Connect with us

Događaji

Alen Poljak slavodobitnik 302. Sinjske alke

Objavljeno

on

Sa sedam punata debitant Alen Poljak slavodobitnik je 302. Sinjske alke – viteške igre kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Predsjednica je slavodobitniku uručila sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom.

“Prva Alka i prva pobjeda – dobro sam se pripremio, dobro sam pripremio konja i rezultat je tu”, izjavio je za HRT slavodobitnik Alen Poljak koji je uz Alku osvojio i Čoju. Komentirajući činjenicu da su tek u trećoj trci alkari ‘proradili’ kazao je kako je za sve kriva velika vrućina. Pozvao je sve Sinjane da dođu na slavlje u Glavice.

Obraćajući se okupljenima predsjednica se prisjetila bitaka koje je hrvatski narod morao voditi na putu stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske. “Ponosni smo na sve povijesne pobjede. Žrtve su bile velike, ali nisu bile uzaludne”, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović. Mi danas, koji imamo sreću živjeti u miru pozvani smo istu odgovornost posvjedočiti izazovima svoga vremena. Posebno se to odnosi na sve nas koji obnašamo javne dužnosti. Imamo samo jednu obvezu – služiti interesima hrvatskog naroda i hrvatske države.

Ali nijedna politika ne može biti uspješna ako se ne oslanja na narod – ako nema povjerenja u stvaralački potencijal hrvatskog čovjeka”, poručila je. “Iz ljubavi prema domovini i poštovanja izrasta naša dužnost da sve svoje znanje i sposobnosti usmjerimo u stvaranje životnih uvjeta u kojima će svatko moći živjeti od svoga rada i izgradimo društvo u kojem će svačiji doprinos biti poštovan. Ova je naša domovina zemlja dobrih i darovitih ljudi u kojoj imamo sve pretpostavke u zajedništvu graditi bolju budućnost. Neka nam živi s Alka i naša jedina voljena domovina Hrvatska”, poručila je predsjednica.

“Neka pobijedi najbolji, oko sokolovo i čvrsta desnica”, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je prije početka Alke posjetila crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske i prošetala središtem Sinja. U Sinj je stigao i Božo Petrov koji je dio djetinjstva proživio u Sinju. Kazao je kako u Sinj nije došao skupljati političke bodove. Na Alku je došao u društvu Mire Bulja, Sinjanina i bivšeg alkarskog momka.

Uoči početka 302. Sinjske alke, u nedjelju je u Alkarske dvore na tradicionalni vojvodin prijem  stigao državni vrh i drugi uzvanici na čelu s pokroviteljicom Alke predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović, kojoj je uručen dar, a sve nazočne je pozdravio predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić.

Alka je pojedinačno viteško nadmetanje u kojem može sudjelovati najmanje 11 i najviše 17 konjanika alkara, a slavodobitnik je onaj koji u tri utrke gađanjem u alku prikupi najviše punata, odnosno bodova. Alkar u punom trku mora proći trkalištem dužine 160 m za najviše 12 sekundi, kopljem gađa središte željezne alke koja visi iznad trkališta na 3,32 metra. Svaki pogodak “u sridu” slavi se oglašavanjem limene glazbe, te pucnjima iz “mačkule” – starinskog topa. Trče se tri trke i bodovi se zbrajaju. Alkar s najviše osvojenih bodova postaje slavodobitnik.

Slavodobitnik Alke je bogato nagrađen, a Sinjani i narod Cetinske krajine do sljedeće ga Alke slave kao svojega najboljeg junaka i viteza. U znak priznanja za poticanje domoljublja i očuvanje povijesnih, kulturnih, etnografskih i drugih vrijednosti, Sinjska alka je prema međunarodnim mjerilima proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije 1979., a 15. studenog 2010. upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR