Connect with us

Naši u svijetu

“Ako se ne želi riskirati Treći svjetski rat, Europa mora prihvatiti da Rusija neće vratiti Krim.”

Published

on

Ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn ocijenio je da svjetski poredak ne funkcionira bez Rusije i Kine, kao i da će Krim ostati izgubljen najmanje još deset godina.

Šef diplomacije Luksemburga je u intervjuu bečkom dnevniku Die Presse, rekao kako, ako se ne želi riskirati Treći svjetski rat, Europa mora prihvatiti da Rusija neće vratiti Krim.

Informal meeting of EU foreign ministers”Krim de facto nije više dio Ukrajine, a de jure, naravno, to nećemo prihvatiti. Iluzorno je vjerovati da sada možemo naći rješenje. Rusija neće dozvoliti da se s njom razgovara. To za deset godina može biti drugačije. Kao političar imam drugačiju odgovornost. Kada se ujutro probudim Rusija je još uvijek na geografskoj karti. Moramo pokušati da se s Rusijom izađe iz konflikta”, objasnio je Asselborn.

Komentirajući trenutnu situaciju u Ukrajini, on je ocijenio da postoje dobre naznake za bolju graničnu kontrolu, ali ujedno je konstatirao da se vodi borba oko Donjecka.

”Očigledno predsjednik Petro Porošenko traži vojno rješenje. On bi trebao poslušati apel šefa njemačke diplomacije Frank-Waltera Steinmeiera i razgovarati s Rusijom i OSCE-om. Donjeck je u Ukrajini, ali oružje i ‘ljudi u zelenom’ dolaze iz Rusije. Predsjednik Rusije Vladimir Putin bi trebao jasno staviti do znanja da ne podržava separatiste”, rekao je Asselborn.

Prema Asselbronu, cilj Putina bio je ponovno uspostavljanje utjecaja Moskve na bivše sovjetske republike. Kako kaže luksemburški diplomat, san o euroazijskoj uniji neće se moći realizirati.

Na konstataciju da nema većine u EU za ekonomske sankcije protiv Rusije Asselborn je odgovorio kako ne postoji ni razlog za njihovo uvođenje, jer bi to bio slučaj tek kada bi ruske trupe ušle u Ukrajinu.

Na pitanje je li s predsjednikom Austrije Heinzom Fischerom razgovarao prije nego što je Putina primio u Beču, Asselborn je kazao da je šefu austrijske države savjetovao da primi ruskog predsjednika i u četiri oka da mu prenese prave poruke.
”Vanjska politika se ne može svesti na sankcije. Trebalo bi da poduzmemo sve kako bi Rusija ponovo bila među onim zemljama koje poštuju međunarodno pravo. Međunarodno pravo je gaženo na Krimu”, smatra Asselborn.

Asselborn je kazao kako spor između SAD i Rusije uvijek ide na račun Europe, prenosi Tanjug.

”Europa se dijeli. Poštujem da baltičke zemlje reagiraju drugačije od Austrije ili Luksemburga. Za njih je NATO važniji od EU. To je njihov obrambeni zid. Reakcija istoka dolazi iz stomaka. Ali se ne može ignorirati ovisnost o Rusiji po pitanju financija i energetike. Amerikanci imaju drugačiju ulogu i samo jednu desetinu trgovinskog obima EU s Rusijom”, objasnio je Asselborn. Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari