Connect with us

Hrvatska

Alemka Markotić: Moguć je jesenski scenarij s više od 4000 zaraženih

Objavljeno

-

Moguć je i skok preko 2000 zaraženih, teško je prognozirati. Jedina dobra vijest je da smo se otkad je počeo treći val nešto sporije penjali nego u drugom valu. Kako ide toplije vrijeme trebali bi pokušati usporiti i što više smanjiti broj oboljelih, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u središnjem Dnevniku HTV-a.

Upitana koliko smo blizu jesenskom scenariju kada je u Hrvatskoj bilo i preko 4000 zaraženih, Markotić je rekla da je sve moguće.

– Gledajući scenarije u Europi, u zemljama gdje su bili treći valovi, bilo je brzo penjanje s iznimno velikim brojevima i velikom opterećenošću zdravstvenog sustava. To moramo izbjeći pod svaku cijenu, poručila je.

Što se tiče stanja  Klinici “Fran Mihaljević”, Markotić je potvrdila da su se ostvarile projekcije da će se bolnica napuniti do kraja mjeseca.

– Zadnji odjel koji smo bili stavili u non covid odjel vratili smo u petak navečer i on je bio popunjen do jutros potpuno. Uglavnom ćemo sad ovisiti o dnevnom otpustu bolesnika. Ima još nešto mjesta na intenzivnom odjelu, koji se isto tako brzo puni. Nažalost ima kandidata i među bolesnicima na običnim odjelima koji su na visokom protoku kisika, rekla je Markotić.

Profesorica Markotić je rekla kako nema previše informacija o osobama koje su se zarazile po drugi put.

– Najstariji kod kojih je bila najveća smrtnost, neki od njih koji su se inficirali nakon prve, nešto i nakon druge doze, nitko od njih nije završio u bolnici i nitko kao teži oblik bolesti, što je ohrabrujuće za cjepivo, poručila je.

Upitana podržava li odlazak hrvaskih građana na cijepljenje u Srbiju, Markotić je rekla da ovisi o tome kojim se cjepivom cijepe.

– Vrlo je važno da se cijepimo onim cjepivima koja su prošla sve kontrole bilo na razini EMA-e ili Američke agencije za hranu i lijekove. Ta cjepiva ako ljudi mogu dobiti van svoje države uz potvrdu o cijepljenju, to je u redu. Sve ostalo predstavlja rizik, rekla je Markotić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas