Akademik Pečarić: Otvoreno pismo Predsjedniku Ustavnog suda RH

Poštovani Predsjedniče Ustavnog suda RH,

S nevjericom sam pročitao Vaše Priopćenje od 5. lipnja 2020. u kome konstatirate:

„U odnosu na pozdrav +Za dom spremni’.  Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.“

Vidim da ste i doktor znanosti, pa pretpostavljam da znate osnovne činjenice o tom pozdravu.

Tako poznati hrvatski povjesničar Ivo Rendić Miočević (Hrsvijet, 29. kolovoza 2017.) tvrdi:

…danas u Hrvatskoj inkriminirani (bez potrebitoga zakona) pozdrav „Za dom spremni“ kojim se Pavelić koristio u svezi s Ličkim ustankom 1932. antimonarhofašistički je poklik.

Vi ste dr. znanosti! Tvrdite da se radi o ustaškom pozdravu iz NDH! Tvrdite li Vi da je NDH postojala te 1932. godine?

Naime vidim da znate pun naziv NDH, a ne pronalazim nigdje riječ koja je povezana s ustašama u tom nazivu.

Ali, kako ste doktor znanosti pretpostavljam da ipak znate da u to vrijeme nije postojala NDH.

U knjizi dr. sc. Marija Jareba Ustaško-domobranski pokret od nastanka do travnja 1941. godine, Zagreb 2006. (drugo neizmijenjeno izdanje objavljeno je 2007. godine). U toj knjizi postoji prilično opširno poglavlje (stranice 344.-414.) o organizacijama Hrvatskoga domobrana, od nastanka te organizacije u Argentini 1931. godine do Drugoga svjetskog rata. Postoji, dakle, dovoljno podataka o Hrvatskome domobranu, no nešto treba i pročitati. Ta organizacija bila je dio Pavelićeva Ustaško-domobranskog pokreta. Pavelić je istodobno bio ustaški poglavnik i vrhovni starješina, odnosno njegov su pokret činili Ustaša – hrvatska revolucionarna organizacija (UHRO) i organizacije Hrvatskoga domobrana. Ustaška organizacija bila je malobrojna i vojnički ustrojena organizacija, a domobranske organizacije bile su ustrojene kao masovne i legalne organizacije koje su okupljale hrvatske iseljenike (i radnike u nekim europskim zemljama).

U hrvatskoj javnosti je poznata i domobranska zastava na kojoj je pozdrav ZDS i datum 12. svibnja 1931., kao i dokumenti iz tog vremena u kojima se izrijekom tvrdi kako se radi o „domobranskom pozdravu“.

S obzirom da se tvrdi kako je Pavelić autor tog pozdrava, a bio je vođa i Ustaša i Domobrana, očito nije mu smetalo to što se tvrdilo da se radi o domobranskom pozdravu.

Dapače, kada već izričito tvrdite da je ZDS ustaški pozdrav iz NDH, morali bi znati da je odnos ustaša i ostalih u toj državi bio sličan onom o kome piše dr. Jareb. I u NDH se ZDS koristio mnogo šire i imate ogroman broj dokumenata na kojima piše ZDS, a koji nisu izdale Ustaše.

Dapače, Ustaše su ga koristile samo godinu dana a onda su tom pozdravu dodali i Poglavnika. A ZDS je ostao u širokoj upotrebi.

To sam nedavno napisao i našim povjesničarima:

A što se tiče ZDS i naših povesničara smiješno mi je kada vidim da nikome nije palo na pamet da je samom Paveliću itekako to bio domobranski pozdrav jer mu je bilo draže da je prihvaćen mnogo šire u narodu, a to je i potvrđeno u NDH jer su ga Ustaše koristile samo godinu dana.

Kao znanstveniku itekako bi i Vama trebalo biti očito da je na isti način kao što je prije rata Paveliću odgovaralo to što je ZDS domobranski pozdrav, tako mu je odgovaralo da je u hrvatskoj državi pripadao svima, a ne samo Ustašama.

Kao znanstveniku itekako bi i Vama trebalo biti očito da je takvo izjednačavanje svih s Ustašama nešto što je danas dio Memoranduma SANU 2, a tijekom Domovinskog rata pa sve do danas to čine svi koji su protiv hrvatske države.

Meni kao akademiku iz znanosti koju smatraju vrhuncem logike nikad neće biti jasno kako u tome sudjeluju i suci VS RH. Pravnici bi itekako trebali znati što je logika!

Ili Vi doista mislite da je NDH postojala i tridesetih godina prošlog stoljeća? Istina, vidimo da i danas u Srbiji, a i njihove sluge u RH tvrde kako je i danas RH zapravo ustaška država.

Kao znanstveniku meni je itekako jasno zašto prof. dr. sc. Rendić-Miočević piše kako je ZDS danas u Hrvatskoj inkriminirani (bez potrebitoga zakona).

S druge strane ono što mi nije jasno jesu napadi na od vlasti odobreni grb HOS-a, a da Vrhovni sud nije izdao ovakvo priopćenje u kojem bi nam objasnio mogu li hrvatski dužnosnici uklanjati i govoriti o uklanjanju znakovlja koje je odobrila hrvatska država.

Ili se oni samo ponašaju u skladu s vama sudcima VS RH, sudeći po tvrdnji prof. Rendić-Miočevića, a i mnogih drugih?

S poštovanjem,

Akademik Josip Pečarić

Oglasi

Sramna propaganda: Birače u RH ponovno se plaši redovima iz BiH a tamo se biraju samo tri zastupnika

Isječak facebook grupa: IZBORI 2020. by GORDAN MARAS"

Repriza šovinističke izborne kampanje, koja se onda pretvorila i u medijsku hajku da će Hrvati iz BiH presuditi na izborima, događa se i na ovim izborima za Hrvatski sabor.

‘Gužve u Mostaru’, naslov je kojim se mobilizira lijevo biračko tijelo u Hrvatskoj zamagljujući ulogu XI. Izborne jedinice na izborima.

Čak i da svih 411.758 birača s pravom glasa u hrvatskom inozemstvu od Sydneya do Los Angelesa iskoristi to pravo, uključujući notornu ‘Bosnu’ oni bi birali tek tri saborska zastupnika. Nijednoga više. Pa čak i da su gužve i kolone u Mostaru od Osnovne škole gdje se glasuje do Staroga mosta u Mostaru. Ništa ne bi promijenilo situaciju.

A činjenice o prvom izbornome danu govore kako je glasovalo tek nešto više od 9000 birača u Bosni i Hercegovini, od toga je više od polovice u Mostaru. To pak prevedno u rječnik biračkih mjesta, a njih je 45 u BiH govori da je tek na svakom biračkome mjestu u prosjeku glasovalo samo 200 birača. To na najbolji način demaskira spinove s ljevice kojim se želi ‘dignuti tlak’ biračima u Hrvatskoj.

Neovisno o političkim spinovima nevjerojatno je da i dio hrvatskih medija nasjedaju na jeftinu propagandu koja u suštini teško šteti odnosima sunarodnjaka.

Nevjerojatno je da se ista ‘spika’ pokušava prodati čak i unatoč činjenici što su je na izborima 2000. prodavali iz tadašnja pobjedničke koalicije sa šovinističkim spotom u kojemu Hrvat iz BiH s upadljivo bijelim čarapama izlazi iz autobusa Livnobus na kolodvoru u Zagrebu, a u spotu se ističe poruke ‘Zar ćete dopustiti ovakvima da odluče’. Sramno i jadno, komentirao je /VečernjiList BiH

GI Ivo Pilar: ‘Predsjednik HND-a Zovko i predsjednica sindikata Sever civilizacijska su sramota za novinarstvo i moraju odstupiti’

Predsjednik HND-a Zovko i predsjednica sindikata Sever civilizacijska su sramota  za novinarstvo i moraju odstupiti.

Nakon što je Mirando Mrsić, korumpirani SDP ov bivši ministar, bjesomučno, neosnovano i klevetnički napao Karolinu Vidović Krišto svi nazočni u hrvatskom novinarskom domu šutjeli su.

Bjesomučni napad prešutio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, prešutjela je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, Maja Sever, prešutjele su ga stručnjakinje Vesna Alaburić, Gordana Vilović, Helena Popović. Šutjela je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Sramotno je šutjela i Sandra Benčić koja se kune u zaštitu žena.

Karolina Vidović Krišto je sretno  udana i majka je 4 djece, nagrađivana novinarska i nestranačka političarka, aktivni je i uspješni borac za ljudska prava, borac protiv cenzure, borac za zaštitu slabijih, napose djece, za prava mladih i za slobodu govora.

Bivši korumpirani SDP-ov ministar Mirando Mršić u nazočnosti 6 žena (i 4 muškarca) iz svijeta politike i medija za tu je ženu  izjavio  kako bi ona sukladno ekstremno ljevičarskoj ideologiji ubijala ljude zbog njihove narodne i vjerske pripadnosti – i nitko od 11 sudionika rasprave iz HND-a, HDZ-a, SDP-a i drugih stranaka nije reagirao osudom neprihvatljivih kvalifikacija bivšeg korumpiranog ministra.

Jedina koja je doduše mlako, ustala protiv ove sramote je Marija Selak Raspudić.

Novinarka HINA-e je svojevremeno dobila  otkaz radi otkrivanja afere korumpiranog SDP ovog ministra Mrsića, a HND ga prima na javnu tribinu ne problematizirajuci i ne osuđujući tu činjenicu. Nazočni predstavnici (Zovko, Sever…) nisu osudili totalno neosnovani i monstruozan napad na kolegicu, ženu i majku.

Zbog netočnosti, neprofesionalnosti i sluganskog odnosa prema vlasti koja se utjelovljuje u orjunaškoj politici SDP-a  i vrha HDZ-a,  moraju odstupiti predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko te predsjednica sindikata novinara Maja Sever. .

Ovako grubo rušenje civilizacijskih minimuma te otvoreni napadi ekstremnih ljevičara i orjunaša na vrijednosti suvremene hrvatske države neće ostati bez adekvatnog odgovora državotvornih snaga.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara – kontakt – Franjo Šoljić – [email protected]

Građanska inicijativa Ivo Pilar

Oglasi