Connect with us

Hrvatska

Alemka Markotić: Klasičnog lockdowna vjerojatno neće biti

Objavljeno

-

Klasičnog lockdowna koji smo imali u prvoj fazi vjerojatno neće biti, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku.

Danas je održan sastanak Kriznog stožera. Markotić je rekla kako je bilo puno tema, u prvom redu funkcioniranje bolničkog sustava, praćenje broja novozaraženih, smještanje pacijenata… Razgovara se i o mjerama, prati se što drugi rade, dodala je.

– Klasičnog lockdowna koji smo imali u prvoj fazi vjerojatno neće biti, niti je zasad uveden do kraja igdje takav u Europi, rekla je Markotić.

Europa je postala žarište broj jedan, a ohrabruje da na neki način brojke ne rastu jako, čak danas imamo i nešto malo pada, kaže Markotić, no prerano je, dodaje, donositi zaključke o prelamanju krivulje.

Naglašava da će, i ako se počne zaustavljati broj inficiranih u ovoj fazi, reperkusija na bolnički sustav definitivno biti iduća tri do četiri tjedna.

Markotić je također naglasila da je jako bitno ne skupljati se u zatvorenim prostorima u većem broju i kontinuirano prozračivati te prostore da bi aerosol izašao.

“Bit će teško, ali vjerujem da ćemo uspjeti”

Od sutra su Hrvatskoj na raspolaganju takozvani brzi testovi – vidjeli smo i primjer Slovačke, zemlje velike otprilike kao Hrvatska, koja je u jednom danu zahvaljujući tim testovima testirala gotovo pola stanovništva.

– Mislim da se Hrvatska od samog početka jako dobro postavlja prema testiranju, da smo usmjereni na ljude koji su bolesni, rekla je Markotić, dodavši kako su Slovaci svjesni da taj test nosi 30 do 50 posto lažno negativnih.

– Hrvatskoj je bitno da čim prije detektiramo pozitivne slučajeve, da se oni čim prije hospitaliziraju ili da se informacije jave epidemiolozima. Dakle, naš princip će biti – i za to su ti brzi antigenski testovi dobri – da će oni koji imaju simptome biti testirani tim testovima. Ako su pozitivni, rezultat će biti vrlo brzo. Ako su negativni, to ne možemo uzeti kao zlatni standard, zlatni standard je i dalje PCR, i taj će uzorak biti dodatno testiran na PCR, poručila je Markotić.

Na pitanje koliko još dana može izdržati naš znanstveni sustav odgovara – to je nezahvalno predviđati.

– Sigurna sam da ćemo izdržati, da smo navikli na izvanredne situacije. Sjetite se i Domovinskog rata, kako je trebalo zbrinjavati i ranjenike i sve. Mi imamo snage i spremnosti u okviru zdravstvenog sustava učiniti sve da zbrinemo bolesnike. Da će biti teško, bit će teško, ali vjerujem da ćemo to uspjeti, zaključila je Alemka Markotić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari