Connect with us

Reagiranja

Aleksandra Kolarić prijavljena sudu časti

Published

on

HRVATSKA UDRUGA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

n/p Suda časti

Predmet: Prijava članice HUOJ za neetično postupanje

– podnosi se,

Poštovani,

Hrvatska liječnička komora (u daljnjem tekstu: HLK; Komora) od 20. do 26. svibnja ove godine birala je novo vodstvo u okolnostima gdje su ti izbori bili dokazano upitni po pitanju njihovog legitimiteta i demokratskih standarda, a o čemu je u više navrata izvješćivana i šira hrvatska javnost.

Tijekom nadzora izbornog postupka, uočeno je kako je tadašnji prvi dopredsjednik Komore, a koji je ujedno bio v.d. predsjednika Komore, Krešimir Luetić, koristio financijska i materijalna sredstva Komore za osobnu izbornu promidžbu tijekom izbornog postupka kao jedan od šestero kandidata za novog predsjednika, među kojima sam bio i ja osobno.

Za svoju promidžbu Krešimir Luetić koristio je usluge vaše članice, gospođe Aleksandre Kolarić. Na više upita od strane ostalih kandidata o financiranju aktivnosti gospođe Kolarić u svrhu kampanje Krešimira Luetića odgovoreno je kako gospođa Kolarić ima ranije ugovorni odnos s HLK i to tijekom 2015, 2018. te 2019. godine.

U tim odgovorima navedena je neistinita tvrdnja da gospođa Kolarić niti njena tvrtka nije imala ugovorni odnos s HLK nakon Odluke o raspisivanju izbora, odnosno od 19.veljače 2019. godine te kako je sve aktivnosti iza navedenog datuma financirao osobno kandidat i tadašnji v.d. predsjednika Krešimir Luetić.

Nadzorom provedenih izbornih promidžbi došli smo u posjed računa koji pokazuju kako navedeno ne odgovara istini, već kako je HLK u više navrata plaćala usluge gospođe Kolarić preko tvrtke QUADRANS d.o.o., odnosno najmanje u tri navrata obzirom na preslike računa koje imamo u posjedu (br.27/1/1 od 2.4.2019, br. 29/1/1 od 24.4.2019. te br. 37/1/1 od 2.5.2019.), a koje vam dostavljamo u privitku ove prijave.

S obzirom na prethodno navedene činjenice  postoji osnovana sumnja kako je gospođa Aleksandra Kolarić prekršila više temeljnih načela Etičkog kodeksa vaše udruge pristajući pružiti usluge Krešimiru Luetiću kao neovisnom kandidatu za predsjednika Komore, a koje usluge je platila HLK, i to za vrijeme dok je gospođa Kolarić po drugim pitanjima bila angažirana u samoj Komori.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Gospođa Aleksandra Kolarić navedenim je djelom povrijedila načela integriteta i nezavisnosti, jer je preuzela vođenje kampanje osobe koja je trenutno na čelu institucije u kojoj se vode izbori, a za koju je ona osobno angažirana po drugim poslovima.

Pri tome gospođa Kolarić niti jednim činom nije deklarirala svoj potencijalni sukob interesa koji proizlazi iz same činjenice kako je njezin privatni klijent također i njezin mogući budući poslodavac u društvenom sektoru.

Očekujemo da ćete u okvirima Vaše nadležnosti pokrenuti postupak i utvrditi opravdanost navedeni sumnji te sukladno tome provesti i postupak protiv gospođe Aleksandre Kolarić.

Molim vas da me obavijestite o poduzetom.

S poštovanjem,

Hrvoje Tomasović, dr.med.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari