Connect with us

BiH

Aluminij ide u privatizaciju

Objavljeno

-

‘Razmišljamo i što ćemo s nekim gubitašima, kao što je Aluminij, pa smo pozvali Svjetsku banku i najvjerojatnije će ići u privatizaciju nakon mišljenja Svjetske banke”, rekao je federalni premijer Fadil Novalić u intervjuu za Radio Slobodna Europa istaknuvši kako i Elektroprivreda BiH ima problema s discipliniranjem, ili radom u rudnicima, pa je već u minusu 80 milijuna KM.

[ad id=”68099″]

Novalić kaže kako je očigledno da imamo problema i da će se morati raditi na drugačiji način.

”Očigledno je da ćemo morati na jedan drukčiji način, a ne zatvaranjem u jednu stranku, morat ćemo čak te probleme iznositi izvan Vlade, tražiti međunarodne stručnjake, i za Elektroprivredu, i za Aluminij, i za ove posrnule kompanije. Ne znam odakle tolika želja da se s nekim malim brojem firmi koje su ‘nagradne’ primi takav težak zalogaj kao što su ove posrnule kompanije”, rekao je Novalić.

Govoreći o uredbi o vlasništvima u javnim poduzećima, zbog koje je i pukla federalna koalicija, Novalić kaže kako mu je teško povjerovati u toliku borbu za poduzeća.

”To je gotovo pa nevjerojatno. Od 53 poduzeća koja su predmet tog promatranja, vjerujte, 32 su u takvim problemima da ih nitko na svijetu ne bi poželio. I mi sad gledamo kako da ih zapakujemo u neku direkciju, kao poduzeća s poteškoćama, da raspišemo međunarodni tender, da dođe netko po švedskom ili njemačkom modelu da to restrukturira i vozi dalje”, kaže Novalić.

Priznaje da ne zna zašto je pukla koalicija.

”Kad bi odgovor bio jednostavan, ja bih Vam ga odmah rekao. Ja cijelo vrijeme mislim – stvarno zbog čega se raspala? Imali smo na Vladi dva puta izlaz HDZ-a, sad imamo DF-a. Kako sam ja tehničke struke, ja sam pokušao analizirati zbog čega, i zaključio sam da je DF cijelo vrijeme imao neku konstrukcijsku grešku. Ne znam ja to drukčije definirati. Nešto fali. Mislim da bi njezin tvorac trebao otkloniti tu konstrukcijsku grešku, a ona se na nas reflektirala tako što je DF imao prevelike zahtjeve, da bude vlada u Vladi ili opozicija u Vladi, što naravno, nije dovelo do konzistentnog rada Vlade Federacije. Sad, nakon njihove odluke da napuste, mi nismo sasvim sigurni je li to zadnja odluka, je li definitivna”, rekao je i dodao kako neće smjenjivati ministre iz DF-a jer ih nije ni postavio.

”Što se tiče mene, oni su zaista dobrodošli, dio koalicije. Vjerujem da će se to ipak stabilizirati i vratiti u normalan rad”, rekao je.

Što se tiče uredbe, kaže kako ona samo podrazumijeva jasno razdvajanje vlasničkih i operativnih prava.

”Vlasnička prava pripadaju Vladi Federacije, a sve drugo, operativne i kontrolne mehanizme obavlja ministarstvo. To je to, i tu smo se razišli. Da nije bilo tako agresivnog DF-a, prisvajanja svega što je vezano za ta poduzeća, ne bi bilo ni ovakve reakcije. Što se tiče same Uredbe, ona je peta od rata do danas, i ako ćemo pravo, ova varijanta Uredbe je prepisana od jedne od prethodnih Vlada, koja je to gledala kao Vladino pravo. Štoviše, ni ona nije u skladu sa zakonom, iako ju je donijela Vlada. Imate Službeni list 65/13, u kojem je ispravljena ta greška. Isključivo je definirano u tom Službenom listu da su to parlamenti, vijeća općina, gradonačelnici, vlade županije i Federacije. Ne spominje se više ministar, jer se uvidjelo da je to bila neka greška”, rekao je Novalić za Radio Slobodna Europa.

Cijeli intervjuu pogledajte u video prilogu RSE:

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari