Connect with us

Pregled

Akrap o kupnji Rafala: Uvjeren sam da je ovo odličan potez

Objavljeno

-

Što dolazak Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Hrvatsku u strateškom, diplomatskom, ali i vojnom aspektu znači za našu zemlju. Njegov dolazak najavljuje se još od 2018. godine, a Hrvatska i Mađarska jedine su dvije države EU-a koje u svom mandatu Francuski predsjednik nije posjetio.

Gordan Akrap stručnjak za sigurnost rekao je u emisiji Studio 4 na HRT-u kako je kupnjom francuskih borbenih zrakoplova Rafala Hrvatska potvrdila da se priključila EU-u.

– Govorimo o rastu i jačanju kapaciteta EU-a jer ona razvija svoje sposobnosti, znanja i mogućnosti kako bi bila konstruktivan partner unutar cijelog sustava NATO saveza. To što kupujemo francusko borbene zrakoplove nije toliko vezivanje samo za Francusku već čvrsto vezivanje za EU, rekao je.

Osvrnuo se i na želju Macrona da nakon Angele Merkel preuzme vodeću ulogu u vođenju EU-a.

– On bi to htio, ali sljedeće godine u travnju ga očekuju izbori. U posljednjih 8-9 mjeseci političko mnijenje u Francuskoj je dosta kolebljivo. On nije imao neke velike izglede, ali danas prednjači.

Akrap je istaknuo kako je negativno utjecalo odustajanje Australije od kupnje francuskih podmornice i kupnje od američkih.

– Ali kupnja velikog broja zrakoplova od strane Grčke i Rafala od strane Hrvatske nadomjestit će to i na taj način pokušati stabilizirati, rekao je dodavši da će se voditi i brojne polemike oko pitanja upravljanja Covid krizom.

Kad je riječ o kupnji borbenih zrakoplova Rafala, Akrap je rekao kako su naši piloti već otišli u Francusku na izobrazbu.

– Otišla je grupa postojećih pilota koji imaju iskustva, ali i mladih kako bi se obučili i bili temeljna snaga za razvoj daljnjih sposobnosti. Proces je počeo. Pitanja – koje ćemo radare i naoružavanja imati – trebala bi ostati tajna, rekao je dodavši da iako je proces nabave bio izrazito transparentan, da je pristaša da se razina informacija mora tajiti.

– Uvjeren sam da je ovo odličan potez, trebat će nam određeno vrijeme da se prilagodimo, ali nosi skok znanja i tehnologije. Dobro je da ih kupujem, ali skloniji sam tome da ulažemo dodatna sredstva u razvoj digitalnih obrambenih sposobnosti, istaknuo je Akrap.

Nakon što je Hrvatska kupila Rafale, Srbija je najavila da kupuje protuzračni sustav S400.

– To je preoptimistična najava. Prvo oni nemaju te novce, to je preskup sustav, a i pitane je što će im Rusi dati. Rusi su prodali Turskoj S400, ali nije ni blizu onih kapaciteta, sposobnosti ni funkcionalnosti koji Rusi imaju za sebe, rekao je Akrap.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari