Pratite nas

Iz Svijeta

Aleksandar Vučić: EK stala na stranu Srbije i spriječila oružani sukob s Hrvatskom

Objavljeno

na

Premijer Srbije ustvrdio je danas da je prije godinu dana bio“doslovno na rubu oružanog sukoba” s Hrvatskom zbog hrvatske odluke o zatvaranju graničnog prijelaza Bajakovo za kamione iz smjera Srbije.

Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare s europskim povjerenikom Johannesom Hahnom.

Johannes je iskreni prijatelj Srbije. Uvijek je bio na našoj… Dobro, nije na našoj, bio je na strani EU, ali želio je vidjeti što se zbivalo u trenu kad su neki protupravno uvodilisankcije našoj zemlji i kad smo bili doslovno na rubu oružanog sukoba, što nemojte zaboraviti.

Prije godinu i pol, u vrijeme migrantske krize, kad su nam zatvorili granicu za naše kamione. Tada su i Europska komisija i Hahn reagirali na jedini mogući način, govoreći istinu, i spasili nas sukoba u regiji – rekao je Vučić.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare s europskim povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom rekao da su loši odnosi u regiji, uključujući odonose Zagreba i Beograda, bili jedna od tema razgovora i ponovio da neće izgovoriti “nijednu lošu i nepristojnu riječ na račun Hrvatske i njezinih građana”.

Dodao je da osim u vaterpolu, košarci i drugim sportovima, želi natjecanje dviju država “na ekonomskom, a ne političkom terenu uvreda i ružnih riječi”.

Navodeći kako “Srbija dramatično smanjujue svoj deficit u odnosu na Hrvatsku”, srbijanski premijer je rekao da bi i on “možda bio nezadovoljan da je situacija obrnuta”.

“Očekujem da će u Hrvatskoj biti drugačija vlada i da ćemo imati bolje odnose”, rekao je Vučić, izbjegavši konkretniji odgovor na pitanje o ublažavanju tenzija između Zagreba i Beograda.

Na pitanje očekuje li da EU “izvrši pritisak na Zagreb” i pozove na ponašanje sukladno sa europskim standardima, Vučić je rekao da “ne očekuje”.

“Hrvatska je članica EU-a, Srbija nije. Zahvalni smo što imamo gotovo jednak tretman. Naše je da se borimo, da radom pokušamo nešto uraditi, a to hoće li nam nešto pasti s neba, to su gluposti”, rekao je Vučić.

Na sjednici vlade kojoj je nazočio Hahn tema je bio i eurointegracijiski proces i obveze Srbije, poglavito u vrlo delikatnom poglavlju 35 koje se odnosi na Kosovo.

Hahn je podupro i ohrabrio nastojanja Srbije da postane članicom EU-a i poručio da nijedna zemlja, bila ona članica EU ili ne, ne bi trebala ometati drugu zemlju da se pridruži Uniji. Pritom je uvjeren da i dalje vrijedi odluka hrvatskog Sabora o potpori Srbiji na europskom putu.

“Ja sam prijatelj Srbije zato što vjerujem u pomirenje i potrebu da se pridonese daljem napretku regije….Moj zadatak nije da provociram, već suprotno”, rekao je Hahan, poručivši kako je na putu eurointegracija regiji potreban mir i da EU od vođa u regiji očekuje da vode odgovornu i državničku politiku.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Mađarska će oporezivati organizacije za pomoć migrantima

Objavljeno

na

Objavio

Mađarska desna vlada objavila je u srijedu da planira donijeti zakon protiv stranih organizacija koje pružaju pomoć migrantima.

Zakonom bi se sa 25 posto oporezivale organizacije koje primaju novac iz inozemstva, rekao je ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter nakon sjednice vlade.

Te bi se organizacije također trebale sudski registrirati, a njihove zaposlenike bi moglo protjerati iz zemlje.

Radi se o jednom iz paketa zakona, poznatog kao “Plan za zaustavljanje Sorosa” kojemu je cilj regulirati rad organizacija koje pomažu imigrantima što su ilegalno ušli u Mađarsku.

Naziv plana odnosi se na milijardera  Georgea Sorosa, kojeg  premijer Viktor Orban optužuje da je izazvao migrantski val preko balkana 2015. i 2016.

(Hina)

Viktor Orban: Migranti su muslimanska invazivna sila

 

ORBAN: Saznali smo sve o Sorosu, želi rušiti vlade koje se protive naseljavanju muslimana

 

Višnja Starešina: Viktor Orban između Schumanove i Soroseve Europe

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Češka vlada raspušta se nakon što joj je izglasano nepovjerenje

Objavljeno

na

Objavio

Foto: David W Cerny / REUTERS

Češka vlada pod vodstvom premijera Andreja Babiša pristala je na raspuštanje u srijedu nakon što je manjinski kabinet izgubio povjerenje u parlamentarnom glasanju dan ranije.

Tehnička vlada ostat će na funkciji što je obavezni korak u tijeku pregovora o sastavljanju alternativne administracije koji bi mogli trajati mjesecima dok stranke izbjegavaju Babiša koji se mora boriti s optužbama da je zloupotrijebio program potpora EU-a dok je bio poslovni čovjek prije deset godina.

“Vlada je potvrdila raspuštanje i tražit ću sastanak s predsjednikom kako bih mu i osobno mogao predati svoju ostavku”, rekao je Babiš.

Predsjednik Miloš Zeman rekao je da će Babišu dati još jednu mogućnost za sastavljanje vlade. Predsjednikov glasnogovornik rekao je da će Zeman prihvatiti ostavku do kraja radnog tjedna.

Policija optužuje Babiša, drugog najbogatijeg čovjeka u zemlji, da je zatajio vlasništvo nad jednom od svojih kompanija prije deset godina kako bi dobio potporu od 2 milijuna eura uglavnom sredstava EU-a.

On je zloupotrebe nijekao. U slučaju je osuđen, no stekao je imunitet od kaznenog progona kad je dobio mjesto u donjem domu u listopadu na općim izborima u kojima je njegova stranka ANO pobjednik sa širokom marginom no nije uspjela dobiti većinu.

Parlament će odlučiti hoće li Babišu ukinuti imunitet u petak.

Ostalih osam stranaka u parlamentu dosad je odbijalo svaki oblik suradnje s ANO, unatoč tome što njihova odlučujuća pobjeda znači da će biti u svakoj održivoj vladi, s Babišom ili bez njega.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari