Ako Juncker bude šef Europske Komisije, Britanija ide van iz EU?!

0

Britanski premijer David Cameron upozorio je da više neće moći jamčiti da će njegova zemlja ostati članica EU ako Jean-Claude Juncker bude izabran za novog predsjednika Europske komisije, piše u subotu njemački tjednik Der Spiegel pozivajući se na izvore koji su neslužbeno otkrili što je Cameron rekao na neslužbenom summitu EU u utorak.

Prema pisanju Spiegela, sudionici tog summita posvećenog raspravi o rezultatima europskih izbora shvatili su Cameronove riječi kao najavu da bi izbor Junckera na čelo Komisije destabilizirao britansku vladu do te mjere da bi Cameron morao ubrzati planove o održavanju referenduma s pitanjem o izlasku ili ostanku Velike Britanije u EU. Cameron je ranije obećao građanima da će imati takav referendum 2017. u slučaju da on bude premijer i nakon parlamentarnih izbora 2015., a Cameronov plan bio je da do 2017. natjera EU na veliku reformu i ispregovara novu povoljniju poziciju za Veliku Britaniju kao članicu. U tom slučaju, Cameron bi, kako je obećao, uoči referenduma vodio kampanju za ostanak u takvoj reformiranoj EU. No, s Junckerom na čelu Europske komisije premijer Cameron ne vidi kako bi se EU mogla znatnije reformirati. 

– Lik iz 1980-ih ne može riješiti probleme u sljedećih pet godina – citira tjednik Der Spiegel navodne Cameronove riječi na marginama summita u utorak navečer u Bruxellesu.

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker bio je premijer Luksemburga od 1995. do prosinca 2013., u EU je bio i predsjednik Eurogrupe od 2005. do siječnja 2013., a uoči europskih izbora Europska pučka stranka istaknula ga je kao vodećeg kandidata za predsjednika Europske komisije. I pučani, kao i europski socijalisti, liberali i zeleni, obećavali su da će novi predsjednik Komisije biti onaj čija grupacija osvoji najviše zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu, a nakon što su rezultati pokazali da su relativni pobjednici upravo pučani Juncker je dobio šansu da pokuša sastaviti natpolovičnu većinu i da postane predsjednik Komisije. 

No, Europsko vijeće, u kojemu sjede premijeri ili predsjednici svih 28 država članica EU, je tijelo koje predlaže kandidata za predsjednika Komisije, a nekoliko zemalja poput Velike Britanije protivi se Junckeru i općenito novom sustavu prema kojemu bi netko od vodećih kandidata koje su političke grupacije istaknule prije izbora automatski postao i kandidat Europskog vijeća.

Vodit ću sve pregovore u duhu toga da Jean-Claude Juncker postane predsjednik EK – rekla je Merkel, što je protumačeno kao svrstavanje protiv Camerona. Neki komentatori s kojima je u Bruxellesu razgovarao Večernji list smatraju da je to “tipična Merkel”: ostavlja otvorenima sve mogućnosti, šalje različite signale, a onda na samom kraju donosi odluku.Europsko vijeće ponovo se sastaje 26. i 27. lipnja, kada bi definitivno trebalo odlučiti o imenu kandidata kojeg predlaže Parlamentu za nasljednika dosadašnjeg šefa Komisije Jose Manuela Barrosa. Europski parlament bi nakon toga o predloženom kandidatu za predsjednika Komisije trebao glasati na sjednici sredinom srpnja. VL

facebook komentari