Connect with us

Platformaši ALUMINIJU blokirali račune

Published

on

ZBOG NEPLAĆANJA RAČUNA I NAGOMILANOGA DUGA ZA UTROŠENU EL. ENERGIJU OD 88,4 MILIJUNA KM PREMA ELEKTROPRIVREDI HZHB, ALUMINIJU PONOVNO BLOKIRANI RAČUNI

Iako je javnost poprilično upoznata s kronologijom akumuliranja dugovanja za utrošenu električnu energiju, nažalost i nakon svih razgovora i postignutoga Sporazuma o otplati duga, Uprava JP Elektroprivreda HZHB je ponovno primorana aktivirati mjeru prisilne naplate dugovanja, blokiranjem računa Aluminija Mostar.

Naime, nakon višemjesečnoga, (pa i višegodišnjega) gomilanja neplaćenih računa, te niza održanih radnih sastanaka i traženja prihvatljivoga rješenja, uz posredovanje Vlade Federacije 22.10.2013. godine ponovno je potpisan Ugovor između Elektroprivrede HZ HB i Aluminija o načinu i dinamici plaćanja dugova.

Prema ovome sporazumu Aluminij je bio obvezan plaćati redovite mjesečne račune, a početak otplate financijskoga iznosa koji je tada iznosio 41.485.128,00 KM trebao je započeti od 15. veljače tekuće godine, i biti izmiren u jednakim mjesečnim ratama u roku od 10 mjeseci. 

Platformaške vlasti međutim nisu poduzele ništa da bi ga spasile, a istodobno su milijarde ugurane posljednjih petnaest godina u poduzeća na većinskim bošnjačkim područjima. Po podacima koje su iznijeli iz uprave, dugovanja Aluminija, prema dobavljačima i bankama, iznose 220 milijuna maraka dok je gubitak dosegnuo 163 milijuna maraka. Istodobno su upozorili kako Aluminij plaća iznimno visoku cijenu električne energije od 52 eura po megavatsatu (MWh), dok istodobno zenička željezara Mittal Steel, koja je u stopostotnom vlasništvu stranih vlasnika, plaća 31 euro po MWh. S eventualnim gašenjem Aluminija slična sudbina mogla bi zadesiti i EP HZ HB jer polovicu svoje energije isporučuju ovoj kompaniji. Ujedinjenje dviju elektroprivreda je i jedan od ciljeva bošnjačkih vlasti iz Sarajeva.Platformaši

K tomu treba naglasiti, kako smo sukladno Zakonu o javnim nabavama izvršili nabavu električne energije za potrebe svih naših kupaca i pred sam kraj 2013. godine potpisali novi kupoprodajni ugovor za isporuku kontinuirane električne energije Aluminiju u 2014. godini, vrijedan oko 100 milijuna KM.

Također, potrebno je naglasiti da električna energija koju JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar osigurava za opskrbu svojih kupaca je kvalitetna, zajamčena i sigurna električna energija, a da bi nastavili i dalje kontinuirano isporučivati električnu energiju svim našim cijenjenim potrošačima neophodno je da možemo servisirati svoje potrebe što nastavkom neplaćanja svoga duga Alumnija d.d. Mostar može doći u pitanje.

Sukladno Zakonu o električnoj energiji FBiH i obvezi javne usluge JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, te ostalim zakonskim propisima i potpisanim ugovorima primorani smo iskoristiti sve instrumente koji nam stoje na raspolaganju kako bi zaštitili naše Društvo, a samim tim i naše potrošače koji redovito izmiruju svoje obveze za utrošenu električnu energiju.
Nažalost, Aluminij kao i ranije nije izvršavao svoje preuzete obveze, pa ni izmirivanje ni tekućih računa u cijelosti. Od momenta potpisivanja Ugovora do danas dug se popeo na vrtoglavih 88. 468.972,00 KM (bez mjeseca ožujka 2014.)

Imali smo potpuno opravdane argumente da tu nepopularnu mjeru poduzmemo i ranije, i opet smo bili tolerantni, no više to nismo u mogućnosti, budući da tako veliko dugovanje ozbiljno ugrožava likvidnost i poslovanje Elektroprivrede HZHB, budući je Aluminij od potpisivanja spomenutoga Ugovora iz listopada 2013. godine uplatio svega 9.498.512,89 KM, što je manje od iznosa jednoga mjesečnog računa.

Važno je istaknuti kako je na zajedničkom sastanku Nadzorni odbor JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar podržao postupke i poduzete mjere Uprave Društva, kao i Nezavisni sindikat uposlenika poduzeća koji je svjestan kako će u nastaloj situaciji teško doći do naplate svih dugovanja, što će vjerojatno u sljedećoj fazi rezultirati smanjenjem isporuke električne energije Aluminiju. Sindikat nedvojbeno traži od Uprave da zaštiti interese ovoga poduzeća.

Također, važno je napomenuti da smo o tim poduzetim mjerama pravodobno informirali sve relevantne institucije uključujući resorno ministarstvo, predsjednika i dopredsjednike Vlade FBiH, predsjednika FBiH te FERK.
Budući da je ukupna situacija uistinu teška, ovim putem još jednom javno pozivamo sve relevantne institucije da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema kako bi se dug Aluminija prema ovome poduzeću izmirio, te kako bi Aluminij ubuduće izvršavao svoje obveze za isporučenu električnu energiju, koja je s naše strane sve vrijeme bila uredna, unatoč navedenim problemima.

[vsw id=”v55FI2xN4n8″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

ephzhb.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari