Connect with us

Balkan

Ako padne Bosna…?

Objavljeno

-

Književnik: Andrej Nikolaidis

PROTESTI U PODGORICI

Kako je moguće da je velikodržavni srpski projekat, odgovoran ne za jedan, nego za više genocida na teritoriji Bosne i Hercegovine i dalje aktivan, rekao je književnik Andrej Nikolaidis: „Ako padne Bosna, neće biti ni Crne Gore, vremena za greške više nema“!

Ako padne Bosna, neće biti ni Crne Gore. Vremena za greške više nema, poručio je književnik Andrej Nikolaidis sa današnjeg protesta ispred sjedišta Delegacije Europske unije u Podgorici. Ovim okupljanjem podržana je inicijativa bosansko-hercegovačke dijaspore o mirnim građanskim okupljanjima u Briselu i u brojnim drugim gradovima širom Europe i svijeta u cilju očuvanja i jačanja jedinstvene Bosne i Hercegovine (BiH).

Govor Nikolaidisa predat je šefici Delegacije EU Kristini Oani Popi.
Obraćanje Nikolaidisa ispred sjedišta EU u Crnoj Gori prenosimo u cijelosti:
– Dvije i po decenije po završetku rata u Bosni i Hercegovini ta se zemlja ponovo nalazi pred neposrednom ratnom opasnošću. Ratni cilj je ponovo isti: odcjepljene dijela Bosne i Hercegovine i njegovo pripojenje Srbiji. Ideologija koja tu zemlju vodi u sukob je ponovo ista: velikosrpski nacionalizam. Tek su realizatori drugi: umjesto Karadžića i Mladića, tu je sada nastavljač njihovoga zločinačkog projekta, Milorad Dodik. Inspirator i mozak operacije je ponovo isti: zvanični Beograd.
Kako je to, uopće, moguće?
Kako je moguće da je velikodržavni srpski projekt, odgovoran ne za jedan, nego za više genocida na teritoriji Bosne i Hercegovine i dalje aktivan?

Kako je moguće da ideologija Homogene Srbije/Velike Srbije/Otvorenog Balkana, zarad čijih ciljeva su počinjeni ti genocidi i dalje dozvoljena i djelatna?

Kako je moguće da projekt u ime i zarad kojega su počinjeni genocidi ponovo bude vođen iz Beograda?

Sva ta pitanja postavljamo baš danas, baš ovdje – pred sjedištem Europske unije u Podgorici, jer upravo je Europska unija, skupa sa Sjedinjenim Američkim Državama, adresa na koju treba poslati ova pitanja.
Koje je svrha dvije i po decenije angažiranja naših „zapadnih saveznika“ na Balkanu ako je region ponovo na ivici rata? Koja je svrha Haškog tribunala ako će zločini za koje je taj tribunal sudio biti ponovljeni, u ime istih velikodržavnih ciljeva? Koja je svrha Haškog tribunala ako su teritorijalni ciljevi zarad kojih su počinjeni zločini kojima se taj sud bavio – ostvareni?

Nije li sve rečeno jasan znak katastrofalno pogrešne politike zapada prema Balkanu, prije svega prema Bosni i Hercegovini, a danas i Crnoj Gori?

Čime će naši „zapadni saveznici“ ovoga puta gasiti ratni požar, kojem su oni dozvolili da se razbukta? Sankcijama, kojima se Milorad Dodik ismijava, dok ničim ometan godinama postavlja eksploziv u temelje Bosne i Hercegovine? Podrškom Otvorenom Balkanu, najnovijoj verziji velikodržavnog projekta koji je 1992. zapalio Bosnu, u koji će silom utjerati i Sarajevo i Podgoricu? Novom verzijom ingeniozno ciničnog embarga na uvoz oružja kojim je zapad onomad Bošnjake pokušao da spriječi da se brane od istrjebljenja? Podrškom SPC-i, koja je samo Crno srce beogradskog velikodržavnog projekta?

Ako ima onih koji se u samodovoljnoj političkoj nepismenosti pitaju „zašto se Podgorica bavi Bosnom, kada imamo mnoštvo svojih problema“, podsjećanje: niti jedna zemlja, kao niti jedan čovjek, nije otok. I zato se ne pitaj za kim zvono zvoni: ono uvijek zvoni za tobom. Ako padne Bosna, neće biti ni Crne Gore. Sudbine te dvije države danas su neraskidivo povezane.
Vremena za greške više nema.

Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država. Ona nije ničiji plijen. Ona ne može biti cijepana i dijeljena, ne više nego bilo koja druga država čiji teritorijalni integritet štiti međunarodno pravo. Danas Bosna i Hercegovina, sutra Crna Gora. Niti jedan nacionalizam, niti jedan velikodržavni projekat susjeda nema pravo na dijelove Bosne i Hercegovine, niti takva ideja smije biti tolerirana pod krinkom „pragmatične politike“ i „smirivanja tenzija“ na Balkanu.

Bosna i Hercegovina mora biti oslobođena luđačke košulje Dejtonskog sporazuma, koji je zaustavio rat, no istovremeno zaustavio i razvoj bosanskohercegovačkog društva ka funkcionalnoj demokraciji…….

Milorad Dodik mora biti zaustavljen. Ideje o podjeli Bosne i Hercegovine među susjedima moraju biti ugušene. To nije samo pitanje mira na Balkanu, nego pitanje elementarne pravde i etičnosti.
Sva odgovornost za mir u Bosni i Hercegovini je na Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, jer oni imaju sve mehanizme da mir obezbijede.
Činjenica da je mir u Bosni i Hercegovini ponovo ugrožen je skandalozna i po EU i SAD teško optužujuća.

Politika zapada prema nacionalističkim politikama koje ugrožavaju cjelovitost Bosne i Hercegovine, time i mir na Balkanu, treba hitnu i radikalnu reviziju.

U nadi da će ovaj kritički govor prema njihovoj politici na Balkanu shvatiti shodno retoričkoj podršci koju ne propuštaju dati kritičkom govoru svake vrste, ovaj tekst predajemo predstavnicima Europske unije u Crnoj Gori.
Neka u miru i vječno živi cjelovita, nedjeljiva, građanska i demokratska Bosna i Hercegovina – rekao je Nikolaids.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari