Connect with us

Balkan

Aleksandar Vučić: Srbija ne bi nikad priznala smjenu Dodika

Objavljeno

on

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne očekuje da visoki predstavnik smijeni člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te ističe da bi takav potez, ako bi i bio učinjen, predstavljao vrlo opasan presedan i da Srbija takvu odluku nikada ne bi priznala.

“To ne bi bilo zasnovano na volji naroda. Takvih odluka neće biti, jer ne bi smjelo da ih bude”, rekao je Vučić za TV Pink u Sloveniji, gdje je doputovao uoči početka Bledskog strateškog foruma.

Govoreći o izjavi člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferović da očekuje da Christian Schmidt pomogne da “profunkcionira BiH”, uključujući i smjenu Dodika, Vučić je rekao da poznaje Schmidta i misli da on tako nešto ne bi uradio jer bi predstavljalo veoma opasan presedan. “Ako to i uradi, Srbija to neće nikada priznati. To bi bilo toliko opasno da ja nemam riječi. Zamislite da je Dodik to tražio za nekoga od njih. A mi koji imamo da utječemo na Dejtonski sporazum, odnosno njegovo provođenje, nama bi rekli da se miješamo i da ga opstruiramo, to je potpuno neosnovano. Mi ne želimo da rušimo integritet ni Srbije ni BiH”, rekao je Vučić.

Džaferović zatražio od Schmidta da smijeni Dodika: ‘Ovo je blokada države’

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR