Pratite nas

BiH

Ako se netko raduje tvom neuspjehu – valjda je demokratsko pravo svakoga da se takvu mržnju bar može javno prokomentirati

Objavljeno

na

Zlobnici i neznalice tvrde kako je Goran dosadan komentator. Možda su i u pravu! Međutim, njegove bi komentare sigurno trebalo snimiti, kao nekada ploče u Jugotonu, i pustiti neka se vrte kad počnu bilo kakvi prosvjedi.

1_270456Nogomet. Najvažnija sporedna stvar na svijetu. Od 12. lipnja do 13. srpnja o.g. nogomet je najvažnija stvar na zemaljskoj kugli za sve muškarce! Univerzalnost i planetarnu popularnost nogometa ne može osporiti ni roktanje nadutih i našmrkanih salonskih intelektualaca. Za njih je pravi muški sport golf ili polo.

Nogomet im je bljak! To je za seljačine koji šire nacionalizam, tuku se na stadionima I benzinskim pumpama, a umjesto Martela loču pivo. Uglavnom neka prosta rulja. Kako su golf i polo u Hrvatskoj posjećeniji slabije čak i od Dinamovih utakmica, prosti Hrvati, uz Žuju, Karlovačko, gemište i sl., uživaju baš u nogometu. Dok traje! A trajat će dok nas neki novi Yaka Muda ne gurne niz stepenice. HRT se probudio i budnim okom prati i ono što se događa u Brazilu, ali i domaće odjeke. Premudri Mateo Beusan, nadahnut i oprezan, konzekventno se uvijek slaže sa svojim mišljenjem. Hvala Bogu da se netko od mudrih glava na HRT-u sjetio Antona Samovojske, briljantnog znalca povijesti nogometa koji briljira u zagrebačkom studiju. Međutim, svi se oni zajedno mogu tek sakriti pred komentatorskim genijem Gorana Vlahovića. Goran, nekada više nego solidan centarfor, bljesnuo je u Brazilu gdje sa Milom Horvat komentira najave, poluvremena i dogođaje nakon završetka utakmice.

Sad molim, zaboravite na trenutak Brazil, Kamerun, Meksikance i Yaka Mudu. Zamislite jednu taktički dobro zamišljenu i dogovorenu tučnjavu između BBB i Torcide na nekoj benzinskoj pumpi tamo negdje na pola puta između Zagreba i Splita. Tučnjava je visoko kvalitetna, puna žara i opravdane mržnje prema klasnom nogometnom neprijatelju. Policija je, kao i obično, nemoćna. Ispalili bi oni koju zolju da primire navijače, ali ne smiju. Nije ovo Juga već demokratska Hrvatska. Postavlja se pitanje: tko to može smiriti? Moja je procjena: jedino i samo Goran Vlahović. Kad bi se on pojavio u savršeno ispeglanom odijelu i kravati kao da izvještava iz bečke opere i glasom robota smireno i pospano zamolio naše navijače, naše drage prijatelje, da se u miru raziđu, siguran sam da bi naši dragi prijatelji odmah popadali na zemlju kao pokošeno sijeno i počeli hrkati. Zlobnici i neznalice tvrde kako je Goran dosadan komentator. Možda su i u pravu! Međutim, njegove bi komentare sigurno trebalo snimiti, kao nekada ploče u Jugotonu, i pustiti neka se vrte kad počnu bilo kakvi prosvjedi. I to ne samo oni nogometni. Uvjeren sam kako bi njegov smireni glas umirio i one najratobornije.

Slušam, recimo, Gorana i Milu u najavi za tekmu između BiH i Argentine. Goran sonorno umiljatim glasom kaže: “Naravno navijat ćemo za naše drage prijatelje iz Bosne!” Tako i treba! Jesmo li ili nismo komšije! Povezuje nas tisuće kilometara zajedničke granice. Hrvati su oduvijek bili omiljeni u Sarajevu, istočnom Mostaru, Banja Luci, Fojnici, Zenici itd. Kad je Yaka Muda izmislio jedanaesterac protiv komšija Hrvata tako da smo popušili od Brazila, “dragi prijatelji” odmah skočiše na noge junačke te istrčaše na ulice pa razviše brazilske zastave, popališe petarde od oduševljenja, uključiše automobilske trube itd. Izgledalo je kao da slave hrvatski poraz! Ali, kako bi Zagorci rekli “em se razmemo!” U Fojnici su se neki maloljetnici pojavili u kockastim dresovima. Uskoro su, uz dresove, zadobili i kockaste glave. Tko zna od čega? Dobro! Dosta jeftinog cinizma. Naši “dragi prijatelji” bar su iskreni. To treba cijeniti. Nakon što je Hrvatska bila ispala od Turske na Europskom prvenstvu u Beču, mnogi gradovi BiH su gorili od sreće i veselja.

8manausrepka

Tu njihovu iskrenost treba uvažavati kao njihovo pravo da se opredijele. Međutim, mene iritiraju hrvatski poltrončići, razni Gorani, Mile, Jergovići i slični koji pizde na one Hrvate koje “naši dragi prijatelji” iritiraju svojom mržnjom na Hrvate. Tek po koji puta neki portal objavi slike brazilskih zastava i navijačkih kolona oduševljenih hrvatskim porazom. Uglavnom je inače na djelu hrvatsko sljepilo. I priglupa šutnja. Ako netko otvoreno pokazuje da te mrzi i raduje se tvom neuspjehu onda je valjda demokratsko pravo svakoga da se takvu mržnju može bar javno prokomentirati. Uostalom, nakon nezasluženog poraza BiH protiv Nigerije nigdje nisam vidio nigerijske zastave i oduševljene Hrvate kako slave pobjedu “naših dragih prijatelja” Nigerijaca. Uostalom, u Hrvatskoj nije bilo nijednog portala ili novina koje nisu naznačile da je Đeko dao regularan gol i da su naši susjedi oštećeni. Stoga predlažem da, u ime budućeg bratstva i jedintva, Goran Vlahović bude imenovan doživotnim komentatorom svih tekmi kockastih u ovom stoljeću. Pa koliko poživi i on, ali i mi! Možda da ga se oprezno upozori kako se sir Alex Ferguson piše “sir”, a izgovara “ser”. Ako nastavi po starom onda je to jasan znak da ga je Dukat korumpirao da reklamira njihov sir. To bi mu moglo upropastiti sjajnu komentatorsku karijeru. Zbog sira…

Pieere Beaumarchais je napisao: “Nastojim se svemu smijati, i to od straha da ne bi morao zbog svega plakati!”

VSH bljesnuo je još jednim obrazloženjem koje zorno govori o njegovoj pravednosti i humanosti. Na sjednici žalbenog vijeća VSH je odlučio za godinu i pol skratiti zatvorsku kaznu Ivi Sanaderu, poznatijem kao “dargi Ivo”. Iz obrazloženja drugostupanjske presude vidi se da su navedena dva razloga kao osamnaestomjesečni poklon-bon “dragom Ivi”. Prvi razlog je njegova ranija neosuđivanost. Koliko se sjećam, taj je razlog kao olakšavajuću okolnost već bio uzeo u obzir I naveo još sudac Turudić u prvostupanjskoj presudi. Znači, isti razlog se dva puta koristi za odmjeravanje kazne. Kako će ovaj predmet vjerojatno završiti i na Ustavnom sudu RH, možda će “dragom Ivi” i taj sud skinuti bar 1,5 godine zatvorske kazne iz istog razloga. Slično se može desiti i na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Tako će “dragi Ivo” izletiti iz Remetinca kao “raketla” kako to kažu Hrvati u Vojvodini.

Drugi razlog za 18-tomjesečni poklon-bon je sudjelovanje “dragog Ive” u Domovin skom ratu. Stvarno je malo čudno da je Sanader osuđen za ratno profiterstvo, a sud cijeni činjenicu što je Sanader kazneno djelo ratnog profiterstva počinio za vrijeme trajanja Domovinskog rata. Međutim, VSH duboko cijeni što se “dragi Ivo” slikao u uniformi s puškom u ruci, i to za potrebe Art garde iz Splita koja je prisegnula 3. prosinca 1991.g., u Stobreću. Zapovjednik te postrojbe Rade Perković iskazao je na sudu da je “dragi Ivo” došao samo taj dan u postrojbu I to zbog slikanja te je zakasnio dva sata. Sad zamislite, da je “dragi Ivo” boravio u Art postrojbi recimo tjedan dana što bi danas ostalo po VSH od njegove presude od 10 godina zatvora? Na kraju bi umjesto “dragog Ive” sudac Turudić završio u zatvoru.

Činjenica je da je Sanader optužen i osuđen za ratno profiterstvo, a fiktivno jednodnevno sudjelovanje u tom ratu priznato mu je kao olakšavajuća okolnost za smanjenje kazne. Dvojica od trojice sudaca u žalbenom vijeću su doktori pravnih znanosti. Je li to možda olakšavajuća okolnost za žalbeno vijeće? Kad je Sanaderova presuda postala pravomoćna javio se i Predsjednik RH. S dubokom tugom u glasu izjavio je kako on sada otvoreno može reći da je Sanaderov čin veleizdaja. Ima logike! Obično se veleizdaje i događaju u ratu. A 3. prosinca 1991.g., bilo je vrijeme rata. Sanader se slikao, a potom poručio Radi Perkoviću i svim ostalima u postrojbi da se mogu slikati. Ako je naš Predsjednik na to mislio onda je to nategnuta veleizdaja. Kasnije, kad se magla malo razišla, izašlo je na vidjelo da je veleizdaja primanje 3 milijuna maraka od Hypo banke i 5 milijuna eura od Mola. Kad bi to bilo tako onda je veleizdaju počinio i Robert Ježić jer do danas nije vratio 5 milijuna eura koje je negdje bunkerirao. Ako je mlažnjavanje love izdaja ili veleizdaja onda je Hrvatska doista premala za sve izdajnike i veleizdajnike.

Po mojoj procjeni Sanader s veleizdajom ima toliko veze kao i Marina Lovrić, sisačka županica. Josipoviću i političkoj nomenklaturi u Hrvata nikada nije palo na pamet da bi možda izdaja mogla biti Sanaderovo odustajanje od ZERP-a. Ili da je veleizdaja bila kad je Sanaderova nasljednica predložila Saboru zakon o zajednici općina u istočnoj Slavoniji kojim bi Srbi ponovno dobili Z4, a koji je zadnji čas minirala glavom i bradom Vesna Pusić. Možda je veleizdaja Mesićevo svjedočenje na Haškom sudu te njegovo dilanje Tuđmanovih transkripata haškom tužiteljstvu. Kako protumačiti Mesićevo umirovljenje pobjedničkih generala HV zbog tobožnjeg spremanja državnog udara. Je li vele i mala izdaja kad naš predsjednik države primi na dar od srpskog predsjednika reprint velikosrpskog časopisa Zenit u kojem urednik i vlasnik Ljubomir Micić tvrdi da su Hrvati nastali križanjem majmuna i papige. Je li vele i mala izdaja kad Kosorica kao oktroirana predsjednica Vlade dijeli 2 milijuna kuna za spomenik četnicima u Srbu gdje se tobože desio antifašistički ustanak, a zapravo su se na ražnju pekli Hrvati iz sela Borićevac. Da i ne govorimo o Prevlaci, sv. Geri, vukovarskim adama, kulturnom blagu koje nam nikada neće vratiti, o izdaji Hrvata u BiH dizanjem ruku od njih iako Ustav RH nalaže stalnu brigu itd. Sve nabrojano su tobože samo bilateralni problemi Hrvatske sa susjedima, a lova koju je zamračio “dragi Ivo” je veleizdaja.

Omar Ibn Al Khatab je rekao: “Mudar čovjek nije onaj koji zna razlikovati dobro od zla nego onaj koji zna izabrati od dva zla manje.” Čini mi se da je naš Predsjednik ipak mudar čovjek.

U Brazilu ustaše sa svojih sjedala ustaše i razviše ratnu zastavu HOS-a. Odmah je reagirao Zoran Stevanović iz udruge Fare denuncijantskim dopisom Fifi. Identično kao i u slučaju Joea Šimunića. E, Zoki Zoki, dokle ćeš da cinkarišeš? Portali te već danima razvaljuju! Javi se jer su ti skuhali pašta šutu! Ili demantiraj ili ćeš biti nepopularniji od Zdravka Mamića! Usput rečeno, pod tom zastavom se ginulo za slobodu Hrvatske i uz tu zastavu dignut je nedavno u Splitu spomenik poginulim HOSovcima. Pozdravlja te Ivo Baldasar!

Albert Einstein je napisao: “Um je poput padobrana. Funkcionira samo kad je otvoren!”

Zvonimir Hodak

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bošnjački logoraši najavili tužbe protiv Čovića i Ljubića zbog nijekanja haške presude

Objavljeno

na

Objavio

Udruženje bošnjačkih logoraša iz Mostara najavilo je u petak podnošenje kaznene prijave protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića te zastupnika u Hrvatskom saboru i predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Bože Ljubića zbog navodnog nijekanja presude Haaškog suda.

”Čović i Ljubić su u više navrata prigodom javnih istupanja u medijima nijekali presudu Haaškog suda od 29. studenog koja je izrečena Prliću i ostalima”, navodi se u priopćenju Udruženja logoraša Mostar.

Nakon sjednice vodstva udruge naveli su kako će u najkraćem roku uputiti kaznenu prijavu nadležnom tužiteljstvu protiv dvojice hrvatskih dužnosnika.

„Udruženje logoraša Mostar poduzet će sve mjere, radnje i postupke za pokretanje kaznene prijave protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića u skladu s kaznenim zakonom Federacije BiH“, navode iz udruženja.

Udruženje će se u prijavi pozvati na odredbe zakona u kojim se govori o izazivanju rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti za što je zaprijećena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Čović je ocijenio zločinom prema Hrvatima presudu Haaškog suda, dok je Ljubić ocijenio kako presuda nema utemeljenja, napose tvrdnje o postojanju udruženog zločinačkog pothvata. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Uhićenja osumnjičenih muslimana – Kazalište u režiji Bakira Izetbegovića

Objavljeno

na

Objavio

Bakir Izetbegović ne samo da je vrlo loš čovjek i još gori političar, nego dokazuje kako nema ni redateljskog dara, jer ovako naivne predstave pod radnim naslovom: „lov na potencijalne ratne zločince – bošnjake“ teško bi mogle proći kod djece predškolskog uzrasta, kamo li kod odraslih ljudi.

Tobožnje pompozno uhićenje 13-orice bivših pripadnika „Armije B i H“ zbog sumnji počinjenja ratnih zločina u Konjicu, kao i ovo zadnje vezano za „progon“ potencijalnih ubojica generala HVO-a Vlade Šantića (Hamdija Abdić zvani Tigar, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović – svi bivši pripadnici „Armije BiH“ koji su – kako javljaju mediji – već pušteni na slobodu nepunih 24 sata nakon privođenja!), trebali bi valjda amortizirati opravdano ogorčenje Hrvata u B i H sramotnom haškom presudom, pri čemu su muslimanski zločinci i islamske glavosječe ostali netaknuti, neoptuženi i neosuđeni. Naravno i svijetu treba pokazati kako sarajevska vlast njeguje „pravnu državu“, iako je očito na svakom koraku da od nje ni zametka nema.

Prozirna medijska kampanja koja sve to prati po diktatu Sarajeva, još otužnije djeluje promatra li se u kontekstu pojave brojnih dokumenata koji svjedoče o planskom etničkom čišćenju područja Žepča, Jablanice, Konjica i drugih, što ih je vrh „Armije B i H“ planirao i dogovarao međusobno, što potvrđuju njihovi telefonski razgovori i prepiska. Dakle, tamo gdje je očito kako su poznati nalogodavci (Sefer Halilović, Zulfikar Ališpaga Zuka i drugi) ne reagira se, nego se uhićuje one koji su bili obični vojnici i eventualno izvršitelji ponekog zločina.

Bosna i Hercegovina je samostalna i neovisna država (ili bi barem tako trebalo biti) već više od 25 godina, ali u njoj ni „p“ od pravne države. Sudovi pod patronatom Sarajeva (i bošnjačko-muslimanske klike na čelu s Bakirom Izetbegovićem), svojim bošnjacima-muslimanima za ratne zločine sude po Krivičnom zakonu bivše SFRJ (koji je blaži), a Hrvatima po novom, oštrijem (KZ Federacije iz 2003.).

I gdje su tu pravda i pravna država? Kako se u istoj zemlji metodom segregacije mogu usporedo primjenjivati dva zakonodavna instituta od koji jedan pripada nepostojećoj zemlji?

Toga nema nigdje u svijetu!

Sarajevska vladajuća klika predvođena Bakirom Izetbegovićem od B i H nastoji napraviti prvi europski kalifat i sad je dobila vjetar u leđa upravo zahvaljujući mešetarima iz haškog sudišta.

Sva ona lupetanja Alijinog nasljednika o „nepostojećim narodima – Srbima i Hrvatima“, o „fašizmu u Hrvata“, ratne prijetnje koje upućuje susjedima, ali i islamizacija što se u B i H puzajući provodi, sad dobivaju neku vrstu „legitimiteta“ ili se barem tako presuda haškog sudišta herceg-bosanskoj „šestorci“ tumači u Sarajevu.

Ima, doduše i bošnjaka-muslimana koji smatraju da je ta puzajuća islamizacija koja ima za cilj promijeniti mentalitet muslimanskog naroda na području B i H i vratiti ga šerijatskom pravu i džihadu dugoročno opasnija čak i od terorizma i bombaških napada. Jedan od njih poznati je diplomat, novinar (bio dopisnik iz Kaira, Beiruta, Alžira, Sirije, Libije, Jordana, Izraela), publicist, veleposlanik B i H u više islamskih zemalja (Jordan, Irak, Sirija, Libanon) i dobar poznavatelj ove materije Zlatko Dizdarević. On u uvodu jednoga od svojih tekstova s temom islamizacije B i H piše:

 „Novostvoreni ‘duhovni ekstremizam’ na temeljima ciljano krivih tumačenja ima širom otvorena vrata za ulazak i ljudi i ideja čiji su rezultati djelovanja već sada, da ne govorimo dugoročno, razorniji od prijetnji terorista pojedinaca“. (Vidi: https://ba.boell.org/bs/2017/01/26/islamizacija-bosne-na-kojoj-adresi-je-opasnost; istaknuo: Z.P.; stranica posjećena 14.12.2017.)

Kako god bilo, propusti međunarodnih tijela, posebice UN-a – poput ovih vezano za posljednju hašku presudu, objektivno su potpora provođenju agresivne islamizacije ove zemlje, sa svim onim negativnim i štetnim procesima što ih ona sobom donosi.

Od tih silnih „hapšenja“ muslimanskih osumnjičenika za ratne zločine i njihovog „kažnjavanja“, naravno, neće biti ništa, a što se islamskih glavosječa – mudžahedina (koji su, da ne zaboravimo, bili ustrojbenim dijelom „Armije B i H“; primjerice, odred „El Mudžahid“ pripadao je 7. brigadi, 3. korpusu), oni za sarajevskog bega i njegovu kamarilu ne postoje. U svojim krvavim pohodima ubili su stotine Hrvata, a njih 400 tako što su im u svojim opskurnim i barbarskim ritualnim obredima nakon mučenja odsjekli glave.

I to su za vlast u Sarajevu bili „pojedinačni“ zločini i oni „nemaju nikakve veze s regularnim snagama „Armije B i H“ – iako je odred „El Mudžahid“ po nalogu Alije Izetbegovića formirao sam Atif Dudaković i jako se dobro zna kako je ova najzloglasnija zločinačka postrojba sastavljena od „Allahovih mučenika“ bila dijelom te vojske, pa samim time i pod zapovjedništvom spomenutog Dudakovića.

Sramotna kazna od 3 godine zatvora za njega kao ratnog načelnika Glavnog štaba „Armije B i H“, pri čemu mu se niti jedan jedini dokazani zločin prema zapovjednoj odgovornosti nije stavio na teret, najbolji je pokazatelj „pravde“ koja je provođena, kako na haškom, tako i na bosansko-hercegovačkim sudovima.

Slučaj s Konjicem, kao i ovaj s tobožnjim uhićenjem Hamdije Abdića i družine osumnjičenih za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića, zasigurno nisu jedini. Bit će toga još – ovakvih fingiranih predstava koje su bacanje prašine u oči i alibi za one predstojeće akcije hapšenja Hrvata – „zločinaca“ koji su prava meta.

Da je u Sarajevu bilo imalo dobre volje, pitanje presuda za ratne zločine odavno bi već bilo riješeno, a ne bi se čekalo do danas. Ako se zauzme stav da su samo druge strane krive, a vlastiti narod bezgrešan, pomaka nema niti ga može biti.

Atmosfera u bošnjačko-muslimanskom političkom vrhu, njihovoj vodećoj stranci SDA i medijima koji su pod kontrolom Sarajeva sve je više nalik na euforiju uoči linča ili lova na vještice.

Bakir nikako da se okane bizantskih smicalica i šićardžijskog, šarlatanskog vođenja politike. To mu je babo Alija ostavio u amanet jer se i sam slično ponašao poučen taktikom svojih idola Slobodana Miloševića i Dobrice Ćosića s kojima je potajno dijelio Bosnu i nastojao stvoriti etnički čistu muslimansku državu na tlu B i H, dok se službeno cinično „zalagao“ za njezinu cjelovitost.

Zar sarajevski beg doista misli da će ove njegove sapunice (režirane lošije nego one turske u kojima se na groteskan način slavi i glorificira lik i djelo njegovog rahmetli babe Alije) bilo tko od Hrvata progutati?

A Europa?

Ona se bori protiv islamskog terorizma u svijetu, a u vlastitoj kući mu širom otvara vrata, hrabri ga i pothranjuje!? Bosna i Hercegovina je na najboljem putu da postane prva europska baza islamskog radikalizma i to upravo uz pomoć Europe!?

Kakvog li paradoksa!

Kako je moguće voditi tako nepromišljenu i u suštini autodestruktivnu politiku?

Moguće je, jer Europsku uniju vodi skupina diletanata koja donosi ad hoc rješenja od danas do sutra po diktatu vodećih zapadno-europskih država i SAD-a i njima je najvažnija supremacija nad ostalim članicama u skladu s trenutačnim interesima, bez ikakve vizije i predstave o budućnosti. Oni su na koncu tu Uniju i stvorili sebe radi i iz razloga osiguravanja svojih strateških i ekonomskih interesa, a nikako vođeni nekim višim ciljevima „pravde“, „demokracije“, „slobode“ i „napretka“, kako se s vremena na vrijeme znaju prigodničarski i razmetljivo hvaliti. Iza svega kriju se sebični interesi „velikih“. Sve drugo su floskule i tlapnje. Igrokaz.

Europa ima kratku pamet i nije joj prvi put da radi protiv vlastitih interesa. Dugoročno, od ovakvih poteza imat će goleme štete, ali to će kao i obično shvatiti tek kad bude kasno.

Kad im glavosječe i bombaši u još većem broju stignu u Berlin, London, Pariz, Amsterdam, Bruxelles…kad zaredaju novi teriristički napadi i kad njihovi građani više ne budu smjeli nosa promoliti iz svojih stanova i kuća ni u sred dana, tek onda će europskoj gospodi (možda) ponešto od svega biti jasnije.

Kao što je i Angeli Merkel možda poslije svega sinulo u glavu (mada to neće priznati) kako će Njemačku skupo koštati to što je ona osobno i velikodušno pozvala islamske migrante u svoju zemlju po sistemu navali narode.

Svaka škola se plaća.

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari