Connect with us

Al Jazeera ISIL-ove koljače zove “skupina”, kao da je to neki rock bend

Published

on

ISIL je noćna mora za svijet i sramota za čovječanstvo. I zato te koljače nazivati “skupinom” je također sramota i za novinarstvo.

isil1Sinoć sam u središnjem Dnevniku HTV-a imao osjećaj da nikada neće završiti razgovor Sanje Mikleušević i ministrice Anke Mrak Taritaš.

Zapravo, ne znam je li moguće to i nazvati razgovorom jer to je bio ministričin monolog. Nije ona kriva, dapače, iskoristila je priliku i mogla bi vjerojatno pričati danima. Ali da onako urednik u “špici” Dnevnika pusti sugovornika da priča o fasadama i krovovima bez prekida – to odavno nisam vidio. Čak ni na regionalnim televizijama gdje se lokalni baje znaju nakačiti i satima raspredati o svojim “pothvatima”. Dakako, zbog toga na koncu i nije bilo vremena da se u Dnevniku pošteno naprave prilozi o svjetskim krizama i da se draguljima HTV-a Draganu Nikoliću i Miri Aščiću da prostora.

Stoga sam, da bih se informirao o tome, morao pogledati Vijesti Al Jazeera Balkans u 20 sati. I primijetio da je kod njih postala praksa da urednici i novinari za zločince ISIL-a koriste termin “skupina Islamska republika”.

Pa kao da se radi o nekakvoj rock skupini koja će održati koncert u Istanbulu u čast Erdoganove pobjede ili skupini turista koja se šeće po iračkim planinama među Jezidima i njihovim ovcama. Uvjeren sam da mediji moraju jasno istaknuti stav, naročito kad se evidentno radi o zločinima. Bio sam tog mišljenja i kad je Izrael bestijalno napadao Gazu, pitao javno zašto se ne uvedu sankcije Tel Avivu. No ovo je puno strašnije od Gaze, ovo je noćna mora za svijet i ovo je sramota za čovječanstvo.

I zato te koljače nazivati “skupinom” je također sramota i za novinarstvo.

RobertBubalo/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari