Connect with us

Akcize na duhan od 1. kolovoza 78 KM po kilogramu

Objavljeno

-

Od petka 1.8.počinje primjena izmjenjenog i dopunjenog Zakona o akcizama, prema čijim odredbama će se naplaćivati i akcize na duhan za motanje i pušenje, u iznosu od 78 KM po kilogramu. Uvođenje akciza, nesumnjivo će dovesti do poskupljenja duhana za motanje i pušenje, javlja Hrvatski Medijski Servis.[su_spacer]

duvan1Poreski obveznici i druge osobe koja se bave prometom duhanskih prerađevina tj. oni koji se bave prometom cigara, cigarilosa i duhana za pušenje (izuzev cigareta pakiranih u paklice), dužni su na dan početka primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama tj. na dan 1.8.2014. godine prije početka prometovanja, popisati zalihe ovih duhanskih prerađevina i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za neizravno oporezivanje u roku od sedam dana tj. do 8.8.2014.godine, priopćeno je iz UNO BiH.

Sve osobe, napominju iz Ureda za odnose s javnošću Uprave za neizravno oporezivanje BIH, koj se bave prometom cigara, cigarilosa i duhana za pušenje (izuzev cigareta pakovanih u paklice), dužna su na zatečene zalihe utvrđene u popisnim listama obračunati akcizu prema novom Zakonu, te u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih listi (do 18.8.2014.), uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize, na Jedinstveni račun UNO.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

Ovo je definirano Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama čime je predviđen novi način oporezivanja duhana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa (izuzev cigareta pakiranih u paklice), čija primjena počinje 1.8.2014. godine i iste predstavljaju nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na duhanske prerađevine u Europskoj uniji.

Navedenim izmjenama Zakona predviđen je drugačiji način utvrđivanja iznosa akcize na duhan za pušenje, te je u skladu sa izmjenjenim i dopunjenim Zakonom o akcizama u BiH, propisano da će akciza na duhan za pušenje za 2014. godinu iznositi 78 KM/kg, navodi se u priopćenju UNO BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas