Connect with us

Ako je napad na Slavu Kukića teroristički čin, što je onda ubojstvo Joze Kafadara ili bračnog para Crepulja?

Objavljeno

-

Prof. Slavu Kukića, osobu blisku SDP-u BiH, napao je jučer nepoznati muškarac u njegovom uredu na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, zadavši mu više udaraca bejzbol palicom po glavi i leđima.

I unatoč činjenici da motivi napada nisu utvrđeni, niti je otkriven počinitelj, uslijedili su orkestrirani natpisi sarajevskih medija, koji su spomenuti incident pokušali proglasiti terorističkim činom, s elementima fašizma i nacional-šovinizma.

kukic2306141Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž, osuđujući napad na prof. Kukića, zapitao se zbog čega sarajevski mediji imaju jedne kriterije prema ubojstvima Hrvata u središnjoj Bosni a druge prema ovom i sličnim incidentima.

-Ako je napad na Kukića dokaz tzv. fašizma i nacional-šovinizma u Mostaru i Hercegovini, što bi onda bilo ubojstvo Joze Kafadara, nasilna smrt bračnog para Crepulja u Kraljevoj Sutjesci i dr.? Zašto je napad na Kukića fašizam, a cipelarenje mladića u hrvatskom dresu u Fojnici samo izgred? Jedina stvar koja je gora od prirode nasilnog čina jeste zloupotrebljavanje istog u predizborne svrhe, kazao je Slaven Raguž u razgovoru za HMS.

HNS osudio fizički napad

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH najoštrije je osudio fizički  napad na prof. Slavu Kukića te  pozvao mjerodavna policijska tijela da poduzmu sve potrebne aktivnosti za otkrivanje počinitelja.

-HNS osuđuje i sve češće slučajeve nasilja prema javnim i ne samo javnim osobama, koje pojedinci, interesne i političke grupacije nažalost koriste kao sredstvo u već započetoj političkoj kampanji i za ostvarenje svojih političkih ciljeva. Ne ulazeći u stvarne motive ovog konkretnoga slučaja, koji je za  svaku osudu, posebno što se dogodio na Sveučilištu koje treba uživati punu autonomiju i sigurnost – priopćeno je iz HNS-a.

Osuđuju i izjave političkih stranaka, udruga i pojedinca koji unaprijed  i bez rezultata istrage proglašavaju krivcem određene političke stranke.

-HNS BiH apelira na punu odgovornost svih u javnim istupima kako bi sigurnosne snage mogle raditi profesionalno i bez pritiska na razotkrivanju ovoga kao i drugih slučajeva nasilja. Stvaranje ozračja straha i nesigurnosti je plodno tlo za nove akte nasilja u cijeloj zemlji, a što svakako treba spriječiti – kaže se u priopćenju.

Iz HNS-a BiH također poručuju kako su uvijek u svom političkom djelovanju i u ovom konkretnom slučaju ovakve oblike društveno neprihvatljivog i devijantnog ponašanja, osuđivali i prepustili nadležnim institucijama kako bi ih stavili u okvire zakona, zaštite građana i njihove imovine, te budućnosti generacija koje dolaze.

M.J.

[divide]

Napadač (M. S.) na profesora Slavu Kukića sam se danas predao u ranim popodnevnim satima, ni 24 sata nakon što ga je napao u njegovu kabinetu Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjak potvrdio je tu informaciju kazavši da je osumnjičeni sam došao u Policijsku upravu Mostar. Kako doznaje Večernjak, riječ je o Hrvatu, 80-postotnom invalidu Domovinskog rata HVO-a iz Potoka pokraj Mostara.

Već dao iskaz

On je, prema tim informacijama, otac momka kojega je policija privela večer prije jer se utvrdilo da se napadač dovezao njegovim vozilom. Prema policijskim izvorima, napadač je rekao istražiteljima kako je na Ekonomski fakultet došao u pripitome stanju iziritiran izjavama profesora Kukića u sarajevskim medijima o Dariju Kordiću kojemu je dan prije organiziran doček u Busovači. Napadač je policiji posvjedočio kako je Kukića čekao petnaestak minuta u hodniku te da je nakon što se porječkao s profesorom oko slučaja Kordić, uzeo vješalicu kojom je u nekoliko navrata udario profesora Kukića.

Budući da su napadaču u kabinetu ispali ključevi vozila kojim se dovezao u krug sveučilišnog kampusa, policija je brzo pronašla vlasnika, njegova sina. Profesor Kukić je nakon napada smješten na Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, gdje se još uvijek nalazi na liječenju. Nakon predaje i kada se s time slože liječnici, organizirat će se Kukićevo prepoznavanje napadača.

Profesionalna policija

Ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda izjavio je da je rasvjetljavanje slučaja napada na prof. Kukića potvrdila profesionalnost policije u HNŽ-u. 
“Brzo otkrivanje počinitelja napada samo je još jedan dokaz uspješnog rada policije u HNŽ-u. Svi politički i drugi pritisci kojima smo bili izloženi bili su apsolutno nepotrebni. Policiji u HNŽ-u samo treba osigurati normalne uvjete za rad i rezultati će biti na visokoj razini”, rekao je Bevanda.

Kako se doznaje, tijekom noći, nakon napada na profesora Kukića, iz sarajevskih političkih krugova po svaku cijenu nastojalo se slučaj izuzeti iz nadležnosti policije te time potvrditi političku umiješanost u napad. Inače, osudu napada na profesora Sveučilišta u Mostaru uputile su brojne političke stranke i institucije. Odreda su to učinili iz Sveučilišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog sabora, HDZ-a 1990., Hrvatske republikanske stranke, ali i američkog veleposlanstva i OHR-a. VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari