Pratite nas

Platformaši ALUMINIJU blokirali račune

Objavljeno

na

ZBOG NEPLAĆANJA RAČUNA I NAGOMILANOGA DUGA ZA UTROŠENU EL. ENERGIJU OD 88,4 MILIJUNA KM PREMA ELEKTROPRIVREDI HZHB, ALUMINIJU PONOVNO BLOKIRANI RAČUNI

Iako je javnost poprilično upoznata s kronologijom akumuliranja dugovanja za utrošenu električnu energiju, nažalost i nakon svih razgovora i postignutoga Sporazuma o otplati duga, Uprava JP Elektroprivreda HZHB je ponovno primorana aktivirati mjeru prisilne naplate dugovanja, blokiranjem računa Aluminija Mostar.

Naime, nakon višemjesečnoga, (pa i višegodišnjega) gomilanja neplaćenih računa, te niza održanih radnih sastanaka i traženja prihvatljivoga rješenja, uz posredovanje Vlade Federacije 22.10.2013. godine ponovno je potpisan Ugovor između Elektroprivrede HZ HB i Aluminija o načinu i dinamici plaćanja dugova.

Prema ovome sporazumu Aluminij je bio obvezan plaćati redovite mjesečne račune, a početak otplate financijskoga iznosa koji je tada iznosio 41.485.128,00 KM trebao je započeti od 15. veljače tekuće godine, i biti izmiren u jednakim mjesečnim ratama u roku od 10 mjeseci. 

Platformaške vlasti međutim nisu poduzele ništa da bi ga spasile, a istodobno su milijarde ugurane posljednjih petnaest godina u poduzeća na većinskim bošnjačkim područjima. Po podacima koje su iznijeli iz uprave, dugovanja Aluminija, prema dobavljačima i bankama, iznose 220 milijuna maraka dok je gubitak dosegnuo 163 milijuna maraka. Istodobno su upozorili kako Aluminij plaća iznimno visoku cijenu električne energije od 52 eura po megavatsatu (MWh), dok istodobno zenička željezara Mittal Steel, koja je u stopostotnom vlasništvu stranih vlasnika, plaća 31 euro po MWh. S eventualnim gašenjem Aluminija slična sudbina mogla bi zadesiti i EP HZ HB jer polovicu svoje energije isporučuju ovoj kompaniji. Ujedinjenje dviju elektroprivreda je i jedan od ciljeva bošnjačkih vlasti iz Sarajeva.Platformaši

K tomu treba naglasiti, kako smo sukladno Zakonu o javnim nabavama izvršili nabavu električne energije za potrebe svih naših kupaca i pred sam kraj 2013. godine potpisali novi kupoprodajni ugovor za isporuku kontinuirane električne energije Aluminiju u 2014. godini, vrijedan oko 100 milijuna KM.

Također, potrebno je naglasiti da električna energija koju JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar osigurava za opskrbu svojih kupaca je kvalitetna, zajamčena i sigurna električna energija, a da bi nastavili i dalje kontinuirano isporučivati električnu energiju svim našim cijenjenim potrošačima neophodno je da možemo servisirati svoje potrebe što nastavkom neplaćanja svoga duga Alumnija d.d. Mostar može doći u pitanje.

Sukladno Zakonu o električnoj energiji FBiH i obvezi javne usluge JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, te ostalim zakonskim propisima i potpisanim ugovorima primorani smo iskoristiti sve instrumente koji nam stoje na raspolaganju kako bi zaštitili naše Društvo, a samim tim i naše potrošače koji redovito izmiruju svoje obveze za utrošenu električnu energiju.
Nažalost, Aluminij kao i ranije nije izvršavao svoje preuzete obveze, pa ni izmirivanje ni tekućih računa u cijelosti. Od momenta potpisivanja Ugovora do danas dug se popeo na vrtoglavih 88. 468.972,00 KM (bez mjeseca ožujka 2014.)

Imali smo potpuno opravdane argumente da tu nepopularnu mjeru poduzmemo i ranije, i opet smo bili tolerantni, no više to nismo u mogućnosti, budući da tako veliko dugovanje ozbiljno ugrožava likvidnost i poslovanje Elektroprivrede HZHB, budući je Aluminij od potpisivanja spomenutoga Ugovora iz listopada 2013. godine uplatio svega 9.498.512,89 KM, što je manje od iznosa jednoga mjesečnog računa.

Važno je istaknuti kako je na zajedničkom sastanku Nadzorni odbor JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar podržao postupke i poduzete mjere Uprave Društva, kao i Nezavisni sindikat uposlenika poduzeća koji je svjestan kako će u nastaloj situaciji teško doći do naplate svih dugovanja, što će vjerojatno u sljedećoj fazi rezultirati smanjenjem isporuke električne energije Aluminiju. Sindikat nedvojbeno traži od Uprave da zaštiti interese ovoga poduzeća.

Također, važno je napomenuti da smo o tim poduzetim mjerama pravodobno informirali sve relevantne institucije uključujući resorno ministarstvo, predsjednika i dopredsjednike Vlade FBiH, predsjednika FBiH te FERK.
Budući da je ukupna situacija uistinu teška, ovim putem još jednom javno pozivamo sve relevantne institucije da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema kako bi se dug Aluminija prema ovome poduzeću izmirio, te kako bi Aluminij ubuduće izvršavao svoje obveze za isporučenu električnu energiju, koja je s naše strane sve vrijeme bila uredna, unatoč navedenim problemima.

[vsw id=”v55FI2xN4n8″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

ephzhb.ba

facebook komentari

Hrvatska

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem o poticanju razvoja istočne Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Vlada RH

U Slavonskom Brodu završila je 3. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na koju su osim premijera Andreja Plenkovića, stigli i potpredsjednici Vlade Martina Dalić i Predrag Štromar te mnogi ministri.

Na sjednici su razmatrane mogućnosti poboljšanja prometne infrastrukture na području pet slavonskih županija i stavljanja u funkciju neaktivne državne imovine. Razgovaralo se i o izmjenama zakona o regionalnom razvoju.

“Od posljednjeg sastanka koji je bio prije četiri i pol mjeseca ubrzali smo dinamiku ugovaranja sredstava iz europskih fondova i to za 1,54 milijarde kuna, što znači da je povećano i ubrzano apsorbiranje sredstava EU.

Drugo je da ćemo u dogovoru sa Svjetskom bankom nastojati za iduću financijsku perspektivu imati poseban regionalni operativni program koji bi se odnosio isključivo na ovih pet slavonskih županija čime ćemo dati naglasak da se ovaj dio zemlje koji je po nizu parametara u ovome trenutku najmanje razvijen, podigne i dosegne ne samo druge županije u Hrvatskoj, nego da se podigne i na listi regionalnog razvoja među drugim članicama Europske unije”, kazao je nakon sjednice premijer Plenković.

“Iznos od 350 milijuna kuna koliko je bespovratnih sredstava usmjereno u županije Slavonije i Baranje predstavlja nekih 20-ak posto ukupnih nepovratnih sredstava. Ono što je važno reći da to pokazuje da slavonski gospodarstvenici pokazuju interes i da su najbrži u njihovom korištenju”, kazala je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Premijer Plenković i Vladino izaslanstvo, uoči sjednice Savjeta u Slavonskom Brodu, položili su cvijeće ispred spomen-obilježja “Prekinuto djetinjstvo” za djecu poginulu u Domovinskome ratu.

Nakon sjednice premijer će se sastati s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, a zatim položiti vijenac i zapaliti svijeću ispred spomenika poginulim braniteljima. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Markić: Radnici, osim što su prisiljeni raditi nedjeljom, praktički uopće za to nisu plaćeni

Objavljeno

na

Objavio

Prošlotjednim skupom Hrvatskog saveza za nedjelju ponovno se aktualizirala ideja o nedjelji kao neradnom danu.

Podupire je i udruga U ime obitelji, a njezina predsjednica Željka Markić gostovala je u Studiju 4. Udruga poreznih obveznika Lipa, pak, protiv je bilo kakve regulacije tržišta.

U Splitu je prošli tjedan, u sklopu Dana socijalne zauzetosti, održan skup Hrvatskog saveza za nedjelju.

Riječ je o inicijativi koja smatra da bi nedjelja trebala biti neradna, a ta je ideja okupila 16 ustanova i udruga predvođenih Franjevačkim institutom za kulturu mira iz Splita.

U Hrvatskoj 35 posto radnika zaposlenih u trgovinama radi nedjeljom, dok je u EU-u prosjek 23 posto, rekla je Željka MarkićRadnici, osim što su prisiljeni raditi nedjeljom, praktički uopće za to nisu plaćeni. Oni rade 6 dana u tjednu. Poslodavac ih može obvezati da rade i nedjeljom i dati im u zamjenu jedan dan u tjednu slobodno. Oni ne mogu biti nedjeljom zajedno sa svojom obitelji, a istovremeno im tu nedjelju ne plaćaju, istaknula je Markić te dodala kako, prema istraživanju eurozastupnice Marijane Petir, najveći dio njih dobiva za tu jednu nedjelju plaćenu samo jednu kunu više.

Nedjeljom rade liječnici, medicinske sestre, novinari, policajci, piloti, vozači, vatrogasci, carinici, hotelski radnici, ugostitelji, glumci…, uzvratio je Loew i pitao što s njima. Željka Markić odgovara kako je riječ o zanimanjima koja moraju raditi nedjeljom, za razliku od trgovina koje ne moraju. Liječnici su, nastavlja,  za rad nedjeljom adekvatno plaćeni.

Većina tih struka je u državnom sektoru (izuzev hotelskih radika i ugostitelja i još nekih) i poslodavac im je država koja nije na tržištu. Vi govorite o poslodavcima koji su na tržištu i to je druga priča, rekao je Loew.

Željka Markić nije se složila s njim i dodala je kako je država obvezna osigurati Zakon o radu koji će štititi radnike i istovremeno osigurati poslodavcima pošten odnos. Ali država omogućuje da se u Hrvatskoj radi 180 sati tjedno, a u Austriji se radi 72. Ako austrijska država kaže da se mora plaćati dvostruka cijena rada za nedjelju, a Hrvatska kaže da je dovoljno platiti jednu kunu više, onda Hrvatska pogoduje jednoj strani, a to su veliki trgovački lanci, rekla je Markić.

Na pitanje kako bi oni regulirali rad nedjeljom, Loew odgovara da su oni protiv bilo kakve regulacije i da regulacije u tržišnoj ekonomiji nisu dobre. Kupci, ističe, svojim preferencijama odlučuju kada trgovine trebaju raditi, a radnici mogu birati žele li ili ne i nitko ih ne prisiljava da rade.

Vi ste protiv toga da se postavi obveza da se radniku koji radi nedjeljom mora platiti više?, pitala je Markić. Nisam protiv toga. Ali to se mora odlučiti odnosom poslodavac i zaposlenik, odnosno ugovorom o radu, odgovara Loew. Vi uopće niste za to da se u Hrvatskoj regulira to da poslodavci radnicima uvjetuju da moraju raditi nedjeljom, svima njima koji imaju obvezu raditi jer je to za život važno – država prema tome ne treba zauzeti poziciju?, nastavila je Markić. Po našem mišljenju, ne treba. U ovom vašem konkretnom prijedlogu radi se o povećanju nedjeljne nadnice za 50 posto. Dio radnika bi mogao odbiti rad nedjeljom. Poslodavci bi morali tražiti nove radnike koji to žele i imali bi znatno povećanje troškova, odgovorio je Loew.

Markić je, pak, rekla kako istraživanja pokazuju da poslodavci rade nedjeljom baš zato što ih taj dodatni rad ne stoji ništa dodatno. Ja smatram da je nedopustivo da je u Hrvtskoj rad nedjeljom besplatan za poslodavce. Te privatne firme moraju uračunati cijenu rada tog radnika koji je svoju nedjelju ostavio na blagajni umjesto da ga ja proveo u obitelji, objasnila je Markić i dodala kako istraživanja u brojnim europskih zemljama pokazuje da većina radnika ne smatra slobodan dan u tjednu adekvatnom zamjenom za slobodnu nedjelju. Država je Zakonom o radu, smatra, radnike u trgovinama učinila ranjivijima. Ponovila je kako udruga U ime obitelji zajedno sa sindikatima i drugim udrugama traži slobodne nedjelje, a ako one i budu radne, trebaju biti adekvatno plaćene.

Loew je još jednom ponovio kako se ne slaže s tim i kako bi se u tom slučaju radilo o zakonu neželjenih posljedica. Dajte mi recite na kojem to liberalnom tržištu funkcioniraju stvari kao u Hrvatskoj. Baš me zanima?, pitala je Markić. U pola istočnoeuropskih država, odgovorio je Loew. Željka Markić ga je pozvala da argumentira svoje stajalište, a on je upitao može li doći do riječi. Niste mi dali priliku da elaboriram. Vi govorite isto kao Vilim Ribić, rekao je Loew. Nakon što se ispričao zbog komentara “koji nije bio na mjestu”, Loew je nastavio: Povećanje minimalnih plaća, kao i povećanje troškova rada nedjeljom dovode da toga da su poslodavci prisljeni raditi nedjeljom iz dva radzloga: prvi je to što će konkurencija raditi, a on će imati gubitke. Drugi je impulzivno kupovanje. Istraživanja su pokazala da ona čine više od 30 posto. A za takvo kupovanje potrebna je određena atmosfera i ambijent. A to je upravo nedjelja kada mogu uživati u kupovanju i takvo impulzivno kupovanje povećava potrošnju. Ako im to uskratite, dio te prodaje se neće preseliti na radne dane. Upravo suprotno, past će im prihod i dobit i zbog toga će se smanjiti i broj zaposlenih, ali i plaće, objasnio je Loew.

Markić je odgovorila kako istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da trgovine koje rade nedjeljom nemaju povećanje dobiti nedjeljom i da bi se navike građana promijenile tako da kupuju šest dana u tjednu. Navela sam već primjer Austrije u kojoj 90 posto radnika izražava zadovoljstvo svojim poslom. Stavite se u poziciju radnice koja radi 6 dana u tjednu i mora raditi 3 nedjelje i ima istu plaću. Ja ne znam kome to može biti svejedno. To se tumači impulzivnom kupovinom. Meni prvoj odgovara da radi trgovina u mojoj blizini, ali to ne želim jer to nije pravedno, rekla je Markić. Loew je ponovio da potrošači pokazuju da žele rad nedjeljom i da su dokaz trgovački centri koji su prepuni upravo tim danom.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari