Pratite nas

Događaji

Akademik PEČARIĆ: Održana međunarodna konferencija “MIA 2015” u Mostaru

Objavljeno

na

DRUGO PISMO IZ ZAGREBA

Evo me opet u Zagrebu. Održali smo međunarodnu komferenciju “MIA 2015” u Mostaru usprkos Hrvatskoj zakladi za znanost. Pogledajte kako je to izgledalo:

Stigao je i prvi komentar:

Dragi članovi Seminara,

upravo sam na research visitu kod prof. Severa Dragomira na Victoria University u Melbournu koji šalje puno pozdrava prof. Pečariću i cijeloj hrvatskoj MIA grupi.

Žao nam je što nismo mogli sudjelovati na konferenciji u Mostaru, no jako nam je drago da je super prošla (usprkos neugodnostima zadnjih mjeseci), čestitke organizatorima i svima.

Lijepo vas je bilo vidjeti na youtube filmićima i doživjeti dio atmosfere 🙂

Lijep pozdrav svima iz daleke Australije,

Tomislav

U Prilozima je dan cijeli govor Predsjednika organizacionog odbora i Dekana Fakulteta Prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru prof. dr. sc. Maria Vasilja.

Na konferenciji je sudjelovalo 67 matematičara, a izloženo je 62 rada. Kao što ste vidjeli u ovim prikazima, vidjet ćete i u mom pismu zahvale, danom također u Prilozima, prof. Vasilju konferencija je izuzetno uspjela iako je u posljednjem momentu trebala biti otkazana zbog Hrvatske zaklade za znanost.

I dok se meni čini nevjerojatnim da uspješni hrvatski znanstvenici mogu uopće postupiti na način kako to čine oni u Upravnom odboru Zaklade,koji smatraju da ne vrijedi ono što je svima u svijetu izuzetno postignuće ako oni to nisu u stanju napraviti. Dakle, kada si stvorio 3 od 5 hrvatskih matematičkih časopisa u svjetskim bazama CC i/ili SCIE, kada iz svoje oblasti imaš 2 od 3 u tim bazama, onda su to njima neugledni domaći časopisi (inače u Uređivačkim odborima naših časopisa su ponajbolji svjetski znanstvenici iz te problematike). A da je to tako “dokazuje” im što sam ja u Uređivačkom odboru onog trećeg (Springer-Verlagov časopis) onda im ne valja ni taj treći. A nama s projekta ostaje tražiti slične časopise na Marsu da bi zadovoljili znanstvenike iz Upravnog odbora HRZZ. O tome i drugim “izuzetnim” dosezima HRZZ vidite u Pismu zahvale.

Zapravo ja užasno griješim kada tako pišem o časnim kolegama znanstvenicima, koji su svi skupa u svojim bogatim karijerama napisali znanstvenih radova skoro koliko i ja sam prema CROSBIu. Naime, vidim da sam po tjedniku 7Dnevno uvjeren u neke svoje “istine”, koje su uglavnom krive. To nisu napisali za mene nego za biskupa dr. Vlada Košića kome vjeruju i u koga se zaklinju svi državotvorni Hrvati. Istina, malo mi je smiješno kada u 7Dnevno pišu da takvi biskupi “njeguju te mitove, a jedine osobe koje ih informiraju i u koje vjeruju i s kojima su okruženi jesu čudni…”, ali se nadam da su i mene ubrojili u te čudake. Pa zaslužio sam kada je i biskup Košić (i biskup Pozaić) potpisao otvoreno pismo ZDS, zar ne? Valjda u 7Dnevno žive u nekom čudnom svijetu kada vjeruju da danas biskupe uopće treba informirati. Valjda

su nesposobni da se informiraju kao i mi ostali?

Inače osnovni poučak za glasovanje u RH je nešto kao jedan plus jedan u matematici:

Ako su svi glavni mediji protiv nekoga, ako si za Hrvatsku trebaš glasovati za toga. A za 7Dnevno je to pogriješni poučak, pa im je čak i prof. Tomislav Ivančić kriv što zna koliko je jedan plus jedan.

Kao i u mom prošlom pismu nadam se da ova moja promišljanja nitko neće shvatiti ozbiljno. Sve to što sam napisao samo je „na razini provokacije“.

Istina, čini mi se da su neki to drugačije doživjeli. Tako mi dingdong piše:

Dobro nam došao u našu ‘Hrvatsku na razini provokacije’. Time je, svjestno (svjesno) ili nesvjestno (nesvjesno) za Domoljubnu Hrvatsku, Za Dom Spremnu Domoljubnu i Državotvornu Hrvatsku uveden novi pojam – Hrvatska Na Razini Provokacije … Živjela nam Hrvatska na razini provokacije! Živjela naša Provokativna Hrvatska! Nasuprot Nojevskoj Hrvatskoj koja nije, iako manje nego prije, željela (ili je glasala za neki čudni Most ni na nebu, ni na zemlji), izaći na Izbore – znamo sa kakvim posljedicama …

Za Dom – Spremni!

Bog i svako dobro

Pretpostavljam da dingdong aludira na činjenicu da smo Pismom ZDS tražili otvoreno suprotstavljanje Domovinskom ratu tzv fašističkim antifašistima, kao i to da treba izravno reći svima da nam povijest neće pisati nekakve nogometne organizacije. Ali…

Pozz

Josip Pečarić

PRILOZI:

GOVOR PROF. DR. SC.MARIA VASILJA

Poštovana rektorice,

poštovani sudionici matematičke konferencije Matematičke nejednakosti i primjena čast mi je pozdraviti vas vrhunske svjetske matematičare u ime svih studenata, osoblja, asistenata i profesora Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i zaželjeti vam iskreno od srca: dobro nam došli. Svojom nazočnošću i svojim sudjelovanjem učinili ste iznimnu čast fakultetu, Sveučilištu u Mostaru, našemu gradu i Bosni i Hercegovini.

Ovom konferencijom slavimo šezdeseti rođendan profesora: Nevena Elezovića, Marka Matića i Ivana Perića i njihov doprinos matematici, ali i matematiku kao zaseban jezik kojim možemo govoriti o sebi i svijetu te njezine spoznaje koristiti kao nadvremenske istine primjenjive u vremenu i prostoru.

Nadam se da će ova konferencija biti poticaj našim studentima da još jače i dublje proučavaju i uče i da će ovih dana u druženju s vama osjetiti onaj unutarnji zov znanstvenika: traženje istine. Vi neumorno ustrajavate na tom putu i stoga vam hvala što ste nam učinili čast i u ovako velikom broju sa svih strana svijeta došli u naš grad i na naš fakultet. Znam, da ćete vi puno skromnije od mene komentirati ovaj vaš susret kao okupljanje koje vam omogućava da još jednom razmijenite vlastite spoznaje, razmotrite vlastite uvide i razgovarate o vlastitim iskustvima.

Kao matematičari bavite se mnogim stvarima, ljudima izvan struke, teško razumljivim . To vas čini posebnima i izdvaja vas iz našega kruga kojemu se vraćate kao potreba da na temelju vaših spoznaja uopće možemo shvaćati svijet u kojem živimo i prirodu koja nas okružuje.

Jedan od naših hrvatskih matematičara Vladimir Devide izrekao je misao da je prava matematika „uvijek bila i lijepa, a prava je umjetnost uvijek bila i istinita“ pa vam mi u ovim zajedničkim inspirativnim druženjima priželjkujemo iznimnu bliskost s ljepotom i istinom.

Lav Tolstoj je tvrdio da je jedan matematičar rekao „da zadovoljstvo leži – ne u otkrivanju istine, nego u njezinu traženju“ i stoga vam želimo da u ovo vrijeme provedeno zajedno osjetite ne samo to zadovoljstvo nego i zadovoljstvo ljudskog druženja i našeg gostoprimstva. Naša je želja da se ugodno osjećate i da u međusobnim ljudskim kontaktima, i kontaktima sa svima koje na našem fakultetu i u našem gradu ostvarite, pronađete onu klicu ljudskoga zajedništva koja nas čini plemenitijima i nama samima razotkriva ono najljepše u nama.

Ljudi smo u pravom smislu riječi tek onoliko i onda kada u nama ljubav nadvlada sve druge osjećaje i učini da činimo njome vođeni. I sve što iz ljubavi činimo bit će veličanstveno od prijateljske geste do nove matematičke teorije. Mi vam želimo plodonosan rad i ugodno druženje.

Na koncu neka mi bude dopušteno posebno pozdraviti našeg prijatelja, gosta i domaćina akademika Josipa Pečarića.

Još jednom dobro nam došli, svako vam dobro, i živjeli.

PISMO ZAHVALE

Prof. dr. sc. Mario Vasilj

Dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Mostar

Predsjednik Organizacionog odbora međunarodne konferencije MIA 2015

Poštovani profesore Vasilj,

Moram Vam se zahvaliti za sve što ste Vi i Vaši suradnici uradili za uspjeh naše konferencije. Nije bilo sudionika Konferencije koji nije istaknuo sjajnu organizaciju i bio oduševljen sa samom konferencijom.

Imali smo i neugodnosti zbog toga što ste je tako sjajno organizirali. Naime, svi su se raspitivali o slijedećoj MIA konferenciji. A kao što znate HRZZ ima politiku uništavanja onoga što je vrijedno u hrvatskoj znanosti i što je postiglo međunarodna priznanja neovisno od njih.

Radi li se o poznatom hrvatskom jalu članova Upravnog odbora Zaklade, ili o administraciji koja misli da mi znanstvenici postojimo zbog njih, a ne da oni trebaju pomoći nama ne znam.

Po onome što smo do sada doživjeli, meni se čini da je tu važnije ono prvo. Naime, nevjerojatno je da skupina znanstvenika koji imaju puno objavljenih znanstvenih radova (istina svi skupa manje od mene) proglasi manje vrijednim to što mi imamo dva časopisa na svjetskim listama CC i/ili SCIE od tri iz naše problematike, a ja sam u Editorial Boardu u tom trećem. Svaki normalni znanstvenik bi bio ponosan takovim postignućem, a nama HRZZ prihvati plan objavljivanja u tim časopisima, pa kada to i izvršimo, vjerovali ili ne, HRZZ nam to ne prizna.

Slično tome je i sa serijom „Monographs in inequalities“. Na Konferenciji smo izložili svih 11 do sada objavljenih monografija. Financiranje objave devete od njih je prihvatila HRZZ, i kada smo je objavili, vjerovali ili ne, traže nam povrat tog novca.

A takova stvar je i sa MIA konferencijama. Ona je dio našeg Projekta kod HRZZ i, kao što znate, HRZZ nas pred početak Konferencije obavijesti, vjerovali ili ne, da će financirati odlazak samo jednog znanstvenika na Konferenciju. Kako to protumačiti nego da nekome smeta činjenica da je nakon Hrvatske, Pakistana, Južne Koreje, opet Hrvatske, sada konferencija održana i u Bosni i Hercegovini. Da konferencija živi i promiče hrvatsku znanost diljem svijeta.

Ja sam sudionicima pokušao objasniti o čemu se radi jer im nisam drugo mogao odgovoriti na njihove upite o slijedećoj konferenciji. Možete i zamisliti koliko su bili šokirani takovim tretmanom koji imamo u RH. Kao što smo ovu održali unatoč HRZZ i to tako uspješno, ja ću pokušati očuvati konferenciju, ali to neće biti lako u uvjetima rada Zaklade gdje vlada politika hrvatskog jala.

Ali nije svako zlo za zlo. Naime, naše mišljenje je da će teško biti, poslije Mostara, organizirati MIA konferencije na takovoj razini. Dakle, zbog toga što HRZZ onemogućava te konferencije možemo i biti zahvalni, jer će svi koji su bili u Mostaru znati da su te naredne konferencije lošije organizirane. A HRZZ ne želi da ih razočaramo pa nam neće davati sredstva za takove konferencije, zar ne?

Dragi profesore Vasilj, na kraju moram Vam se posebno zahvaliti i zbog toga što je Konferencija bila u čast trojice istaknutih hrvatskig sveučilišnih profesora Nevena Elezovića, Marka Matića i Ivana Perića. Bilo bi doista strašno da je HRZZ uspjela onemogućiti takvu konferenciju, zar ne?

Molim Vas i da prenesete moju zahvalnost svim sudionicima otvaranja Konferencije, posebno rektorici Vašeg sveučilišta prof. dr. sc. Ljerki Ostojić.

Vaš, Akademik Josip Pečarić   

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentiraj

Događaji

Večer prijatelja tuzlanskih Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

10. srpnja upriličena je Večer prijatelja kao zahvala svima onima koji su pomagali izgradnju velikog i vrlo značajnog projekta za tuzlanske Hrvate. Nije se krila posebna zahvalnost Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, čija je potpora uistinu mnogo pomogla realizaciji projekta. Ovom je prigodom Žana Ćorić izaslanica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, inače vrlo draga gošća ovdašnjih Hrvata, kazala kako će Ured i u budućnosti nastaviti podupirati kulturne projekte na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. U riječi gospođe Ćorić ne može se posumnjati, jer toliki već implementirani projekti služe kao činjenica velike potpore Vlade RH svojim sunarodnjacima u BiH.

Povijest bilježi kako su se franjevci Vrhbosanske Nadbiskupije na području sadašnje Bosne najprije doselili u Srebrenicu i tamo izgradili svoj samostan. Širili su se polako i sigurno, a kako su se širili oni, tako se širilo i kršćanstvo. Brzo su naselili i područje Soli ili danas Tuzle, gdje su kasnije također izgradili svoj samostan.

Danas u Tuzli egzistira Franjevački samostan svetih Petra i Pavla, a čiji je prostor, pored održavanja vjerskih sadržaja, i mjesto kulturnih i svih drugih za Hrvate značajnih događanja. Tako su tuzlanski franjevci uz svoj puk pokrenuli i Hrvatski kulturni centar “Sveti Franjo”. A svaka organizacija, pogotovo ona tipa kao što je ova tuzlanska, ima i svoje prijatelje, koji pomažu kad je potrebno. Čine to uvijek kad god zatreba.

Tim povodom 10. srpnja upriličena je Večer prijatelja kao zahvala svima onima koji su pomagali izgradnju velikog i vrlo značajnog projekta za tuzlanske Hrvate. Nije se krila posebna zahvalnost Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, čija je potpora uistinu mnogo pomogla realizaciji projekta.

Ovom je prigodom Žana Ćorić izaslanica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, inače vrlo draga gošća ovdašnjih Hrvata, kazala kako će Ured i u budućnosti nastaviti podupirati kulturne projekte na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. U riječi gospođe Ćorić ne može se posumnjati, jer toliki već implementirani projekti služe kao činjenica velike potpore Vlade RH svojim sunarodnjacima u BiH.

Bila je ovo prigoda da se nazočnima obrati i donedavni gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli, svugdje rado viđeni, fra Mario Divković, koji je započeo izgradnju i cijeli projekt predao u ruke novom gvardijanu fra Željku Nikoliću.

Cijelom događaju bio je nazočan i vidno radostan predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BIH dr. Dragan Čović s najbližim suradnicima te novoizabrani predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” dr. Nikola Čiča, inače rođeni Tuzlak. Među gostima smo mogli vdiejti i Gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića i premijera Županije Posavske Đuru Topića.

Piše: Anto PRANJKIĆ

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Na Plehanu postavljen kamen temeljac za novi samostan

Objavljeno

na

Objavio

Kardinal Puljić je posebno istaknuo potrebu zajedničkog djelovanja Crkve i vlasti na zauzimanju za izgradnju  i obnovu svih porušenih krajeva, a prigodom postavljanja kamena temeljca bili su nazočni predstavnici najviših organa vlasti hrvatskog naroda predvođeni predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Draganom Čovićem. Među nazočnima našli su se i predstavnici Vlade RH predvođeni izaslanikom premijera Andreja Plenkovića državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu  i stambeno zbrinjavanje Nikolom Mažarom. Ovom događaju bili su nazočni i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji ulažu velike napore kako bi Hrvatima u bIh život učinili lakšim i ljepšim

Piše: Anto PRANJKIĆ/Kamenjar.com

Cijela bosanska Posavina svojevrsni je simbol patnji i stradanja hrvatskoga naroda kroz, kako onu stariju, tako i noviju, burnu povijest ovog naroda.  Katoličanstvo na ovo područje donijeli su franjevci u srednjem vijeku, a čuvali su ga zajedno sa svojim pukom u svim vremenima života u svojoj Posavini. Istina, uz velike žrtve pogotovo one u Drugom svjetskom i posljednjem Domovinskome ratu, u kojem su kuće razorene a vjernici raseljeni diljem svijeta. Prvi franjevački samostan na ovom području izgrađen je 1874. godine. Samostan, crkva svetoga Marka i cijeli kraj  bili su mjesta okupljanja i zajedništva ovdašnjih posavskih Hrvata-katolika. U onim teškim vremenima Drugoga svjetskoga rata kada su mnogobrojni muškarci završavali svoje ovozemne živote kod Burića štale i na Bleiburgu, ali i tijekom i poslije Domovinskoga rata, plehanski vjernici okupljali su se oko svojih fratara i pouzdavali se  u Božju Providnost. Tu vjeru nisu izgubili niti 2. srpnja 1992. godine kada je neprijateljska vojska s dvije tone eksploziva porušila ljepoticu ovoga kraja- crkvu Svetoga Marka. Prigodom miniranja stradao je i samostan izgrađen 1932. godine. Ljudi su teškom mukom i gorčinom u srcu napuštali ognjišta, ali svoj Plehan nisu zaboravili. Prvi se vratio fra Ivan Ćurić i kao njegovi predčasnici, fratri u srednjem vijeku, na Plehanu počeo graditi novi vjernički život. Danas tamo živi oko 90 Hrvata, a prije rata bilo ih je preko osam tisuća.

Počinje gradnja samostana na Plehanu, srušenog 1992.

U ponedjeljak 8. srpnja ove godine bilo je posebno svečano na Plehanu. Uzoriti Vinko kardinal Puljić, Nadbiskup Vrhbosanski blagoslovio je gradilište i kamen temeljac  i time simbolično započeo gradnju novog samostana. U prigodnoj homiliji kardinal Puljić nije zaboravio podsjetiti svoje vjernike kako kamen temeljac označava našega Gospodina Isusa Krista kao čvrstu stijenu na kojoj gradimo život vjere. Osvrnuo se i na žrtvu koju su podnijeli branitelji i poručio svima da iz posebnog pijeteta prema njima moramo voljeti i cijeniti ono zašto su branitelji dali svoje živote.

Kardinal Puljić je posebno istaknuo potrebu zajedničkog djelovanja Crkve i vlasti na zauzimanju za izgradnju  i obnovu svih porušenih krajeva, a prigodom postavljanja kamena temeljca bili su nazočni predstavnici najviših organa vlasti hrvatskog naroda predvođeni predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Draganom Čovićem. Među nazočnima našli su se i predstavnici Vlade RH predvođeni izaslanikom premijera Andreja Plenkovića državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu  i stambeno zbrinjavanje Nikolom Mažarom. Ovom događaju bili su nazočni i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji ulažu velike napore kako bi Hrvatima u bIh život učinili lakšim i ljepšim.

Kamen temeljac koji je ugrađen u temelj novog samostana izradio je povratnik Marko Princip a u njega je autor  ugradio i povelju o gradnji samostana. Uz veliki broj vjernika događaj su uveličali i članovi zbora župe  Rođenja BDM iz Ulica pored Brčkog, gdje je sadašnji plehanski gvardijan fra Anto Tomas službovao kao župnik i župni vikar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari