Pratite nas

Iz Svijeta

Američka vojska dostavlja oružje kurdskim borcima u Kobaniju iz zraka

Objavljeno

na

Američka vojska potvrdila je kako su počeli iz zraka dostavljati oružje kurdskim borcima u Kobaniju i okolici – ovo je po prvi put da Pentagon potvrđuje ovakvu informaciju koja dolazi nakon objave o bliskoj koordinaciji između američkih snaga i kurdskih boraca u zajedničkoj borbi protiv ISIL-ovih terorista.

pkkKurdi su ostvarili znatan napredak u Kobaniju, uspjeli su izbaciti ISIL-ove militante koji su se infiltrirali u grad iz nekoliko pravaca, no ta pobjeda samo je jedan segment u sklopu bitke za Kobani. Grad se i dalje nalazi pod okruženjem ISIL-a koji raspolaže sa znatno većim brojem boraca i većom količinom naoružanja. No, Kurdi imaju jednu veliku prednost – američke zračne napade koji su se zadnjih dana pokazali iznimno učinkovitima.

Centralno zapovjedništvo američke vojske sada je potvrdilo kako su iz zraka Kurdima dostavili oružje, municiju i medicinske potrepštine. Izvor navodi kako se radi o oružje i opremi koju su poslale vlasti autonomne pokrajine Irački Kurdistan.

U zadnjih nekoliko dana američke snage izvele su preko 135 zračnih napada na ISIL u Kobaniju i okolici. Rezultat ovih napada, kao i žestoki kurdski otpor, su stotine ubijenih pripadnika ISIL-a.U izjavi centralnog zapovjedništva američke vojske navodi se: “No, sigurnosna situacija u Kobaniju još je uvijek osjetljiva jer ISIL i dalje prijeti gradu dok kurdske snage nastavljaju pružati otpor”.

turktroops460Glasnogovornik kurdskih snaga u Kobaniju potvrdio je kako je “velika količina municije i oružja” stigla do njih.

Ova informacija zasigurno se neće dopasti Turskoj koja kurdske borce smatra prijetnjom te ih naziva “teroristima”. Iz SAD-a ističu kako su Turskoj unaprijed dojavili da će početi sa slanjem oružja za Kurde. Jedan visoki američki dužnosnik rekao je u razgovoru za Reuters: “Predsjednik Obama jučer je nazvao Erdogana i javio mu je namjeru i važnost ovog poteza”.

“Shvaćamo tursku zabrinutost oko raznih skupina, uključujući kurdskih s kojima su bili u sukobu. No, mi snažno vjerujemo kako SAD i Turska imaju zajedničkog neprijatelja, ISIL, te bi trebali hitno djelovati po tom pitanju”, rekao je neimenovani američki dužnosnik.

Možda SAD u to snažno vjeruje, ali očigledno ne i Turska od koje se očekivalo – SAD je očekivao – da će pomoći Kobaniju na jedan indirektan način, da će dopustiti da oružje za Kurde prijeđe granicu, no nisu pristali čak ni na to. U konačnici SAD sada putem zraka mora dostavljati oružje Kurdima što stavlja Washington i Ankaru na jednu još višu razinu političke konfrontacije.

Reuters/Advance

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari