Connect with us

Hrvatska

Ako niste znali: ‘Sve koji su za vrijeme Račana krali SDP je zakonom amnestirao’

Objavljeno

on

racan

Blok umirovljenici zajedno (BUZ) reagirao je danas priopćenjem pod naslovom “Tko o čemu SDP o poštenju” na nedavne izjave ministra financija Borisa Lalovca u kojima najavljuje nova uhićenja. Podsjećaju da je SDP donio svojevrsni zakon o amnestiji za sve koji su se makinacijama služili prije 1. siječnja 2005, prenosi direktno.hr

[ad id=”68099″]

Tijekom prethodnih nekoliko dana u očito predizbornom zanosu ministar financija Lalovac je najavio brojna uhićenja osoba kod kojih je utvrđeno da postoji veliki nesrazmjer između onoga što imaju i plaćenog poreza tako a su se po njegovoj najavi prvi na listi za odstrel našli u javnosti već poprilično omraženi bankari i gospodarstvenici, upozorava BUZ.

BUZ se u potpunosti slaže s ministrom Lalovcem da zakon mora biti jednak za sve i da svi moraju plaćati porez. “Mi u to stvarno vjerujemo i ne smatramo se licemjerima što svakako ne možemo kazati za licemjerni SDP koji nakon spavanja tri i pol godine odjednom  u ovo predizborno vrijeme počinje tražiti osobe koje nisu platile porez, odnosno osobe koje ne mogu objasniti nesrazmjer imovine u odnosu na prihode. Naravno da građani sa odobravanjem gledaju na uvođenje porezne discipline, no očito je kako ne znaju da se to ne odnosi na sve već samo na one kojima SDP nije darovao amnestiju za lopovluk”, kažu u BUZ-u.

Pitaju se koliko uopće naših građana zna da je 14. prosinca 2012. godine saborska većina predvođena SDP-om donijela „zakon o amnestiji” za sve osobe koje sudo 1. siječnja 2005 stekle imovinu na nepoznati način.

“Kao što svi znamo taj zakon se u stvarnosti ne zove zakon o amnestiji već Zakon o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak, a u Članku 14 tog zakona piše: U postupku ispitivanja izvora imovine ispitivat će se izvor cjelokupne imovine fizičke osobe stečene od 1. siječnja 2005. Ili prevedeno na obični jezik sva imovina koju su bankari, tajkuni, dužnosnici Račanove vlade i svi drugi stekli na bilo koji način do 1. siječnja 2005. godine ostaje u njihovom trajnom vlasništvu i država neće ispitivati način stjecanja te imovine”, kažu u BUZ-u.

Po ovome poruka SDP-a prilikom donošenja ovih zakonskih promjena glasi: Dužnosnici kukuriku koalicije su za razliku od drugih poštenjačine jer mogu steći imovinu na nepoznat način što će kasnije regulirati zakonom o oprostu, dok su svi drugi koji nisu toliko bezobrazni da donose takve zakone o oprostu kako bi amnestirali svoje dužnosnike nepošteni.

Kao što smo rekli na početku mi smatramo da zakon mora biti jednak za sve, da svi moraju plaćati poreze i da svi moraju na biti u stanju objasniti porijeklo svoje imovine. SDP s druge strane smatra da osoba koja je na nepoznat način stekla imovinu, u Račanovo doba na primjer, može slobodno uživati u toj imovini dok osoba koja je na isto tako nepoznat način stekla imovinu, u Sanaderovo doba na primjer, treba odgovarati ili ići u zatvor što složiti će se svi nije niti pošteno niti pravedno, ali je očito pravda po modelu SDP-a.

“Za kraj je dovoljno reći, tko o čemu SDP o poštenju”, zaključuje predsjednik BUZ Milivoj Špika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari