Connect with us

Hrvatska

Alemka Markotić – Ovo neće proći za nekoliko tjedana

Objavljeno

on

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno 1973 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 45 osoba. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 19.275. Među njima je 2060 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 235 pacijenata.

Alemka Markotić tijekom konferencije za medije Nacionalnog stožera zaštite izvijestila je da u Kliničkom centru dr. Fran Mihaljević imaju 26 bolesnika na respiratoru.

– U cijelom je svijetu teško razdoblje, stječe se dojam da ima mnogo više onih koji imaju upale pluća nego što je to bilo u prvom valu. Situacija je još uvijek pod kontrolom i u Europi, ali svi sa zabrinutošću prate situaciju jer nam predstoji još nekoliko zimskih mjeseci. Na nama je iznimna odgovornost – rekla je Markotić te dodala:

– Svi moramo biti svjesni da ovo neće proći za nekoliko tjedana. Imat ćemo izniman pritisak oboljelih nekoliko mjeseci.

Kazala je i kako ECMO uređaji omogućavaju izvantjelesno rad srca i pluća. Glavni centar je u Klinici Dr. Fran Mihaljević.

– Pritisak i s ECMO-om i respiratorima je bio i prije dvije godine kod gripe. Liječenje nije uspješno kao s gripom, postotak preživljavanja na ECMO-u je dosta nizak – poručila je.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari