Pratite nas

BiH

Akcija Gibraltar: Slovenci su razotkrili izvlačenje milijuna iz HT-a Mostar

Objavljeno

na

Sarajevski tjednik Slobodna Bosna objavio je dan uoči akcije Gibraltar kako su slovenski istražitelji razotkrili marketinško-mafijašku hobotnicu koja je poslovala preko off-shore kompanije na Gibraltaru, te zašto istraga protiv osumnjičenih za milijunsku pljačku mostarske kompanije u BiH nikada nije završena.

Slobodna Bosna u tekstu ‘BH fimi media’ navodi kako se bivši međunarodni tužitelj u Tužiteljstvu BiH, a danas glavni tužitelj u Specijalnom državnom tužiteljstvu Republike Slovenije za borbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala, terorizma i korupcije Harij Furlan obratio prije mjesec dana nekadašnjim kolegama u Sarajevu s molbom za pružanje međunarodne pravne pomoći.

Slovenac mjesecima u lovu

stipe-prlicSlovenski tužitelj, koji je za svog mandata u BiH ostao upamćen po istrazi protiv aktualnog predsjednika a tadašnjeg premijera Republike Srpske Milorada Dodika, ponovno se našao u situaciji da istražuje bh. kriminal, odnosno tajne bankovne račune čelnika kompanije Hrvatske telekomunikacije Mostar i njihovih kriminaliziranih poslovnih partnera, navodi tjednik. Harij Furlan, naime, već mjesecima vodi istragu protiv vlasnika sarajevske marketinške agencije S.V.-RSA Nevena Kulenovića, predsjednika Uprave HT Mostar Stipe Prlića i izvršnog direktora za pokretnu mrežu Zorana Bakule, koji su osumnjičeni za pranje novca u slovenskim i austrijskim bankama.

Tužitelj je Furlan, pozivajući se na institut međunarodne pravne pomoći i uz objašnjenje da se protiv Kulenovića, Prlića i Bakule u Sloveniji vodi predkazneni postupak, od Bože Mihajlovića tražio podatke koji se odnose na dosadašnji tijek istrage u BiH, navela je Slobodna Bosna. U tom je smislu slovensko Specijalno tužiteljstvo zanimalo u kojoj s fazi nalazi kazneni postupak protiv trojice osumnjičenih, je li u međuvremenu donesena tužiteljska odluka, odnosno, je li Sudu podnesena optužnica. Slovenski su istražitelji također zatražili i kopiju priloga kaznene prijave koju su inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) protiv Kulenovića, Prlića i Bakule podnijeli još 1. veljače prošle godine, kao i zapisnike sa njihovog saslušanja.

Kafanska druženja

Istodobno su zatraženi i zapisnici sa saslušanja drugih svjedoka, članova Komisije za javne nabavke u HT-u Mostar, ali i Kulenovićevih poslovnih partnera Adisa Kadrića, Nijaza Gracića, Darka Aleksića, Branka Kotarca, Edina Nuhića, Rusmira Nefića, Senada Zaimovića i Sanjina Kulenovića, kojima su sa bankovnih računa tvrtke 3 Media Ltd. isplaćivane goleme svote novca, navodi se u tekstu sarajevskog tjednika.

Slobodna Bosna, navodeći kako nije poznato je li tužitelj Božo Mihajlović slovenskim kolegama poslao odgovor, podsjeća kako se Tužiteljstvo BiH ”skandaloznom odlukom glavne državne tužiteljice Jadranke Lokmić-Misirača u veljači 2012. žurno proglasilo nenadležnim za procesuiranje međunarodnog kriminala u HT-u Mostar” te da je istraga prepuštena Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije.

”Ne računajući česta kafanska druženja sada već bivšeg postupajućeg tužitelja Predraga Tomića s osumnjičenicima, istraga o fiktivnim marketinškim ugovorima HT-a Mostar s agencijom S.V.-RSA, koji su bili samo paravan za bezočnu pljačku te javne kompanije, još je uvijek u početnoj fazi. Stoga se molba koju je specijalni tužitelj Harij Furlan uputio šefu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Državnog tužiteljstva Boži Mihajloviću može tumačiti i kao urgencija prema bh. tužiteljima da se konačno prihvate posla”, navodi Slobodna Bopsna i dodaje da je u Mostaru je prije dvadesetak dana boravio istražiteljski tim Specijalnog tužiteljstva Slovenije koji je, kako se pretpostavlja, od tužitelja Tomića preuzeo kopiju cijelog predmeta.

Za razliku od Tužiteljstva BiH i Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije koji su, unatoč čvrstim dokazima Financijsko-obavještajnog odjela SIPA-e o kriminalu međunarodnih razmjera, na sve načine pokušali zataškati milijunsku pljačku HT-a Mostar, slovenski su tužitelji istragu gotovo doveli do kraja, tvrdi tjednik.

”Rješenjem Okružnog suda u Ljubljani, koje je na prijedlog slovenskog Specijalnog tužiteljstva doneseno prošle godine, vlasniku fantomske tvrtke 3 Media Nevenu Kulenoviću je na računu u UniCredit banci u Sloveniji blokirano gotovo pola milijuna eura”, piše Slobodna Bosna i dodaje kako je u obrazloženju te sudske odluke navedeno kako je zabrana isplate sredstava donesena na traženje Specijalnog tužiteljstva, odnosno, Sektora kriminalističke policije u Ljubljani, a nakon informacija Službe za sprečavanje pranja novca o sumnjivim transakcijama.

Dokazi

Dokazi koje su slovenski istražitelji prikupili od svibnja 2011., kada su obaviješteni da milijunski transferi iz BiH predstavljaju pranje novca, otkrivaju kako je off-shore kompaniju 3 Media na Gibraltaru osnovao izvjesni Leonel Ruiz Ramirez iz meksičkog grada Guadalajara, koji je sebe postavio za direktora. Potom je Meksikanac Leonel Ramirez punomoć za vođenje firme dao Bosancu Nevenu Kulenoviću, koji je u travnju 2006. u ime tvrtke s Gibraltara otvorio poslovni račun kod tadašnje Bank Austria creditanstalt, danas UniCredit banke. Analiza uplata i isplata sa računa Kulenovićeve fantomske tvrtke je pokazala da je vlasnik sarajevske marketinške agencije S.V.-RSA sam sebi uplatio više od 2,5 milijuna eura (preko pet milijuna KM), da je sa računa društva Mreža plus (Darko Aleksić) stigla uplata u iznosu od nepunih 686.000 eura, navodi Slobodna Bosna.

Kompanija Pink BH (Jovo Stanišić) je u istom razdoblju firmi 3 Media uplatila 669.000 eura, društvo Ujedinjeni mediji (Senad Zaimović i Ejub Kučuk) 768.000 eura, a UFA Media (Rusmir Nefić) nešto više od 60 tisuća eura. Istodobno je s računa 3 Media Kulenović sebi isplatio više od 540.000 eura, Branku Kotarcu preko milijun eura, Darku Aleksiću 214.000 eura, Sanjinu Kulenoviću 278.000 eura, Edinu Nuhiću 213.000 eura, Rusmiru Nefiću 45.000 eura, Nijazu Graciću blizu 52.000 eura, Adisu Kadriću 25.000 eura, navodi detalje tjednik i dodaje kako je direktoru Uprave HT-a Mostar Stipi Prliću tvrtka 3 Media uplatila 169.500 eura, a njegovom pomoćniku Zoranu Bakuli više od 225.000 eura.

”Iz priložene prijave proističe da su Stipe Prlić kao predsjednik Uprave HT-a Mostar i Zoran Bakula kao direktor Sektora mobilne telefonije u dogovoru s vlasnikom i prokuristom agencije S.V.-RSA Nevenom Kulenovićem sklopili dva ugovora u suprotnosti s odredbama Zakona o javnim nabavkama i Pravilnika o javnim nabavkama”, piše u rješenju Okružnog suda u Ljubljani.

U tom se smislu navodi da je Uprava HT-a Mostar krajem kolovoza 2007. objavila natječaj za izbor marketinške agencije, na koji su se prijavile tri tvrtke. Slovenski su istražitelji utvrdili i da su, iako su članovi Komisije za javne nabavke ocijenili kako je najpovoljniju ponudu dostavila agencija McCann Erickson, Prlić i Bakula 27. studenog iste godine potpisali ugovor s vlasnikom S.V.-RSA Kulenovićem, premda je njegova ponuda bila najnepovoljnija. Vrijednost ugovora je iznosila 4,4 milijuna KM, s tim da je naknadno uvećana kroz anekse potpisane početkom prosinca.

Kao nagradu za uspješno sklopljen posao, već početkom naredne godine, Neven Kulenović a računa 3 Media u UniCredit banci u Sloveniji isplaćuje Stipi Prliću 170.000 eura, a Zoranu Bakuli 197.800 eura. Kao razlog uplate u obje transakcije Kulenović je naveo ”dogovor o posuđivanju”, navela je Slobodna Bosna.
Naredni natječaj za izbor marketinške agencije Uprava HT-a Mostar je raspisala koncem decembra 2008., po mjeri S.V.-RSA (između ostalog je bilo naznačeno da agencija mora imati prosječan godišnji prihod od tri milijuna KM, čime je eliminirana konkurencija), nakon čega je obnovljeno partnerstvo s Nevenom Kulenovićem i potpisan novi ugovor vrijedan 4,5 milijuna maraka.

Opstrukcije

Prema nalazima Specijalnog tužiteljstva Republike Slovenije, Stipe Prlić i Zoran Bakula su na namještenim tenderima marketinškoj agenciji S.V.-RSA osigurali novčanu korist veću od 6,8 milijuna eura, dok je njihova provizija iznosila najmanje 367.800 eura! Mjesečno su Prlić i Bakula od Kulenovića dobijali od 7.700 do 9.900 eura.

Prema podacima slovenske Službe za sprečavanje pranja novca, Kulenovićeva je sarajevska agencija na račun njegove tvrtke s Gibraltara u UniCredit banci u Ljubljani u razdoblju od juna 2008. do februara 2011. mjesečno uplaćivala oko 50 tisuća eura. Istodobno Kulenovićeva off-shore kompanija 3 Media nije imala nikakvih drugih poslovnih aktivnosti (čak ni troškova telefonskih računa), osim što je služila za pranje novca koji su trojica osumnjičenika zaradili na namještenim tenderima.

Nakon što su mu početkom maja 2012, računi blokirani, a protiv njega u Sloveniji otvorena istraga, Neven Kulenović je skoro svakog dana telefonom iz Sarajeva zvao UniCredit banku, ali su svi njegovi zahtjevi da mu se omogući raspolaganje novcem odbijeni. U sudskom obrazloženju je navedeno kako postoji bojazan da bi Kulenović, nakon deblokade računa, novac mogao prebaciti na svoj ili račun drugih fizičkih lica u BiH, čime bi bilo onemogućena njegovo oduzimanje po okončanju kaznenog postupka.

Višemjesečna istraga koju Specijalno tužiteljstvo Republike Slovenije vodi protiv Stipe Prlića, Zorana Bakule i Nevena Kulenovića, kao ni kaznena prijava koju je SIPA podnijela Tužiteljstvu BiH, ni kriminaliziranom trojcu, ni njihovim političkim pokroviteljima iz SDP-a, nije predstavljala smetnju da nastave s nezakonitim poslovima. Nakon što je na inzistiranje SDP-a u jesen 2011. Stipe Prlić ponovno vraćen na funkciju predsjednika Uprave HT-a Mostar, u travnju godine sve usluge marketinškog oglašavanje tog javnog poduzeća ponovno su povjerene favoriziranoj agenciji Nevena Kulenovića, s tim da je maksimalna vrijednost ugovora ograničena na 4,2 milijuna KM.

Potom je Kulenović i javno postao član PR grupe koja je vodila SDP-ovu predizbornu kampanju na posljednjim lokalnim izborima, dok je za izborni marketing bila zadužena međunarodno kriminalizirana agencija S.V.-RSA.

”Istodobno je mostarski tužitelj Predrag Tomić, koji je nepunu godinu dana uspješno opstruirao istragu protiv mafijaško-marketinške hobotnice, nimalo slučajno, krajem prosinca unaprijeđen na novu funkciju tužitelja u Tužiteljstvu BiH”, piše Slobodna Bosna.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari