Connect with us

Kronika

“Mogu potvrditi da je avion pao” – Alžirski zrakoplov sa 116 putnika nestao s radara

Published

on

14:56 – ‘Mogu potvrditi da je avion pao’, rekao je službenik Alžirske avijacije, međutim odbio je dati više detalja gdje se to točno dogodilo i što je bio uzrok pada, javlja Reuters.

14:37 –  U potragu za nestalim zrakoplovom uključila su se dva francuska borbena aviona, javlja Sky News.

14:20– Zračna luka s koje je uzletio zrakoplov u Burkini Faso, objavila je grafički prikaz mjesta na kojem je posljednji put stupila u kontakt s posadom, dok arapski mediji javljaju da je vrlo vjerojatno da je avion pao u rijeku Niger.

14:16 – Meteorolog Nick Wiltgen objavio je satelitsku snimku područja rute na kojoj je bio putnički zrakoplov, na kojoj se vidi kako je ondje u vrijeme nestanka aviona s radara bilo oluja.

13:51 – UN-ove snage smještene u Maliju, potvrdile su BBC-u da se avion srušio na području između gradova Gao and Tessalit u Maliju.

Svi članovi posade, navodno su Španjolci.

13:45 – ‘Služba zračne navigacije izgubila je kontakt s avionom Air Algerie koji je letio iz Ouagadougou u Alžir, 50 minuta nakon uzlijetanja’, priopćeno je iz zračne kompanije, javlja Reuters.

U zrakoplovu se u vrijeme nestanka nalazilo 110 putnika i šest članova posade.

 

Ruta zrakoplova Air Algerie AH5017 (Foto: Google Maps)Ruta zrakoplova Air Algerie AH5017 (Foto: Google Maps)

Nestali putnički avion uzletio je u 1:17 sati po lokalnom vremenu, te trebao u Alžir stići u 5:10 sati, ali nije došao do svoje destinacije.

Glavni grad Burkine Faso Ougadougou nalazi se južno od Alžira, a da bi došao do destinacije, avion je morao prijeći iznad teritorija Malija na čijem se sjeveru vode borbe.

Upravo je tijekom prelaska teritorija Malija kontrola leta izgubila kontakt s posadom.

‘Avion nije bio daleko od Alžirske granice kada je posada zamoljena da promjeni smjer zbog loše vidljivosti i kako bi se spriječio sudar s još jednom letjelicom na toj ruti’, rekao je izvor, prenosi Daily Mail.

Ubrzo nakon promjene smjera, izgubljen je kontakt sa zrakoplovom.

CCTV na svom je Twitteru objavio da se avion srušio u blizini glavnog grada Nigera, ali za to nema službene potvrde.

Većina putnika na zrakoplovu su Francuzi, potvrdilo je francusko Ministarstvo prometa. Nestali avion je u vlasništvu španjolske privatne kompanije Swiftair, a koristio ga je Air Algeira.

Zrakoplov kojim upravlja tvrka Air Algerie nestao je s radara na letu iz glavnog grada Burkine Faso, Ouagadougoua u Alžir.. Kontakt je izgubljen oko 50 minuta nakon polijetanja, a Reuters navodi kako je u putničkom avionu MD-83 na letu AH 5017, bilo 110 putnika i 6 članova posade.

Zrakoplov je u vlasništvu španjolske tvrtke Swiftair koja je objavila kako je avion iz Burkine Faso poletio u 1.17 sati, a u Alžir  je trebao sletjeti u 5.10 sati po lokalnom vremenu.

Zrakoplovna kompanija pokrenula je hitni plan potrage za avionom koji na toj ruti leti 4 puta tjedno. – Zrakoplov se nalazio nedaleko alžirske granice kad su piloti zamoljeni da promjene rutu zbog slabe vidljivosti i kako bi se spriječio rizik od sudara s drugom letjelicom na ruti, kazao je neimenovani izvor iz tvrtke Air Algerie za agenciju AFP. BBC javlja kako je pilot aviona od kontrole leta u Nigerskoj prijestolnici Niameju zatražio dozvolu za promjenom kursa zbog oluje nakon čega je došlo do gubitka kontakta. Diplomat iz Bamaka, prijestolnice Malija koji se nalazi na mogućoj ruti aviona, kazao je kako je sjever te zemlje pogodila snažna pješčana oluja. Malijske vlasti poručile su kako još ne znaju nalazi li se avion na njihovom području. Kompanija Air Algerie javila je kako se na letu nalazilo 50 francuskih građana.

VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari