću što gazde znaju što treba raditi. Uvijek kada ne mogu ostvariti njihove interese srpske sluge dovedu nekog iz HDZ-a na vlast. Nekog koji se našao u HDZ-u samo zato što smo pobijedili u ratu, a jednako dobro bi se snašao i u SDP-u, da nije tako bilo.

Kada Račan nije smio uhapsiti generala Gotovinu, doveli su na vlast Sanadera. To sam svojevremeno i predvidio tvrdnjom:

Kad gazda mijenja slugu, uvijek nađe boljeg slugu!

Mnogi državotvorni Hrvati sumnjaju da je isti slučaj i sada. Je li Plenković onaj koji će im definitivno donijeti tako željeno izjednačavanje žrtve i agresora? Boji li se on reći, kao i svi drugi od 2000. stranim gazdama da su podržavali srpski fašizam i agresiju na Hrvatsku?

Evo što im poručuje Holjevac:

Zato je premijer Plenković iz Briselske bojne u kojoj su mu Milanović i Sanader bili suborci posve promašio kad je rekao kako je 70 godina od 2. svjetskog rata sazrelo vrijeme za konsenzus u Hrvatskoj. Ne radi se uopće o Drugom svjetskom ratu. HOS nije sudjelovao u Drugom svjetskom ratu, iako se pozivaju na neke ideološke aspekte ustaštva. Radi se o Domovinskom ratu. Domovinski rat je završio prije 21 godinu, i sazrelo je vrijeme da se postigne konsenzus, koji glasi:

– Nitko u Hrvatskoj nema pravo sporiti bilo kakva spomen obilježja veteranima Domovinskog rata, bilo gdje u RH. Što se “ZDS” tiče, to je bio službeni pozdrav te postrojbe, i dio je službenog i ozakonjenog znakovlja te postrojbe. Ako nekom taj pozdrav smeta, neka prvo zabrani “antifašističko” znakovlje poput petokrake pod kojima su ubijani i progonjeni Hrvati u Hrvatskoj, od 45. do 95., i pod kojim se ratovalo protiv Hrvatske, pa možemo razgovarati. Ako nekom smeta samo postavljanje spomen obilježja poginulim braniteljima u “svetom srpskom” Jasenovcu, neovisno o “ZDS”, onda je to veći problem, onda taj netko ne poštuje samu hrvatsku neovisnost i smatra branitelje iz DR kao takve ustašama, pa mu kao takvom zapravo nije ni mjesto u neovisnoj Hrvatskoj. A po reakcijama, od onih iz Istre do onih iz Vlade, reklo bi se da je upravo to većini problem.

Dodao bih dvije stvari.

Prvo: kada kažu da je ZDS ustaški pozdrav, treba se sjetiti da su u Domovinskom ratu Srbi i “antifašisti” nazivali branitelje ustašama. Sve branitelje, a ne samo HOS-ovce. A hrvatsku državu su nazivali Tuđmanova ustaška država. Dakle treba tzv antifašistima priznati da su u pravu to uzeti kao njihovo priznanje da su i u Domovinskom ratu bili na strani fašističkog agresora.

Drugo: Kada govore o braniteljima i svima koji su bili za slobodnu i neovisnu hrvatsku državu kao o fašistima isto tako treba to shvatiti kao priznanje da su bili na strani fašističkog agresora. Oni sebe proglašavaju antifašistima zbog hudih jama i križnih putova, a branitelje koji su slomili istinsku fašističku agresiju proglašavaju fašistima. Zapravo sami sebe definiraju kao fašiste.

I zbog jednog i zbog drugog jasno je kako je veleizdaja u RH veoma protifabilno zanimanje!

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Otvoreno: Tko širi govor mržnje u Hrvatskoj?

Objavljeno

na

Objavio

Hoće li se govor mržnje i poticanje na nasilje drakonski kažnjavati? Koje će biti kazne za širenje lažnih vijesti? Treba li uvesti njemački zakonski model sprječavanja govora mržnje na društvenim mrežama i portalima? Bila je to tema Otvorenog urednika Mislava Togonala. Gostovali su ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, Igor Peternel iz Hrvatskog helsinškog odbora, kolumnist Telegrama Dragan Markovina, Željka Markić iz inicijative U ime obitelji i Krunoslav Borovec iz MUP-a.

“Nakon silnih prijetnji koje sam dobivala ovih dana, najviše me zabrinjava opasnost po izražavanje vlastitog mišljenja”, poručila je telefonskim putem kolumnistica portala Narod Anela Todorić.

“Uvijek postoji opasnost da se politička korektnost zloupotrebljava kao neka vrsta političke toljage ili sredstva za cenzuru i onemogućavanje slobode misli i izražavanja”, upozorio je član Neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović u prilogu.

Na upit Mislava Togonala kako Vlada kani regulirati govor mržnje, Obuljen Koržinek je odgovorila: “Analiziramo postojeći pravni okvir vezan uz nepovoljnu komunikaciju na internetu, analiziramo postojeću pravnu regulativu i prikupljamo informacije o različitim informativnim i obrazovnim kampanjama”.

Ići će se, najavljuje ministrica kulture, sa zakonodavnom inicijativom. “Kazneni zakon vrlo dobro uređuje ona pitanja koje ovdje kolokvijalno nazivamo govorom mržnje”, dodala je. “Imamo cijeli sklop zakona koji se tiču medija i uredničke odgovornosti, no sklizak je teren glede komentara koji se pojavljuju ispod urednički oblikovanih tekstova”.

“Društvene mreže su novi kanal komunikacije koji nije u okviru aktualnih zakona uređen na adekvatan način”, napomenula je.

Ovo nije pitanje kojim se bavimo samo u Hrvatskoj, već i u nizu europskih država, poput Njemačke, istaknula je Obuljen Koržinek. “Koncept govora mržnje zapravo nigdje nije definiran”, upozorila je.

Kako osigurati zaštitu svačijeg dostojanstva, a pritom ne onemogućiti ničiju slobodu govora, pita se ministrica kulture.

Markić: U Hrvatskoj mediji huškaju čitatelje

Ranko Ostojić pozvao je na primjenu modela nalik onom njemačkom, a Željka Markić je primijetila da je granicu o kojoj je govorila ministrica kulture teško odrediti.

“Upravo zbog toga što Facebook nije zaštitio svoje korisnike od toga da ih se lažnim prijavama onemogući u iznošenju svojih stavova, što smo vidjeli na slučaju iznošenja mišljenja o generalu Praljku, izloženi smo nekom obliku cenzure”, istaknula je Markić.

Razlikujem društvene mreže i ljude privatno te medije, ističe čelnica udruge U ime obitelji. “Mediji u Hrvatskoj huškaju čitatelje na određene ljude, koje oni odabiru po svom ključu. Naša kolumnistica je iznijela da psima nije mjesto u krevetu, a ja sam u svoj inbox počela primati fotografije tuđih pasa u krevetu, psovke i uvrede“.

Navela je primjer Indexa koji je “generirao hajku prema Aneli Todorić i meni, a ne ljudi koji pišu na društvenim mrežama”.

“Narod.hr, koji je vlasništvo vaše udruge, širi mržnju”, optužio ju je Ostojić.

Iznijeli ste niz neistina, odgovorila mu je Markić. “Bit će mi drago da se postrože uvjeti prema svim portalima. Dosad postojimo četiri godine, a nemamo nijednu pravomoćnu presudu protiv portala Narod.hr”.

Vi ste, nastavila je, uvrijedili suprugu nogometaša koja je misica i proslavila je Hrvatsku, dodala je, optuživši Ostojića za neuspjeh u pronalasku počinitelja u slučaju poljudske svastike.

Podsjetimo, Ostojić se tom prilikom referirao na Anicu Kovač, odgovorivši na upit Maje Sever tko je pregledao teren prije utakmice: “Vjerovatno neka bivša missica u ime organizatora….da se zvijezda ukazala bilo bi viđeno”.

“Stadion je tri dana prije utakmice preuzeo organizator i nije spriječio sramotu za Hrvatsku”, rekao je Ostojić.

Peternel: Stanković širi govor mržnje

“Ja sam mislio govoriti na tragu gospodina Ostojića, njezine riječi i djelovanje njezina portala su u raskoraku”, rekao je Markovina, požalivši se da ga etiketiraju za mržnju i neprijateljstvo.

Da nema ovakvih medija, mi danas takve rasprave ne bismo vodili, rekao je Markovina. “Možete misliti što hoćete o Praljku, ali čovjek ima pravomoćnu presudu. Udruga gospođe Markić ratuje s manjinama, homoseksualcima, transrodnim osobama…”.

“Mi smo od Facebooka tražili da poštuje hrvatski Ustav kao što se u Njemačkoj poštuje njemački Ustav”, istaknula je Markić.

U raspravu se potom uključio i Igor Peternel, koji je naglasio da je u američkom sudstvu odlučeno da je i govor mržnje oblik slobode govora.

“Govor mržnje treba suzbijati novom edukacijom i širenjem svijesti o potrebi za kulturnim dijalogom, od političkih stranaka nadalje”, rekao je Peternel. Naše društvo je duboko polarizirano, ali poticanje na mržnju i nasilje nije potrebno dodatno zakonski određivati jer je to zakonski riješeno, istaknuo je.

“Aleksandar Stanković je pozvao na okončanje govora mržnje, ali on i širi govor mržnje, svoje neistomišljenike nazvao je ‘intelektualnim krkanima’. To sigurno nije govor ljubavi”, primijetio je.

Koje su granice i tko će to odlučivati, zapitao se.

“Što se tiče medija, to je urednička odgovornost”, rekla je Obuljen Koržinek. “Urednik mora promisliti hoće li neki sadržaj uvrstiti u svoj medij. Tu postoji prostor između onoga koji nešto želi napisati i javnih medija”.

Međutim, dodaje ministrica kulture, “u slučaju društvenih mreža urednička ruka ne postoji, pa je pitanje hoće li ljudi pregledavati komentare ili će se predodrediti da se konkretne riječi i pojmovi blokiraju pa ih algoritmi sami prepoznaju da bi ih sve linearno izbrisali”.

Markovina: ‘Novosti’ ne šire govor mržnje, odakle vam to?

“Tjednik Novosti vrijeđao je nacionalnu većinu, dodijeljenu mu je 3.2 milijuna kuna godišnje iz sredstava poreznih obveznika”, upozorila je Markić na govor mržnje koji su analizirali u udruzi U ime obitelji. Podsjetila je i na Frljićev običaj lijepljenja fotografija kolega kojima je nesklon na gaće svojim glumcima

Ne bismo smjeli miješati knjige, filmove i predstave s večerašnjom temom, to je sloboda umjetničkog izražavanja, rekla je Obuljen Koržinek. “Miješate razlilite kategorije”.

“Potpuno je netočno da Novosti šire mržnju, iz čega ste to zaključili?” upitao je Markovina Željku Markić. “Želite li vi getoizirati manjine u Hrvatskoj?”, dodao je.

Umjetnost je izraz istine, a ne propagande, odgovorila je Markić. “Neka umjetnici nađu financijere pa snimaju filmove i rade predstave, a ne novcem poreznih obveznika”, istaknula je.

“Ovako se o kulturi razgovaralo prije ’90-ih godina, tada se nametala jedna istina. Ponosna sam što živim u državi u kojoj nitko 27 godina nije zabranio nijednu predstavu ni film”, rekla je ministrica kulture, a Željka Markić odgovorila da nije problem u zabranama, nego u novcu poreznih obveznika.

“Govor mržnje je odraz bolesti društva, treba liječiti cijelu bolest a ne samo simptome, a to je demokratski deficit u našem društvu”, istaknuo je Peternel. “GONG ne treba sudjelovati u pisanju zakona koji će to regulirati jer nije nepristrana udruga, prilikom referenduma o braku je organizirao kampanju jedne od strana”.

HRT/Direktno.hr

Nova kampanja blaćenja Željke Markić povezana s pripremama za promjenu izbornog sustava

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

BUJICA 15.01.2018. GOST: DR. MARKO TOKIĆ

Objavljeno

na

Objavio

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari