Connect with us

Vijesti

Alvir: Hrvatska je od Srbije zatražila istinu o nestalima koju nije dobila

Objavljeno

-

Ljiljana Alvir iz Udruge obitelji zatočenih i nestalih branitelja, u ponedjeljak je u Kninu poručila da je Hrvatska ponudili suradnju Srbiji, a za uzvrat zatražila istinu o nestalima koju do danas nije dobila.

Alvir se na središnjem obilježavanju obljetnice “Oluje” osvrnula na komentare srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji se upitao “gdje je nestalo 400.000 Srba i Jugoslavena iz Hrvatske”.

Ustvrdivši kako je činjenica da su 1991. godine mnogi prognani i iz svojih domova, protjerani s vrećicama u rukama, rekla je i da su “mnogi 1995. godine čuli poziv svojih vođa i s pokretnom imovinom napustili Hrvatsku.

“Mnogi od njih su sudjelovali u agresiji na vlastitu državu, slavili paradržavu, a u Srbiji dočekani kao izdajnici i kukavice vođeni u Arkanove, srpske i četničke kampove. Neki su se vratili u Hrvatsku. Neki se ne vraćaju od stida, neki ne žele živjeti u državi koja se zove Hrvatska. Neki se boje odgovarati za zločine, a neki su jednostavno pronašli bolji život. To je istina i odgovor koji se postavlja ovih dana, gdje nestadoše Srbi iz Hrvatske”, istaknula je.

Rekla je da se svima priznaje pravo na žalovanje za mrtvima i pravo za istinu o nestalima, kako se žali za svim žrtvama, ali i slavi pobjeda jer se ima što slaviti.
Alvir je istaknula kakao je hrvatski narod unatoč svježim ranama pokazao veličinu i snagu pobjednika, otvorio vrata i ponudio suradnju Srbiji, a za uzvrat zatražio samo istinu.

“Dobili smo laž, ali jesmo li se ponizili? Nismo mi, nego oni koji su lagali, koji su rekli da Glina nikada neće biti Hrvatska. Ponižavaju se i oni koji se pozivaju na Ustav tražeći neka nova prava koja nisu bitna za njihov život, ali jesu za njihove političke mentore. Govore o pravima ali ne ispunjavaju svoje obveze nego šute o našim nestalima”, rekla je.

Zaključila je kako hrvatski narod nitko ne može poniziti jer je pobjednički i pozvala da ne dopusti onima koji nikada nisu voljeli Hrvatsku da posiju sjeme podjele. “Prenosite novim naraštajima sjeme koje smo zajedno branili. Ljubav prema obitelji, bogu, zajednici, krunici i domovini”, kazala je.

Hrvatskim braniteljima je čestitala Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-policijske operacije ‘Oluja’.

“Vaša mrtva braća, dragi branitelji vam poručuju, hodajte uzdignute glave, ponosite se sobom, budite ljubav i sol ovoga svijeta i svjetlo u mraku. Kao što smo to bili u ratu, čuvajte, njegujte i potičite hrvatski narod na zajedništvo i izgradnju domovine. Čuvajte i svoje i naše obitelji, uživajte u slobodi i radujte se životu. Mi smo uvijek s vama iako nas nema”, rekla je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari