Pratite nas

BiH

Ako ih ne možeš blokirati, zajaši ih…

Objavljeno

na

Bliži se rasplet slučaja Perković. Vrlo brzo nakon što je HDSSB srušio već dogovorene ustavne promjene te neposredno prije Nove godine i prestanka važenja zakona o ograničenju europskog uhidbenog naloga Josip Perković konačno izlazi u javnost velikim intervjuom Večernjem listu. Uto nestaje Vinko Sindičić, važan lik udbaške sage, za kojim se raspisuje tjeralica. Dolazi nova godina. Policija ujutro 1. 1. 2014. uhićuje Perkovića i Mustača, a potom im sudac određuje pritvor do odluke o izručenju. U tom brzom slijedu događaja Perkovićev intervju postaje posebno važan. Ponešto govori i sama činjenica da je istupio javno tek sada, a ne, primjerice, kad je raspisana tjeralica ili onda kad je donesen “lex Perković”. Zašto daje intervju tek nakon neslavno propalih ustavnih promjena i neposredno prije zadnjeg tračka nade – sudske odluke o izručenju? Na koga se tu vrši pritisak? Na političke strukture, suce, potencijalne svjedoke? Kome se, osim nastojanja da se popravi imidž u javnosti, šalju poruke? [pullquote_right]Očito su hrvatski udbaši bili i te kako svjesni da bi završili kao Ceauşescu da su pokušali blokirati demokratske procese. Pouka je – ako ih ne možeš blokirati, zajaši ih[/pullquote_right]

Perković u intervjuu sebe iz 80-ih predstavlja kao velikog borca protiv terorizma: “Što je bio vaš posao s emigracijom u vrijeme Jugoslavije? – Osnovni je zadatak bio zaštita turističke sezone. Jedan dio naših političkih emigranata atakirao je na našu obalu, a koristilo se sve, od bombi do eksploziva, da bi se rastjeralo turiste i materijalno oslabilo komunistički režim.” Uza sve što su radili da ga spase od suda, nakon ovoga čudi da vladajući nisu po bivšem šefu komunističke tajne službe nazvali godišnju nagradu Turističke zajednice. Njemački sud prikazuje kao lakrdijašku instituciju koja lažne optužbe temelji na intervjuu njegova bivšeg podređenog Branka Traživuka 1992. beogradskoj Dugi: “Nijemci su tu neke stvari pobrkali jer nisu istraživali do kraja.” Tvrdi kako: “Izvan toga ne postoji ništa, apsolutno ništa, možete pregledati dokumente, izjave svjedoka… Ništa, ništa.” Pa zašto onda nije kao častan čovjek davno otišao u München i svjedočio? Tvrdi da naknadno “dolazi famozni krunski svjedok iz Rijeke, Vinko Sindičić, sa svojom konstrukcijom, događa se nova presuda i ovaj cirkus koji traje do danas.“

Ipak, kasnije nesvjesno priznaje da nije samo beogradska kuhinja htjela kompromitirati domoljuba Perkovića: “Godine 2004. dio članstva te naše saborske Komisije odnio je nelegalno dio tih materijala u Njemačku. Ni Sabor ni bilo koja naša služba nisu odobrili da se ti materijali iznose. I u njima nema ništa.” To je tzv. Vukojevićeva komisija, a znakovito je da tada počinje brutalna medijska hajka na njena čelnika zbog silovanja, kako se kasnije pokazalo, nepostojeće žene.

Za Krunoslava Pratesa, osuđenog u Njemačkoj na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića, dodaje: “Mi smo imali jedan džentlmenski dogovor od samog početka suradnje: on će mene izvijestiti o osobama koje su u kriminalu, o onima koji komuniciraju s osobama koje su u teroru, koji nabavljaju ili planiraju postavljati mine i eksploziv; a ja sam njemu obećao reći za ljude koji su iz kriminalnog miljea, a vrte se oko Hrvatskog narodnog odbora Ivana Jelića. Razgovori s Pratesom protjecali su u prijateljskom tonu. Rekao sam mu da kriminalci oko njih štete Hrvatima u emigraciji. I on je toga bio svjestan.” Dakle, čelnik jugokomunističke tajne službe ustvari se brinuo za ugled hrvatske emigracije, a Đureković je bio potencijalni bombaš, neka vrsta hrvatskog Bin Ladena.

O slomu komunističke Jugoslavije kaže: “U Hrvatskoj su događaji bili daleko odmakli. Emigracija je pomogla, davala novac, ali nije mogla voditi procese.” Emigracija nije mogla voditi procese jer su ih preuzeli oni iz službe. Uzevši u obzir sudbinu Ceauşescua, što su drugo i mogli? Spas im je donijela Miloševićeva politika i hrvatska potreba za kadrovima koji će se znati suprotstaviti agresiji, što im je donijelo ne samo amnestiju za ranija zlodjela nego i održanje pozicije moći sve do danas. O ubojstvu Đurekovića nabacuje neuvjerljiv lažnjak: “Nedavno je i na internetu objavio tekst u kojem spominje beogradsko-crnogorsko podzemlje.” Pa i: “U nekim spekulacijama spominje se i pokojni Stane Dolanc. Beogradski tisak pisao je kako je Dolanc bio jako ljut na način na koji je Đureković pisao o Titu.” Na sličnom bi tragu možda, da su prošle ustavne promjene i krenuo proces u Hrvatskoj, Nobilo uspio uvjeriti suce da je Đurekovićevo ubojstvo zbog permanentnog blaćenja ugleda druga Tita organizirala drugarica Jovanka.

Perković u više navrata prijeti da će progovoriti: “Mnogi su o meni pričali, a ja još nisam progovorio. Mislim da je sada došlo vrijeme da progovorim, i to o svemu, i o svom radu do 1990. i poslije 1990. Jedino je otvoreno pitanje gdje će se to dogoditi (…)” Izravno prijeti jedino Šeksu spominjanjem nekih dokumenata koje je prikupio nakon što ga je ovaj nepravedno optuživao. Tvrdi da je s ekipom zadnjih godina privatno istraživao ubojstvo Đurekovića i da znaju tko ga je ubio i naredio ubojstvo. Nejasno je zašto onda ranije u intervjuu špekulira s crnogorskom mafijom i Dolancem. „Znači, postoji mogućnost da u procesu otkrijete ubojicu? – Nije moj zadatak rješavati slučaj ubojstva Đurekovića. Moj je zadatak dokazati da ni ja ni hrvatska služba sigurnosti nismo u tom ubojstvu sudjelovali. Čak nismo znali ni da će se dogoditi. To su gabariti naše obrane.” Poručuje li time da ga se ne izručuje jer, ako on nije, reći će tko uistinu jest odgovoran? Implicitne prijetnje „progovaranjem“ šalje i govoreći o tome kako je Tuđmanu sredio putovnicu: “Znali smo što se događa, dobili smo informacije. Ima tu detalja, no još ne želim govoriti neke stvari.” Ističe kako su hrvatski udbaši pokušali “konfederirati” Jugoslaviju, ali zbog srpskog nacionalizma za to je bilo kasno. “Odgovorno tvrdim da je 90 posto službe podržavalo demokratske promjene i procese o kojima sad govorimo. I bilo spremno zaštititi te promjene. To smo i radili.” Koliko su štitili „promjene“, a koliko sebe, nekoliko mjeseci nakon što je pao Berlinski zid, a Ceauşescu strijeljan? Očito su bili i te kako svjesni kako bi završili isto da su pokušali blokirati demokratske procese. Pouka je – ako ih ne možeš blokirati, zajaši ih. Hoće li konačno sjašiti, a Hrvatska nakon više od dvadeset godina početi kompletirati polovičnu demokratsku tranziciju, nadajmo se da ćemo uskoro doznati na njemačkom sudu.

Nino Raspudić / vecernji.hr

facebook komentari

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari