Connect with us

Ako svaki zločin ima svoga zločinca, onda u Osijeku nešto ne štima!

Objavljeno

-

Kad se spomenu ratni zločinci iz hrvatskog Domovinskog rata u Osijeku većina vrišti da poznaje samo jednoga – Branimira Glavaša, osuđenog na osam godina zatvorske kazne. I time je priča što se ovoga tiče u ovome gradu “riješena”.

branimir glavaš osijekViše se “nitko” ne sjeća tko je bio ratni zapovjednik obrane Osijeka, a još manje što bi se dogodilo da je kojim slučajem ovaj grad doživio srpsku i inu okupaciju.

Zbog svog doprinosa u ratu Glavaš je odlikovan: Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista, Redom Ante Starčevića, Redom bana Jelačića, Redom kneza Domagoja s ogrlicom te Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom.

Ali, njegova nevolja je počela tek onog trenutka kad se zamjerio dr. Ivi Sanaderu, jadniku koji nije ni slutio da će ga stići još gora sudbina nego generala Glavaša, čijom je zaslugom došao na čelo HDZ-a, a potom i Vlade Republike Hrvatske.

Sud je relativno brzo rekao svoje – Glavaš je kriv i treba odgovarati. Međutim, sad se postavlja pitanje; je li Glavaš jedini ratni zločinac u gradu na Dravi, ili ima još i neki drugi? Naime, tijekom velikosrpske agresije u Osijeku je samo u razdoblju od 2. svibnja 1991. do 27. srpnja 1994. u bolnicu primljeno 5.212 žrtava rata, od kojih je 954 poginulo (umrlo). Osim toga, u ovom su gradu zločinačka JNA, Srbi i domaće izdajice oštetili ili uništili između 15 i 20 tisuća obiteljskih i gospodarskih objekata, tako da se ukupna šteta procjenjuje na 4.348.225.000 tadašnjih njemačkih maraka.

Dakle, ako je poginulo 954 ljudi (a svaki zločin ima svoga zločinca) onda: gdje je isto ili približno toliko osumnjičenih ili osuđenih srpskih i inih četnika?

Ako se moglo pronaći Glavaša, onda se još lakše može pronaći i te ratne zločince koji su masakrirali, poubijali 954 Hrvata iz ovoga grada! Ili se to nama samo tako čini.

Osim toga, ako smijemo, postavili bi i pitanje, ima li odgovornih za gospodarsku i inu štetu koju su skrivili Srbi i njihovi kompanjoni tijekom Domovinskoga rata, ili je za sve kriv taj jedan od rijetkih koji je osuđen kao ratni zločinac – Branimir Glavaš?

U Hrvatskoj su režimski i drugi mediji stvorili famu da se o Glavašu više ne smije govoriti, odnosno može se, ali samo ako ga se blati, ako se ne spominju njegove zasluge što Osijek nije, poput Vukovara, doživio istu ili sličnu sudbinu.

A mi opet postavljamo pitanje: zbog čega su istrage o ratnim zločinima u Osijeku gotovo prestale nakon što je osuđen ratni zapovjednik obrane ovoga grada?

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas