Connect with us

Komentar

ALOJZ CVIKL: Europa se srami kršćanstva, zato ne zna riješiti izbjegličku krizu

Objavljeno

on

Europa je pala na ispitu odbivši u svoj ustav staviti kršćanstvo kao dio svog identiteta, što se odražava i u izbjegličkoj krizi koju ne zna riješiti, kazao je u razgovoru za mariborski list “Večer” Alojz Cvikl, mariborski nadbiskup.

[ad id=”93788″]

“Budući da kršćanstvo nije zapisala u ustav, Europa je pala na ispitu, pokazavši da se srami svoje prošlosti i svojih korijena”, kazao je Cvikl u razgovoru za subotnji broj lista, dodavši da se Europa ne može zasnivati samo na ekonomski interesima.

“Ako ne znamo tko smo i ako je temelj samo ekonomski, a interes stjecanje bogatstva, onda dolazi do problema, do krize identiteta. A ako nemaš identitet, onda ne možeš niti stupiti u dijalog s drugima”, kazao je Cvikl, te ocijenio da EU izbjeglički krizu ne zna učinkovito riješiti, što stavlja u neugodan položaj male države, poput Slovenije i Makedonije.

“Slovenija je od početka krize trebala biti svjesna da njena granica nije samo njena nego i europska, a mali dvomilijunski narod ne može se pustiti sam da štiti tu granicu koja je granica Schengena”, kazao je mariborski nadbiskup, dodavši kako se nakon Slovenije sada u fokusu izbjegličke krize zbog migranata na svojoj južnoj granici našla Makedonija.

Osvrnuvši se na socijalnu situaciju u drugom najvećem slovenskom gradu, nadbiskupo Cvikl je upozorio da je stanje teško jer vlada velika nezaposlenost, a sve više starih ljudi traži pomoć Caritasa i drugih dobrotvornih organizacija.

Priznao je kako je zbog poznatog financijskog skandala prezadužena i u teškoćama i mariborska nadbiskupija, ali izrazio očekivanje da će se stanje stabilizirati, makar je moguće da će neke crkvene nekretnine morati biti prodane.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari