Connect with us

Šport

Ako propadne SP svake dvije godine, Fifa pokreće vlastitu Ligu nacija

Objavljeno

-

Propadne li ofenziva Arsenea Wengera o Svjetskom prvenstvu svake dvije godine, Fifa ima spreman plan B – pokrenut će svoju vlastitu Ligu nacija, objavio je Daily Mail, a u nedjelju prenosi Jutarnji list.

Uefa i Conmebol, kao najjače kontinentalne asocijacije, već su odbacile Wengerove nacrte kao tlapnju, projekciju skovanu kako bi Fifa multiplicirala prihode na štetu nogometaša čiji su kalendari ionako zatrpani prevelikim brojem utakmica. Predsjednik Fife Gianni Infantino zna da ne može skršiti otpor nogometne Europe i Južne Amerike, ali ne odustaje od uvođenja novih formata, s obzirom na to da njegova organizacija financijski dramatično kaska za Uefom koja godišnje obrće milijarde eura prihoda.

Ako ne ide sa SP-om u formi bijenala, možda prođe ideja o Fifi noj Ligi nacija. Infantino i suradnici analizirali su rast Uefi ne Lige nacija – natjecanja osmišljenog da zamijeni besmislene prijateljske utakmice – pa došli do zaključka da bi sličan format na globalnoj razini mogao privući nove sponzore i ubrizgati svježi novac u Fifin krvotok.

Dok traži način da Svjetsko klupsko prvenstvo preformatira u globalnu Ligu prvaka, zasad bez opipljivog uspjeha, Fifa mora pronaći način za otvaranje novih tržišta jer World cup svake četiri godine očito ne zadovoljava apetite organizacije. Što konkretno crtaju Wenger i društvo, bit će jasnije 20. prosinca nakon summita Fife, ali već sada je jasno da Infantino neće pristati na stagnaciju. Na stolu je 20-ak milijardi eura, kojima bi korporativni svijet i televizije zakotrljale nogomet u novom pravcu, ali Fifa zasad ne uspijeva skršiti otpore velikih, tradicionalnih igrača, piše Jutarnji list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas