Connect with us

Vijesti

Američka psihijatrijska asocijacija: Selfie je mentalni poremećaj

Published

on

Američka psihijatrijska asocijacija (APA) je tijekom sastanka svoga upravnog odbora službeno potvrdila da je ‘selfie’, odnosno fotografiranje samog sebe, ustvari mentalni poremećaj,

lijanovic selfie

“Selfie je mentalni poremećaj, a definira se kao opsesivna želja za fotografiranjem samog sebe i postavljanje istih na društvenim mrežama kao načina da se nadoknadi nedostatak samopoštovanja i da se popuni praznina u intimnosti”, navode iz APA-e.

APA navodi kako postoje tri nivoa poremećaja u vezi sa “selfijem”. Prvi je ograničeni selfi, odnosno fotografiranje samog sebe najmanje tri puta dnevno bez objavljivanja fotografija na društvenim mrežama. Drugi nivo je akutni selfi, odnosno fotografiranje samog sebe najmanje tri puta dnevno objavljujući sve fotografije na društvenim mrežama. I treći nivo je kronični selfi, odnosno nekontrolirano fotografiranje samog sebe uz objavljivanje fotografija na društvenim mrežama najmanje šest puta dnevno.

Prema stručnjacima, najbolji lijek za liječenje od ovog poremećaja su kognitivno-bihevioralne terapije (CBT), odnosno terapije za liječenje poremećaja u ponašanju.

Dodaju kako je značajno da postoji lijek za ovaj poremećaj, jer, kako kažu, sve više ljudi u svijetu među kojima nerijetko čak i političari dijele svoje “selfije” putem društvenih mreža, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari