Connect with us

Intervju

Američki kutak: Ivana Čuljak: Imamo odličnu suradnju s obrazovnim institucijama Mostara

Objavljeno

-

Ako biste, neupućeni, nekim slučajem zalutali u podrum Gimnazije Mostar, ili popularno nazvane Stare gimnazije, pomislili biste na trenutak da se nalazite na području Amerike. U hodniku stoje zastave SAD-a, na zidovima plakati i slike američkih gradova i važnih ličnosti. Kada prođete uski hodnik i stignete do glavne prostorije, dočekati će vas topla atmosfera, voditeljica Ivana Čuljak sa smiješkom na licu, a police ispunjene knjigama američkih autora, te američki magazini, DVD-ovi i TV igrice.
Sve odiše duhom Sjedinjenih Američkih Država, a kako i ne bi kada se radi o Američkom kutku. O ovome malom, zagonetnom i simpatičnom kutku, razgovarali sa njegovom voditeljicom Ivanom Čuljak.

Što je to Američki kutak?

ivakutakAmerički Kutak je plod suradnje Američkog veleposlanstva i lokalnih institucija, Narodne Knjižnice HNŽ i Gimnazije Mostar. Smješten je u zgradi Gimnazije a djeluje u sklopu Narodne Knjižnice HNŽ. Kutak nudi više od 1000 knjiga na engleskom jeziku, materijale za polaganje SAT-a i TOEFL testa za svo one koji žele studirati u SAD-u, veliki broj popularnih časopisa poput Time, Rolling Stone, Elle, Vogue, i sl, veliku zbirku  DVD-ova, pristup Internetu a članstvo u Američkom kutku je besplatno, znači  materijali su dostupni svima u gradu Mostaru i široj regiji.
Organiziramo i predavanja , prezentacije i seminare na kojima sudjeluju  predavači iz Amerike, te kroz programske aktivnosti obilježavamo bitne praznike i povijesne događaje u Americi, poput Martin Luther King dana, St.Patrick“s Day, Halloween i sl.
Također promoviramo i programe razmjene za srednjoškolce koji omogućavaju učenicima da provedu tri tjedna ili cijelu akademsku godinu na razmjeni u SAD-u.

Od kada Američki kutak djeluje u Mostaru i što bi izdvojili kao najveće uspjehe Američkog kutka?

Američki Kutak Mostar je jedan od ukupno 9 Američkih Kutaka u BiH ( u svijetu ih ima oko 400) i djeluje od 2010. Od brojnih aktivnosti koje Kutak nudi i organizira među najuspješnijima su svakako Spelling Bee natjecanje za srednjoškolce, sati konverzacija sa izvornim govornikom, te projekt One Book One BIH koji je okupio učenike srednjih škola i njohove profesore engleskog jezika koji su čitali knjigu The Absolutely True Diary Of a Part Time Indian od Shermana Alexia.

Što sve učenici i studenti mogu raditi u Američkom kutku i na koji način mogu postati dio Američkog kutka?

Kutak nudi pristup velikom broju knjiga na engleskom jeziku, tu pogotovo izdvajamo klasike Američke književnosti koje prvenstveno studenti engleskog jezika najviše posuđuju, zatim dosta stručne literature iz ekonomije, prava te Američke povijesti za sve ostale studente. Besplatan pristup računarima i Internet je jedna od mogućnosti, a svakog petka u Kutku učenici i studenti sudjeluju u Game Hour.
Studenti ili učenici mogu posjetiti Američki Kutak u zgradi Gimnazije na Španjolskom Trgu svakog radnog dana od 08 do 16:00 i informirati se o uvjetima i mogućnostima nastavka školovanja ili studiranja u Americi ili o raznim mogućnostima kulturne razmjene koje u potpunosti financira Ambasada SAD-a. Srijedom se održavaju radionice na engleskom jeziku za učenike, te svakog mjeseca imamo gosta predavača iz Amerike.

Kakva vam je suradnja za školama i fakultetima?

Iznimnu podršku Kutak duguje profesorima engleskog jezika iz raznih srednjih škola u Mostaru, čiji učenici dolaze na prezentacije, diskusije i predavanja u Kutku.
Odličnu suradnju imamo i sa Sveučilištem i Univerzitetom Džemal Bijedić i to prije svega sa profesoricama na odsjeku za engleski jezik i književnost koji su upoznati sa radom i aktivnostima Kutka.

Kakve planove imate za budućnosti? Što pripremate uskoro?

I za ovu godine planirano je natjecanje u sricanju riječi za srednjoškolce (Spelling Bee) , obavijest školama će biti upućen u 4-om mjesecu.
Nastavljamo sa satima konverzacije sa izvornim govornikom. Ovim putem pozivamo zainteresirane srednjoškolce i studente da se prijave na „American Conversations“ putem emaila : [email protected]; ili posjete facebook stranicu Američkog Kutka (https://www.facebook.com/pages/American-Corner-Mostar/126816210723489) gdje će pronaći sve detalje i informacije vezano za aktivnosti i programe Američkog Kutka. Najavljujemo prezentaciju/diskusiju povodom obilježavanja Martin Luther King dana koja će se održati u ponedjeljak 26.01.2015 u 12:45 u Američkom Kutku, gost predavač će biti Brandon Nuget.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari