Connect with us

Aluminij galopira prema stečaju

Objavljeno

-

‘Narodna stranka Radom za boljitak, nažalost, nema nikakvoga utjecaja u Aluminiju, ali ima interes da firma nastavi raditi, da zaposleni nastave dobivati svoje plaće i da se napravi klaster firmi iz aluminijske industrije, koji bi mogao biti nositelj razvoja Hercegovine i to i federalnog i onog dijela u Republici Srpskoj”, rekao je Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer FBiH i dopredsjednik NSRB-a sarajevskom Oslobođenju.

”Stečaj bi, pak, bio poguban za cijelu državu, a posebice Hercegovinu”

Podsjećamo, upravo su Lijanovićevu stranku optužili iz Neovisnog sindikata Aluminija da ima utjecaj u tvrtci te da vrši pritisak na Elektroprivredu HZHB, koja je blokirala račune tvrtke.

”Zar je moguće da Narodna stranka Radom za boljitak ima veći utjecaj od Vlade Federacije BiH, te da je ista stranka izmanipulirala JP Elektroprivredu HZHB i dirigira preko svojih ljudi u Nadzornom odboru, te uz pomoć lokalnih moćnika odlučuje o sudbini Aluminija”, naveli su u otvorenom pismu Nezavisnog sindikata mostarskog Aluminija upućenom federalnoj vlasti nakon ponuđene ostavke direktora Željka Kordića.

Odgovarajući na te optužbe, Lijanović pak kaže kako upravo on Vladi Federacije BiH ukazuje na potrebu aktivnijeg uključivanja u rješavanje situacije u mostarskoj tvrtci.

”To ne činim samo sada, nego to radim već tri godine. Svjestan sam da Aluminij brzim koracima galopira ka stečaju. Stečaj bi, pak, bio poguban za cijelu državu, a posebice Hercegovinu”, izjavio je Lijanović za Oslobođenje.

Aluminiju je Elektroprivreda HZHB ponovno blokirala račune zbog dugovanja za električnu energiju, a navodno su to učinili i prije neki dobavljači. Dan nakon toga, ostavku je ponudio Kordić samo nakon dva mjeseca provedenih na čelu tvrtke.

I dok iz Sindikata, tražeći da se Vladi F BiH oduzme 44 posto vlasništva, tvrde kako je Vlada Federacije ”oduvijek imala diskriminirajuće ponašanje prema Aluminiju te je sustavno otežavala poslovanje odbijajući moguće rješenje problema”, Federalna Vlada pak tvrdi kako će učiniti sve da Aluminij, ostane stabilan.

Prema tvrdnjama federalnog premijera, Nermina Nikšića, Aluminij je u dubiozi od 220 milijuna KM, odnosno, prema tvrdnjama Kordića, dvije trećine temeljnog kapitala tvrtke.

bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas