Connect with us

Naši u svijetu

Amazona nestaje ubrzanim tempom

Objavljeno

-

Vjeruje se da su do nepovoljnih promjena doveli u prvom redu vladini infrastrukturni projekti, promjene u dugoročnoj politici zaštite okoliša i promjene cijene soje, satelitske snimke brazilske svemirske agencije pokazuju da je tijekom svibnja uništeno 465 četvornih kilometara šume, što je skoro pet puta više nego što je zabilježeno u istom razdoblju 2012. godine.

Od kolovoza, mjeseca kojim svake godine počinje mjerenje posječenih tropskih šuma u Brazilu, ukupno je nestalo 2.338 četvornih kilometara, što je za 35 posto više od referentnog razdoblja prošle godine. Radi usporedbe, to je područje tri puta veće od onog na kojem se nalazi New York.

Ti su podaci puno manji od onih iz godina kada su drvna industrija, farmeri i drugi investitori tijekom proteklih deseljeća nemilice uništavali tropsku šumu na području Amazone i njenih pritoka. Međutim znanstvenici i udruge za zaštitu prirode kažu da podaci podupiru njihove tvrdnje da su uspjesi u borbi protiv deforestacije na tom području nestali i da bi se sve moglo okrenuti u suprotnom smijeru.

Vjeruje se da su do nepovoljnih promjena doveli u prvom redu vladini infrastrukturni projekti, promjene u dugoročnoj politici zaštite okoliša i promjene cijene soje i ostalih poljoprivrednih proizvoda radi čije se proizvodnje krče šume

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari