Connect with us

Pregled

Američki general podupire iranski nuklearni sporazum

Objavljeno

-

Visoki američki vojni zapovjednik, general Joseph Votel, rekao je u utorak da podupire nuklearni sporazum s Iranom je je taj dokument imao ključnu ulogu u ograničenju nuklearnog programa Islamske Republike Iran kojoj predsjednik Donald Trump prijeti razvrgnućem ako se sporazum ne poboljša.

Sporazum je ograničio jednu od glavnih prijetnji iz Irana, rekao je general Votel, zapovjednik središnjeg zapovjedništva američke vojske na saslušanju pred Odborom oružanih služba u Senatu, javlja Hina.

Ako se sporazum JCPOA razvrgne, ‘tada ćemo morati nekim drugim načinom rješavati program nuklearnog oružja’, rekao je general koristeći kraticu (Joint Comprehensive Plan of Action, Sveobuhvatni združeni akcijski plan).

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je više puta da će se povući iz sporazuma ako taj dokument ne bude popravljen, prvenstveno tako da se ukine ograničenje o trajanju sporazuma od deset godina.

Na pitanje zastupnika slaže li se s ministrom obrane Jimom Mattisom i zapovjednikom združenog stožera generalom Josephom Dunfordom u stajalištu o tom pitanju, Votel je odgovorio kako dijeli njihovo stajalište.

Mattis je lani rekao da bi SAD trebao ostati u sporazumu sve dok se ne dokaže da ga Teheran ne poštuje, jer je to u američkom interesu.

General Dunford je rekao da Iran poštuje sporazum i upozorio da bi američka odluka o povlačenju drugim nacijama signalizirala da nije dobro sklapati ugovore sa Sjedinjenim Državama.

Propast iranskog nuklearnog sporazuma bio bi ‘veliki gubitak’, upozorio je nedavno predsjednik UN-ove agencije za nadzor nuklearnog oružja.

Trump upozorava da sporazum ne obuhvaća iranski program balističkih projektila; ograničene su međunarodne inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja i program je definiran na deset godina što znači da bi nakon isteka tog roka Iran mogao ponovno početi razvijati nuklearnog oružje.

Trump želi da dopunski sporazum obuhvati sva tri zahtjeva ako potpisnice ne žele da se SAD iz njega povuče.

Iran tvrdi da nuklearni program razvija u civilne svrhe, on poštuje ograničenja, ali je zadnjih tjedana izrekao niz upozorenja na račun Washingtona. Tako je u ponedjeljak rekao da bi mogao brzo početi obogaćivati uranij na višu razinu ako SAD odluči raskinuti ugovor.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas