Connect with us

Gospodarstvo

Ako je dobar gospodarski program odlučujući na sljedećim izborima, onda će HDZ pobijediti.

Published

on

Domoljubna koalicija na čelu s HDZ-om danas je u Kongresnoj dvorani Globus predstavila svoj izborni program “Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+ Hrvatska”.

Riječ je o sveobuhvatnom programu dio kojega je i gospodarski program koji se više od godinu dana radio u suradnji s njemačkim IFO institutom, a komentirao ga je Vinko Vukadin:

[ad id=”68099″]

Za moj ukus čak i previše točaka, dovoljno je i pola od ovoga što je zacrtano.

Najvažnije točke gospodarskog programa:

– obnovljivi izvori energije
– odgovornost državnih službenika
– naknada za hrvatsku djecu umjesto za NGO udruge
– hrvatska salata na hrvatskom tanjuru

Potpuno je jasno da će se HDZ-u opet predbacivati priče iz prošlosti, Sanader i ekipa. Ovaj program je određeni odmak od prošlosti i pokazuje volju za pomakom.

Obično se u raspravama koristi ispraznica o programu koji treba narodu. U ovom slučaju HDZ ima program, kao što rekoh čak i previše toga je unutra.

Meni nedostaje ukidanje FINA-e kao osnovnog kamena spoticanja, rado bih vidio i redefiniranje uloge notara i ovršnih postupaka, to je Karamarko rekao u govoru.

Blokirani i nezaposleni su zauzeli dobro mjesto u prezentaciji, isto tako obitelji i reindustrijalizacija.

Što se tiče obnove agrara tu je očito pozicija jasna, osnovno pitanje će biti kako obnoviti substancijalno urušene grane gospodarstva.

Smanjenje PDV-a na dječju hranu je demografski odličan dio programa, a u povećanje mirovina je teško povjerovati bez dubinske reforme države i samim time boljih podloga za gospodarstvo.

IT Hrvatska je odavno u pričama, nadam se da je konačno i realna opcija.

Sam program je prepun točaka i projekata, meni je pomalo opširan, al ja sam inače pobornik jednostavnosti i preglednosti s nešto emocija.

Sama prezentacija je pokazala snagu najveće opozicijske stranke, poprilično dobru organizaciju i širinu, meni bi još više emocije i nacionalnog naboja bilo draže, no očito je i HDZ postao odrasla stranka pa u prvi plan stavlja gospodarstvo.

Nakon razgovora s nekoliko aktera sam zaključio da program definitivno nije problem, ali će izazov biti taj program pretočiti na teren i pokazati ljudima da je ovaj HDZ drugačiji od onoga Ivinoga.

I na kraju moja core tema: Karamarkov nastup, znam da mnogi očekuju da i to prokomentiram i da su ovakvi komentari uvijek dvosjekli mač.

Imao sam dojam da je Karamarko namjerno izbjegavao emocije, da je uglavnom želio ostati, to mu je i uspjelo, racionalan, kakav je i program. Kad bi uletio u emocije ljudi su to prihvatili, al je čitava prezentacija bila dosta smirena, racionalna i više programska.

Možda i zato jer se i zvala predstavljanje programa. Karamarko je pokazao da mu je još uvijek sadržaj važniji od forme, dakle nije dosegao razinu maniulativno perfektnog govornika, ali je objektivno pokazao da mu je gospodarstvo važnije od jeftinih retoričkih bodova.

Meni bi malo više emocija bilo draže, al opet kad pogeldam Ivo Sanader je bio dobar govornik, a ipak jedna od većih šteta za narod.

Ako je Karamarkov jedini nedostatak da nije populistički govornik, onda ću i ja to preboljeti, a ostvarenje gospodarskog programa je izrazito zahtjevan posao u kojemu će možda manje biti važno kako se okitimo nego kako to odradimo.

Uz put samo da napomenem meni najdraže točke gospodarskog programa:

– tisuću eura za male Hrvate
– Ustavni zakon o braniteljima i
– veća uloga dijaspore

Vinko Vukadin/Kamenjar.com

Cjelokupnu verziju programa pročitajte u nastavku:

[document url=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2015/10/283324022-programa-5-Hrvatska.pdf” width=”720″ height=”600″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari