Connect with us

BiH

Almir Džuvo imenovan za novog ravnatelja obavještajne agencije

Objavljeno

-

Raport.ba

Vijeće ministara BiH imenovalo je u četvrtak Almira Džuvu za novog ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) što je prva važnija smjena otkako su vlast na državnoj razini uspostavili HDZ BiH, blok šest bošnjačkih i građanskih stranaka te Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Džuvo je za čelnika OSA-e postavljen na prijedlog SDP BiH i na toj je poziciji naslijedio Osmana Mehmedagića koji je slovio za osobu blisku čelniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću.

Mehmedagićev mandat pratile su brojne afere odnosno pogodovanje SDA, a otvorilo se i pitanje vjerodostojnosti fakultetske diplome na temelju koje je postavljen za ravnatelja OSA-e.

SDA je na državnoj razini sada u oporbi, no unatoč toj činjenici bori se ne bi li ipak natjerao HDZ BiH da ga prihvati kao partnera u vladi Federacije BiH.

Za zamjenika ravnatelja OSA-e imenovan je Risto Zarić koji je Dodikov kadar, a HDZ je na dužnosti glavnog inspektora te agencije, što je treća po važnosti pozicija u njoj, ostavio svog Damira Bevandu koji je i do sada obnašao tu dužnost.

Džuvo je i ranije u dva mandata bio na čelu OSA-e, a 2015. godine imenovan je za šefa misije BiH pri sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari