Connect with us

Hrvatska

Američki kongres odlučuje: Hrvati uskoro neće trebati vize za SAD?

Objavljeno

on

[su_heading size=”18″]Američki kongres razmatra prijedlog da omogući građanima nekoliko zemalja, među njima i Hrvatske, da putuju u Sjedinjene Američke Države bez vize. Hrvatska bi se tako mogla pridružiti društvu od 23 zemlje članice EU čiji građani ne trebaju vizu.[/su_heading]

Republikanac Joe Heck iz Nevade i demokrat Mike Quigley iz Illinoisa predložili su zakon koji bi omogućio proširenje popisa zemalja kojim bi se Hrvatska, uz još devet zemalja, dodala na listu zemalja čiji građani ne trebaju vize, priopćio je Ured hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu, Tonina Picule.

viza sadPicula, koji na pitanju viznog režima aktivno radi od početka svog mandata u Europskom parlamentu, pozdravio je ovaj prijedlog i poručio da se ‘na novu inicijativu može gledati kao na racionalan pristup pojedinih kongresmena koji razumiju potrebu za reciprocitetom’. ‘Stoga izražavam nadu da će ovoga puta američki Kongres usvojiti prijedlog, posebice zato što su inicijatori i republikanac i demokrat te u praksi zaista i uspostaviti ravnopravan tretman svih članica Europske unije koji Hrvatska zaslužuje’, kaže Picula.

Trenutno se na listi čiji građani ne trebaju vizu prilikom posjete SAD-u nalazi 38 zemalja. Njima je dovoljna potvrda koju zatraže na aerodromu. Od tog broja, 23 zemlje su članice EU. Građanima pet zemalja članica, uključujući Hrvatsku, potrebna je viza koja košta nekoliko puta skuplje od spomenute potvrde. Osim Hrvata, bez vize se ulazak ne dopušta niti Rumunjima, Bugarima, Poljacima i Cipranima.

Da bi se uopće ušlo u tzv. Visa Waiver program, SAD traži od zemalja da s njima surađuju na razmjeni podataka, da izdaju e-putovnice, da je postotak odbijanja viza za posjetitelje manji od tri posto i drugo.

Vizu hrvatskim državljanima izdaje Američko veleposlanstvo ili Konzulat. Viza nositelju omogućuje da putuje u Sjedinjene Države i da na granici zatraži odobrenje ulaska; viza ne jamči ulazak. Inspektor granične službe na graničnom prijelazu odlučuje o tome da li se nositelj vize kvalificira za ulazak u Sjedinjene Države.
[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari