Pratite nas

Vijesti

Aleksandar Vučić u posjeti Srbima u općini Gvozd i u Vrginmostu

Objavljeno

na

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić drugog dana posjeta Hrvatskoj odlazi u općinu Gvozd i u Vrginmost, gdje će posjetiti tamošnje Srbe. Poslijepodne se vraća u Zagreb na skupštinu Srpskog narodnog vijeća u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Pridružit će mu se ondje i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Aleksandar Vučić će doći u selo Podgorje, 3 km udaljenom od Vrginmosta, u općini Gvozd posjetio je srpsku povratničku obitelj. Potom je otišao u Vrginmost koji ima nešto manje od 3000 stanovnika, od kojih je oko 70 posto srpske nacionalnosti. Tamo je u Osnovnoj školi razgovarao s učenicima, s profesorima i donirao je informatičku opremu. U obližnjoj kinodvorani Vučić će se susresti s nekoliko stotina pripadnika srpske zajednice koji ćemu, očekuje se, izložiti svoje probleme.

I hrvatsko i srpsko stanovništvo u Vrginmostu se suočava s istim problemima žive – prvenstveno je riječ o siromaštvu, nedostatku posla, problemima s infrastrukturom. Svi oni ovdje žive bez tenzija – u suživotu. Međutim, hrvatski branitelji revoltirani Vučičevim dolaskom i njegovom retorikom iz 90-tih godina namjeravali su organizirati prosvjed, do kojeg ipak neće doći. Planirali su se na samom ulazu u Vrginmost okupiti kod središnjeg Velikog križa i zapaliti svijeće u počast svim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

Hrt.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Tihomir Dujmović: Hrvatska je istrijebljena od političkih Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

U PODCASTU VELELBIT je gostovao novinar Tihomir Dujmović.

Kakva je ovo danas Hrvatska kada su tri godine života u njoj bile previše za Zvonka Bušića?

Je li ovo Hrvatska u kojoj nema prostora, koja ne treba idealiste poput Zvonka Bušića?

Je li Hrvatska zemlja koja je izdala vlastite sustave vrijednosti?

Je li egzistencijalno reketarenje, kojim se služi vlast, dovelo do toga da Hrvatskom vlada strah?

Je li 2000-te godine Račanova vlada donijela niz veleizdajničkih odluka s ciljem nanošenja štete temeljnim interesima hrvatske države i naroda?

Zašto je hrvatska ljevica patološki, narkomanski bolesno, ovisna o Beogradu?

Tko je slučajno razotkrio plan naseljavanja 500 tisuća migranata u Hrvatsku?

Je li zato iseljavnje mladih ljudi iz Hrvatske također dio istoga plana?

Odgovore na ova pitanja pogledajte u PODCASTU VELEBIT.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Hrvatski narodni sabor u svim budućim aktivnostima nastupa kao jedinstven politički blok hrvatskog naroda u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo HNS smatra kako su stranke HNS-a, sukladno rezultatima izbora, jedini nositelj hrvatskog izbornog legitimiteta nakon općih izbora 2018.

Predsjedništvo HNS smatra kako Željko Komšić nije legitimni hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, te njegov izbor predstavlja grubo kršenje Ustava BiH i Daytonskog sporazuma naročito imajući u vidu njegovo negiranje konstitutivnosti kao temeljnog ustavnog načela na kojem je ustrojena Bosna i Hercegovina.

Njegov izbor je ne samo čin grubog kršenja hrvatskih ustavnih i konstitutivnih prava, nego i rušenje temelja Bosne i Hercegovine.

Za Hrvate to više nije samo političko i ustavnopravno pitanje, nego pitanje nacionalne slobode, dostojanstva, samobitnosti i opstojnosti.

Stoga je Predsjedništvo HNS jednoglasno opredjeljeno da HNS u svim budućim aktivnostima nastupa kao jedno tijelo, odnosno jedinstven politički blok hrvatskog naroda u BiH.

Predsjedništvo HNS smatra kako u ovom trenutnu ne postoje ustavni i zakonski uvjeti za implementiranje izbornih rezultata.

Pozivamo legitimno izabrane predstavnike ostala dva konstitutivna naroda kao i predstavnike međunarodne zajednice da zajednički postignemo dogovor oko Izmjena Izbornog zakona BiH na načelima legitimnog predstavljanja na svim administrativno političkim razinama, sukladno odluci Ustavnog suda BiH, priopćeno je iz HNS-a.

Predsjedništvo HNS još jednom naglašava neupitnu opredjeljenost za europsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Tijekom sjednice, novinarima se obratio predsjednik HNS-a i lider HDZ-a Dragan Čović.

“Vrlo je jasno naglašeno, apsolutno neprihvatljivom smatramo, pomalo iritantnom, politički apsolutno neodgovornom organiziranje, sustavno promišljanje i jednu jasnu strategiju kako hrvatskom narodu birati predstavnike na legitimnim razinama vlasti, što je suprotno i zadnjoj odluci Ustavnog suda”, kazao je Čović na početku obraćanja.

Kako je naveo, kroz raspravu između članica HNS-a, jasno je poručeno da HNS ostaje do kraja jedinstven i kako zaštiti poziciju hrvatskog naroda kao konstitutivnog.

Govoreći o uspostavi vlasti, Čović je kazao da nema pretpostavki za to.

“Ne postoji zakoniti i ustavni uvjeti da se implementiraju izborni rezultati. I točka. Apsolutno ne postoje. Nemamo izborni zakon koji to omogućava”.

“S te strane, vrlo jasna poruka da je izbor u ime hrvatskog naroda izbor člana Predsjedništva BiH neustavan, nezakonit, nelegalan, i nelegitiman. Stvorio se krajne neprihvaljiv ambijent u BiH koji nudi nestabilnosot. Predstavnici HNS žele stvarati ambijent potpune zaštite hrvatskog naroda, evropskog puta BiH, BiH koja nikada neće biti jednonacionalna, građanska, unitarna”, poručio je Čović.

Kako je kazao, sve što je premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao o BiH apsolutno podržava.

“Ne postoje preduvjeti. Nismo sukladno Ustavu izabrali članove Predsjedništva. Ustavni sud je tu vrlo jasan, nedvosmislen. Parlamentarna skupština treba donijeti izmjene i dopune zakona”, poručio je Čović.

O sastanku sa Miloradom Dodikom, Čović je kazao da je to bio prijateljski sastanak i da se njih dvojica dobro razumiju.

“Ušli smo u jednu pravnu krizu koju nismo imali dugo vremene na ovoj razini. Samo su djelimično uspjeli u svojoj nakani, ali su otvorili mnoga pitanja koja je možda dobro da se otvore pa da se riješe”, poručio je Čović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari