Connect with us

BiH

Ako se netko raduje tvom neuspjehu – valjda je demokratsko pravo svakoga da se takvu mržnju bar može javno prokomentirati

Objavljeno

on

Zlobnici i neznalice tvrde kako je Goran dosadan komentator. Možda su i u pravu! Međutim, njegove bi komentare sigurno trebalo snimiti, kao nekada ploče u Jugotonu, i pustiti neka se vrte kad počnu bilo kakvi prosvjedi.

[su_spacer]

1_270456Nogomet. Najvažnija sporedna stvar na svijetu. Od 12. lipnja do 13. srpnja o.g. nogomet je najvažnija stvar na zemaljskoj kugli za sve muškarce! Univerzalnost i planetarnu popularnost nogometa ne može osporiti ni roktanje nadutih i našmrkanih salonskih intelektualaca. Za njih je pravi muški sport golf ili polo.

Nogomet im je bljak! To je za seljačine koji šire nacionalizam, tuku se na stadionima I benzinskim pumpama, a umjesto Martela loču pivo. Uglavnom neka prosta rulja. Kako su golf i polo u Hrvatskoj posjećeniji slabije čak i od Dinamovih utakmica, prosti Hrvati, uz Žuju, Karlovačko, gemište i sl., uživaju baš u nogometu. Dok traje! A trajat će dok nas neki novi Yaka Muda ne gurne niz stepenice. HRT se probudio i budnim okom prati i ono što se događa u Brazilu, ali i domaće odjeke. Premudri Mateo Beusan, nadahnut i oprezan, konzekventno se uvijek slaže sa svojim mišljenjem. Hvala Bogu da se netko od mudrih glava na HRT-u sjetio Antona Samovojske, briljantnog znalca povijesti nogometa koji briljira u zagrebačkom studiju. Međutim, svi se oni zajedno mogu tek sakriti pred komentatorskim genijem Gorana Vlahovića. Goran, nekada više nego solidan centarfor, bljesnuo je u Brazilu gdje sa Milom Horvat komentira najave, poluvremena i dogođaje nakon završetka utakmice.

Sad molim, zaboravite na trenutak Brazil, Kamerun, Meksikance i Yaka Mudu. Zamislite jednu taktički dobro zamišljenu i dogovorenu tučnjavu između BBB i Torcide na nekoj benzinskoj pumpi tamo negdje na pola puta između Zagreba i Splita. Tučnjava je visoko kvalitetna, puna žara i opravdane mržnje prema klasnom nogometnom neprijatelju. Policija je, kao i obično, nemoćna. Ispalili bi oni koju zolju da primire navijače, ali ne smiju. Nije ovo Juga već demokratska Hrvatska. Postavlja se pitanje: tko to može smiriti? Moja je procjena: jedino i samo Goran Vlahović. Kad bi se on pojavio u savršeno ispeglanom odijelu i kravati kao da izvještava iz bečke opere i glasom robota smireno i pospano zamolio naše navijače, naše drage prijatelje, da se u miru raziđu, siguran sam da bi naši dragi prijatelji odmah popadali na zemlju kao pokošeno sijeno i počeli hrkati. Zlobnici i neznalice tvrde kako je Goran dosadan komentator. Možda su i u pravu! Međutim, njegove bi komentare sigurno trebalo snimiti, kao nekada ploče u Jugotonu, i pustiti neka se vrte kad počnu bilo kakvi prosvjedi. I to ne samo oni nogometni. Uvjeren sam kako bi njegov smireni glas umirio i one najratobornije.

Slušam, recimo, Gorana i Milu u najavi za tekmu između BiH i Argentine. Goran sonorno umiljatim glasom kaže: “Naravno navijat ćemo za naše drage prijatelje iz Bosne!” Tako i treba! Jesmo li ili nismo komšije! Povezuje nas tisuće kilometara zajedničke granice. Hrvati su oduvijek bili omiljeni u Sarajevu, istočnom Mostaru, Banja Luci, Fojnici, Zenici itd. Kad je Yaka Muda izmislio jedanaesterac protiv komšija Hrvata tako da smo popušili od Brazila, “dragi prijatelji” odmah skočiše na noge junačke te istrčaše na ulice pa razviše brazilske zastave, popališe petarde od oduševljenja, uključiše automobilske trube itd. Izgledalo je kao da slave hrvatski poraz! Ali, kako bi Zagorci rekli “em se razmemo!” U Fojnici su se neki maloljetnici pojavili u kockastim dresovima. Uskoro su, uz dresove, zadobili i kockaste glave. Tko zna od čega? Dobro! Dosta jeftinog cinizma. Naši “dragi prijatelji” bar su iskreni. To treba cijeniti. Nakon što je Hrvatska bila ispala od Turske na Europskom prvenstvu u Beču, mnogi gradovi BiH su gorili od sreće i veselja.

8manausrepka

Tu njihovu iskrenost treba uvažavati kao njihovo pravo da se opredijele. Međutim, mene iritiraju hrvatski poltrončići, razni Gorani, Mile, Jergovići i slični koji pizde na one Hrvate koje “naši dragi prijatelji” iritiraju svojom mržnjom na Hrvate. Tek po koji puta neki portal objavi slike brazilskih zastava i navijačkih kolona oduševljenih hrvatskim porazom. Uglavnom je inače na djelu hrvatsko sljepilo. I priglupa šutnja. Ako netko otvoreno pokazuje da te mrzi i raduje se tvom neuspjehu onda je valjda demokratsko pravo svakoga da se takvu mržnju može bar javno prokomentirati. Uostalom, nakon nezasluženog poraza BiH protiv Nigerije nigdje nisam vidio nigerijske zastave i oduševljene Hrvate kako slave pobjedu “naših dragih prijatelja” Nigerijaca. Uostalom, u Hrvatskoj nije bilo nijednog portala ili novina koje nisu naznačile da je Đeko dao regularan gol i da su naši susjedi oštećeni. Stoga predlažem da, u ime budućeg bratstva i jedintva, Goran Vlahović bude imenovan doživotnim komentatorom svih tekmi kockastih u ovom stoljeću. Pa koliko poživi i on, ali i mi! Možda da ga se oprezno upozori kako se sir Alex Ferguson piše “sir”, a izgovara “ser”. Ako nastavi po starom onda je to jasan znak da ga je Dukat korumpirao da reklamira njihov sir. To bi mu moglo upropastiti sjajnu komentatorsku karijeru. Zbog sira…

Pieere Beaumarchais je napisao: “Nastojim se svemu smijati, i to od straha da ne bi morao zbog svega plakati!”

VSH bljesnuo je još jednim obrazloženjem koje zorno govori o njegovoj pravednosti i humanosti. Na sjednici žalbenog vijeća VSH je odlučio za godinu i pol skratiti zatvorsku kaznu Ivi Sanaderu, poznatijem kao “dargi Ivo”. Iz obrazloženja drugostupanjske presude vidi se da su navedena dva razloga kao osamnaestomjesečni poklon-bon “dragom Ivi”. Prvi razlog je njegova ranija neosuđivanost. Koliko se sjećam, taj je razlog kao olakšavajuću okolnost već bio uzeo u obzir I naveo još sudac Turudić u prvostupanjskoj presudi. Znači, isti razlog se dva puta koristi za odmjeravanje kazne. Kako će ovaj predmet vjerojatno završiti i na Ustavnom sudu RH, možda će “dragom Ivi” i taj sud skinuti bar 1,5 godine zatvorske kazne iz istog razloga. Slično se može desiti i na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Tako će “dragi Ivo” izletiti iz Remetinca kao “raketla” kako to kažu Hrvati u Vojvodini.

Drugi razlog za 18-tomjesečni poklon-bon je sudjelovanje “dragog Ive” u Domovin skom ratu. Stvarno je malo čudno da je Sanader osuđen za ratno profiterstvo, a sud cijeni činjenicu što je Sanader kazneno djelo ratnog profiterstva počinio za vrijeme trajanja Domovinskog rata. Međutim, VSH duboko cijeni što se “dragi Ivo” slikao u uniformi s puškom u ruci, i to za potrebe Art garde iz Splita koja je prisegnula 3. prosinca 1991.g., u Stobreću. Zapovjednik te postrojbe Rade Perković iskazao je na sudu da je “dragi Ivo” došao samo taj dan u postrojbu I to zbog slikanja te je zakasnio dva sata. Sad zamislite, da je “dragi Ivo” boravio u Art postrojbi recimo tjedan dana što bi danas ostalo po VSH od njegove presude od 10 godina zatvora? Na kraju bi umjesto “dragog Ive” sudac Turudić završio u zatvoru.

Činjenica je da je Sanader optužen i osuđen za ratno profiterstvo, a fiktivno jednodnevno sudjelovanje u tom ratu priznato mu je kao olakšavajuća okolnost za smanjenje kazne. Dvojica od trojice sudaca u žalbenom vijeću su doktori pravnih znanosti. Je li to možda olakšavajuća okolnost za žalbeno vijeće? Kad je Sanaderova presuda postala pravomoćna javio se i Predsjednik RH. S dubokom tugom u glasu izjavio je kako on sada otvoreno može reći da je Sanaderov čin veleizdaja. Ima logike! Obično se veleizdaje i događaju u ratu. A 3. prosinca 1991.g., bilo je vrijeme rata. Sanader se slikao, a potom poručio Radi Perkoviću i svim ostalima u postrojbi da se mogu slikati. Ako je naš Predsjednik na to mislio onda je to nategnuta veleizdaja. Kasnije, kad se magla malo razišla, izašlo je na vidjelo da je veleizdaja primanje 3 milijuna maraka od Hypo banke i 5 milijuna eura od Mola. Kad bi to bilo tako onda je veleizdaju počinio i Robert Ježić jer do danas nije vratio 5 milijuna eura koje je negdje bunkerirao. Ako je mlažnjavanje love izdaja ili veleizdaja onda je Hrvatska doista premala za sve izdajnike i veleizdajnike.

Po mojoj procjeni Sanader s veleizdajom ima toliko veze kao i Marina Lovrić, sisačka županica. Josipoviću i političkoj nomenklaturi u Hrvata nikada nije palo na pamet da bi možda izdaja mogla biti Sanaderovo odustajanje od ZERP-a. Ili da je veleizdaja bila kad je Sanaderova nasljednica predložila Saboru zakon o zajednici općina u istočnoj Slavoniji kojim bi Srbi ponovno dobili Z4, a koji je zadnji čas minirala glavom i bradom Vesna Pusić. Možda je veleizdaja Mesićevo svjedočenje na Haškom sudu te njegovo dilanje Tuđmanovih transkripata haškom tužiteljstvu. Kako protumačiti Mesićevo umirovljenje pobjedničkih generala HV zbog tobožnjeg spremanja državnog udara. Je li vele i mala izdaja kad naš predsjednik države primi na dar od srpskog predsjednika reprint velikosrpskog časopisa Zenit u kojem urednik i vlasnik Ljubomir Micić tvrdi da su Hrvati nastali križanjem majmuna i papige. Je li vele i mala izdaja kad Kosorica kao oktroirana predsjednica Vlade dijeli 2 milijuna kuna za spomenik četnicima u Srbu gdje se tobože desio antifašistički ustanak, a zapravo su se na ražnju pekli Hrvati iz sela Borićevac. Da i ne govorimo o Prevlaci, sv. Geri, vukovarskim adama, kulturnom blagu koje nam nikada neće vratiti, o izdaji Hrvata u BiH dizanjem ruku od njih iako Ustav RH nalaže stalnu brigu itd. Sve nabrojano su tobože samo bilateralni problemi Hrvatske sa susjedima, a lova koju je zamračio “dragi Ivo” je veleizdaja.

Omar Ibn Al Khatab je rekao: “Mudar čovjek nije onaj koji zna razlikovati dobro od zla nego onaj koji zna izabrati od dva zla manje.” Čini mi se da je naš Predsjednik ipak mudar čovjek.

U Brazilu ustaše sa svojih sjedala ustaše i razviše ratnu zastavu HOS-a. Odmah je reagirao Zoran Stevanović iz udruge Fare denuncijantskim dopisom Fifi. Identično kao i u slučaju Joea Šimunića. E, Zoki Zoki, dokle ćeš da cinkarišeš? Portali te već danima razvaljuju! Javi se jer su ti skuhali pašta šutu! Ili demantiraj ili ćeš biti nepopularniji od Zdravka Mamića! Usput rečeno, pod tom zastavom se ginulo za slobodu Hrvatske i uz tu zastavu dignut je nedavno u Splitu spomenik poginulim HOSovcima. Pozdravlja te Ivo Baldasar!

Albert Einstein je napisao: “Um je poput padobrana. Funkcionira samo kad je otvoren!”

Zvonimir Hodak

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari