Connect with us

Iz Svijeta

Američke snage napustile bazu Bagram u Afganistanu

Objavljeno

-

Foto: theworldnews

Američke snage povukle su se u petak iz svoje glavne vojne baze u Afganistanu, rekao je američki sigurnosni dužnosnik, u skladu sa sporazumom s talibanima kojim se regulira povlačenje svih američkih snaga iz zemlje nakon dvadesetgodišnjeg rata.

“Svi američki vojnici i pripadnici NATO-ovih snaga napustili su zrakoplovnu bazu Bagram”, rekao je visoki američki sigurnosni dužnosnik pod uvjetom da ostane anoniman.

Američka vojska koordinirala je svoj zračni rat i logističku potporu ratu iz zračne baze Bagram, oko 60 km (40 milja) sjeverno od Kabula, a povlačenje snaga simbolizira kraj američke misije u Afganistanu.

Baza se predaje afganistanskoj vladi dok se njezine oružane snage suočavaju sa sve većim sukobom s talibanima.

Afganistanski dužnosnik rekao je da će baza biti službeno predana vladi na svečanosti u subotu.

Američki dužnosnik za obranu rekao je da je general Austin Miller, vrhovni američki zapovjednik u Afganistanu “i dalje zadržao sve sposobnosti i ovlasti za zaštitu snaga” koje su stacionirane u glavnom gradu Kabulu.

Dvojica drugih američkih sigurnosnih dužnosnika priopćila su ovog tjedna da će većina američkog vojnog osoblja najvjerojatnije otići do 4. srpnja, a preostale će snage ostati za zaštitu veleposlanstva.

Prošli mjesec američki predsjednik Joe Biden rekao je afganistanskom predsjedniku Ašrafu Ganiju da će “Afganistanci morati odlučiti o svojoj budućnosti, što žele”.

Gani je rekao da je njegov posao sada “upravljati posljedicama” povlačenja SAD-a.

Dogovor s talibanima o povlačenju SAD-a postignut je za vrijeme mandata predsjednika Donalda Trumpa.

U zamjenu za povlačenje SAD-a, talibani su obećali spriječiti bilo kakav međunarodni terorizam s afganistanskog tla, a također su se obvezali početi razgovore sa svojim afganistanskim suparnicima, ali u pregovorima je postignut mali napredak. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari