Pratite nas

Vijesti

Ako izgubimo u Haagu, bit će to zato jer su vladajući sabotirali hrvatsku tužbu

Objavljeno

na

[dropcap]U[/dropcap] subotu 1. ožujka predstavljena je u Zagrebu moja knjiga “Hrvatska tužba za genocid protiv Jugoslavije” (Srbije i Crne Gore) u prepunoj velikoj dvorani Državnog arhiva Hrvatske, dva dana prije početka javne rasprave pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. To je iznimno važan događaj za Hrvatsku. Prošlo je 15 godina od vremena kada sam kao ministar pravosuđa Republike Hrvatske podnio tu tužbu, koja je u međuvremenu prošla kroz različite faze osporavanja ne samo od protivne strane, što se moglo očekivati, već i od vodećih struktura Hrvatske što je skandalozno, nerazumno i krajnje štetno za nacionalne interese zemlje.

Račanova vlada je mijenjala tužbu tako da je izostavila odgovornost  srpske strane za organizirano i prisilno iseljavanje hrvatskih državljana srpske nacionalnost iz Knina i tzv. Krajine za vrijeme akcije “Oluja” i ispuštena je iz tužbe Crna Gora. Osim toga u tužbi su navedene samo tri činidbe koje se nameću Srbiji – da kazni krivce, da otkrije sudbinu nestalih i da vrati ukradena umjetnička djela. Genocid je mnogo više od toga. Ipak ostaje optužba za izvršeni zločin genocida.

Dva su događaja bila posebno istaknuta. Presuda istoga suda na tužbu BiH protiv Jugoslavije po nekima je umanjila šanse za uspjeh naše tužbe jer da Srbija nije osuđena, što je pogrešno. Za Srebrenicu je optužena Republika Srpska, ali i Srbija što nije spriječila genocid u BiH. Srbi su računali da će se sud proglasiti nenadležnim u tom postupku, međutim, sud je presudio 2009. godine da je nadležan za suđenje za genocid.

Za povlačenje tužbe protiv Srbije očitovali su se Stipe Mesić (Crna Gora nikada nije ratovala s Hrvatskom) Ivan Šimonović (ciljeve se može postići drugim sredstvima), Ivo Josipović (probleme se može bolje riješiti izvansudskom nagodbom), Zoran Milanović,  a najrevnija se u tome pokazala ministrica Vesna Pusić. To je kulminiralo nedavnim njezinim posjetom Beogradu kad je ne samo požalila što se nije uspjelo u povlačenju tužbe i protutužbe (!) već je u intervjuu lokalnoj televiziji izjavila da vlasti koje danas vode Srbiju i Hrvatsku nisu odgovorne za ratne zločine, a da su za događaje iz rata odgovorna tadašnja vodstva Srbije i Hrvatske! U tim je izjavama sve pogrešno i štetno za nacionalne interese. Ona izjednačuje zločinca i žrtvu, proglašava  jednako  krivim Miloševića i Tuđmana. Govori o ratnim zločinima, a ne o agresiji i srpskom genocidu. Ona olako oslobađa svake odgovornosti sadašnje srpsko vodstvo, premda je dobro poznato da je premijer Dačić bio u najužem krugu suradnika Miloševića, potpredsjednik Vučić, bio je za vrijeme rata u Kninu i zagovarao je veliku Srbiju, a predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zvani Grobar, izabrani četnički vojvoda, sudjelovao je sa svojim dragovoljcima u ratu u Slavoniji i prema izjavama Jovice Stanišića: “Tomo Nikolić je lično ubio 10 do 15 baba u hrvatskom selu Antin”, o čemu je svojedobno Nikolić izjavio da “postoji mogućnost da sam nekog ubio”.

Vesna Pusić ovim je izjavama pokazala totalnu neodgovornost i dodvoravanje srpskoj strani. Stoga ne čudi da ovih dana na internetu možemo naći izjave srpskog povjesničara dr. Nikole Žutića,  savjetnika Instituta za savremenu istoriju u Beogradu i parlamentarnog kandidata Šešeljeve stranke, da je Hrvatska genocidna tvorevina, da su Hrvati izmišljeni narod, da su Dubrovnik i Vukovar srpski gradovi. Na službenom blogu Srpske radikalne stranke središnji motiv na izbornom plakatu je slika Velike Srbije sa Srbijom, Makedonijom, Crnom Gorom, BiH i hrvatski krajevi južno od poteza Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica.

Ipak hrvatska je tužba u Haagu preživjela. Nadamo se da ćemo u tom sudskom postupku i uspjeti dokazati da je u Hrvatskoj od strane Srbije izvršen genocid. Ako izgubimo bit će to zato što su vladajuće strukture, otuđene hrvatske vlasti, sabotirale hrvatsku tužbu.

Na kraju predstavljanja knjige “Hrvatska tužba” predložio sam da se utemelji narodni etički sud po uzoru na sud Russell-Sartre i Mandeline komisije istine u svrhu moralnog suđenja za veleizdaju.

60751174-zvonimir-separovic

Hrvatska tužbu protiv Srbije nije povukla, a suđenje u Haagu počinje. No, jesmo li pripremili dobru strategiju?

Nakon što smo uspjeli spriječiti Vesnu Pusić, Ivu Josipovića i ostale da Hrvatska povuče tužbu za genocid protiv Srbije, na pomolu je drugi scenarij, smatra pravnik i bivši saborski zastupnik Pero Kovačević. Kako piše na svom Facebook profilu, ekipa ‘stručnjaka kukurikavaca koja nas treba zastupati pred Međunarodnim sudom pravde odabrana (je) u cilju da izgubimo proces’.

“Osim Luke Mišetića, koji je naknadno uvršten u tim, prije svega za protutužbu Srbije, jedino mi u timu Miljenićevih ljudi povjerenje ulijeva profesor Mirjan Damašk, kojeg su bili smijenili, degradirali i rekli da je dao ostavku pa je naknadno vraćen u tim bez prave uloge”, ističe Kovačević. Naime, u ponedjeljak (3. ožujka) pa sve do 1.travnja pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu(ICJ) počinje ročište u vezi tužbe Hrvatske za genocid protiv Srbije. “Uz Crnić-Grotić Hrvatsku će na usmenoj raspravi pred ICJ-em zastupati pomoćnica ministrice vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, načelnica u Ministarstvu pravosuđa Jana Šparo, profesori međunarodnog prava iz Zagreba Maja Seršić i Davorin Lapaš, profesor Mirjan Damaška sa sveučilišta Yale, te američki odvjetnik Luka Mišetić”, nabraja pravnik. Domaćem timu pomagat će strani pravni savjetnici i profesori specijalizirani za međunarodno pravo – James Crawford, Philippe Sands i Kier Starmer. “Temeljni problem je u činjenici što su ovi Miljenićevi “najbolji ljudi” osim Mišetića i Damaške, slabo ili nikako uključeni u sam postupak”, zaključuje Kovačević.

Hebrang: Potpora Vlade samo formalna

Srbija je nedavno u medijima objavila strategiju svoje obrane, ali i protutužbu protiv Hrvatske. Ratni ministar i član HDZ-a Andrija Hebrang dobro je upoznat s ovom tematikom, ali isticao je da je materijal za raspravu tajan te da se o njemu ne može čitati u medijima, ali po njemu strategija koja se primjenjuje u tužbi i postupku prema njemu trebala je biti objavljena. Stoga je naveo kako se stvara dojam nedovoljne brige i manjkavog angažmana države u spomenutom procesru. Dužnost je svakoga domoljuba da podatcima iz toga razdoblja agresije pripomogne u pripremama, a sporna je prema njemu i atmosfera koja se stvarala uoči procesa. Predsjednik Ivo Josiović pokušao je na sve načine udovoljiti srpskim zahtjevima o povlačenju tužbe te nikada nije imao hrabrosti iznijeti i braniti vlastiti stav, ali njemu je, naglašavao je Hebrang, najvažnije nikome se ne zamjeriti. “U javnosti se može steći dojam da je potpora Vlade tužbi za genocid tek formalna”, zabrinuto je tvrdio bivši ministar. Prema podacima iz njegove posljednje knjige nad Hrvatima je zaista počinjen genocid. Iseljeno je gotovo 300 tisuća Hrvata s okupiranih područja. Ubijeno je 7263 civila, ne računajući oko tisuću nestalih. Silovano je 3000 žena, porušeno 17 bolnica, a u sabirne centre po Srbiji odvedeno je oko 30 000 ljudi. Teških ranjavanja bilo je 30 530, porušeno je 200 000 hrvatskih domova, crkvi, škola, tvornica i prometnica. Stoga stručni tim koji pred sobom ima težak zadatak mora raditi savjesno i stručno.

Potrebno je spomenuti i civile na suprotnoj strani, a agresorska vojska nije vodila evidenciju o ubijenim civilima na temelju identifikacija. To im je poslužilo da bi kasnije mogli falsificirati rezultate, stav je Andrije Hebranga. Tako Veritas Save Štrbca, kojega bivši ministar naziva falsifikatorom, govori o 2500 ubijenih civila, ali u njih ubraja i naoružane civile kao što su seoska straža, civili na službi u JNA, neuniformirani pripadnici tzv. Teritorijalne obrane, razne privatne naoružane paravojne četničke formacije itd. Čak i sam Štrbac ih svrstava u kategoriju “uvjetno civili”, iako u međunarodnoj klasifikaciji takvih nema jer su naoružani civili po toj klasifikaciji teroristi”. U analizi su izdvojeni ubijeni srpski civili koji su dokazano civili temeljem identifikacije, a takvih je u Štrpčevoj evidenciji oko 80. U ime HHO-a na sudu u Haagu svjedočio je Žarko Puhovski tvrdeći da je u Oluju ubijeno 667 srpskih civila, ali Hebrang navodi da je haški sud to učinio smiješnim te našao dokaze da su samo 42 od ubijenih civili. Nije na odmet spomenuti da je DORH proveo detaljne istrage na temelju identifikacije poginulih srpskih civila te utvrdio da ih je bilo 47 dok je još nedovršeno 156 istraga.

Uspjeh hrvatske tužbe ovisi o stručnom timu u koji Hebrang ne sumnja, ali moramo se kako je nedavno rekao, bojati domaćih zlonamjernika i suzdržane vlasti te pritisaka velikih sila koje ći i kroz ovaj proces pokušati promicati svoje viđenje pomirbe na ovim prostorima.

Hodak: Nimo se dobro spremili

Da se Hrvatska za ovu situaciju nije dobro pripremila tvrdio je i ugledni odvjetnik Zvonimir Hodak. Premda do povlačenja tužbi nije došlo zanimljivo je kako je Srbija jedanaest godina nakon Hrvatske podnijela svoju tužbu. Hrvatska politika, prema tvrdnjama odvjetnika, svoj stav o tužbama izrekla je kada je smijenila uglednog i poznatog profesora međunarodnog prava na prestižnom sveučilištu Yale, Mirjama Damaška sa čela komisije koja zastupa Hrvatsku u tužbi protiv Srbije. Doveli su sada “neku poznatu žensku za koju nitko nikada nije čuo”, a ugledni profesor ovom odlukom bio je jaka razočaran. Hrvatske se očito ponovno nalazi u situaciji da nakon oslobađanja generala Gotovine i Markača mora dokazivati čistoću svoje Oluje na koju su mnogi Hrvati ponosni, ali ono što mnoge muči je politika ‘ne bi se hteli mešati’. Vrijeme je ono koje će usprkos svemu pokazati hoće li pravda pobijediti i ovoga puta.

Piše: professor emeritus Zvonimir Šeparović/narod.hr/im/dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari