Connect with us

Iz Svijeta

Američki dužnosnik: Saveznici postigli napredak o uporabi ruske imovine za Ukrajinu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Sjedinjene Države i njihovi partneri u G7 postigli su napredak u pronalaženju načina da osiguraju hitno potrebna sredstva za Ukrajinu iskorištavajući zaradu ostvarenu na zamrznutoj ruskoj imovini, rekao je dužnosnik američkoga ministarstva financija.

Brent Neiman, pomoćnik ministra za međunarodno financiranje, rekao je da bi nedavna odluka Europske unije da upotrijebi godišnju zaradu od zamrznute imovine mogla donijeti milijarde dolara godišnje kojima bi se pomoglo Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

Neiman je rekao da su SAD i G7 postigli napredak u razgovorima o tome kako da odmah Ukrajini dostave još veće iznose.

“Jedan bi način mogla biti posudba znatnog iznosa kako bi se kratkoročno pomoglo Ukrajini i povezivanje otplate duga sa priljevom budućega profita”, rekao je. Time bi se osigurala trenutačna financijska pomoć Ukrajini i pokazalo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da “ne može nadživjeti Ukrajinu i njezine partnere”, rekao je Neiman koji se nedavno vratio iz posjeta Ukrajini.

SAD potiču partnere u G7 – Britaniju, Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju i Japan – da prihvate zajam pokriven prihodom od zamrznute imovine što bi Kijevu kratkoročno osiguralo 50 milijardi dolara.

Dužnosnik ministarstva rekao je da postoje tehnička pitanja koja se još moraju razraditi te da se još razmatraju i druge opcije, ali nije navodio pojedinosti.

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je da zarada od imovine seže od 3 do 5 milijardi svake godine. Američke je prijedlog dobio znatnu potporu, rekla je.

Bijela kuća u utorak je naglasila da svako rješenje monetizacije oko 300 milijardi dolara vrijedne zamrznute ruske imovine mora biti razrađeno zajedno sa saveznicima i drugim zemljama.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima da će predsjednik Joe Biden vjerojatno razgovarati o tom pitanju tijekom posjeta Francuskoj ovoga tjedna i summita s čelnicima G7 u Italiji sljedećeg tjedna. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas