Pratite nas

Američki marinci obučavaju bh. vojsku za razbijanje prosvjeda

Objavljeno

na

Američki marinci obučavaju pripadnike Oružanih snaga u Bosni i Hercegovini za razbijanje prosvjeda te uporabu nesmrtonosnog oružja u slučaju izbijanja većih nerada.

U.S. Marines enhance Non-Lethal Systems with Bosnian ForcesAmerički časnici su u vojarni Oružanih snaga na Manjači obučavali naše vojnike za korištenje specijalnih oružja poput pištolja Taser X26 (elektrošoker), pušaka s nesmrtonosnim, gumenim streljivom, specijalnih “pendreka” i bacača granata M32 za razbijanje skupina nasilnih prosvjednika. Početkom godine, 7. veljače u BiH su započeli neredi u kojima je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH, zgrade županijskih vlada u Sarajevu i Tuzli, Arhiv BiH, sjedišta HDZ-a BiH i SDA u Mostaru, krenulo se i u paljenje privatne imovine političara u bosanskoj Krajini, a prosvjednici ipak nisu došli i palili imovinu političara i njima bliskih moćnika.

Tom prigodom policijske snage, posebno specijalci nisu uspješno reagirali i spriječili paljevinu. Kako navode iz američke vojske, kad izbiju neredi, a policija je nadjačana, onda se druga razina obrane – vojska mora uključiti. Naše vojnike obučavali su elitni američki marinci iz Rotacijskih snaga Crno more. Cijela vježba se, kako doznaje Dnevni list, sastojala od upoznavanja s tehnikama kontrole nereda posebnim “pendrecima”, pucanjem iz nesmrtonosnog oružja na kontrolirane ciljeve iz “pumperice” Mossberg 500 i bacača granata M32. Volonteri koji su sudjelovali u vježbama i koji su bili pogođeni elektrošokerom Taser X26 ili suzavcem bili su i nagrađeni posebnim priznanjem – certifikatom.

Informaciju o obuci potvrdio je i ministar obrane BiH Zekerijah Osmić, dok je narednik Abdulah Huseinefendić izrazio tim povodom zadovoljstvo obukom koju su prošli s američkim marincima, te posebno činjenicom da su naučili koristiti specijalna oružja, posebno elektrošokere poput Tasera 26. – Ovo je drugi put da radim s američkim marincima i uvijek naučim nešto novo. Bilo mi je zadovoljstvo vježbati sa svim ovim oružjem i sve ove tehnike, naravno i s elektrošokerom Taser X26. To je uvijek jedno novo i sjajno iskustvo za nas, šansa da koristimo novo naoružanje koje nismo nikad ranije, poput “pumperice” Mossberg 500, te pucamo iz manje smrtonosnog streljiva. Kad smo se upoznali s tim, to nam pomaže jer kad se dogodi neka takva situacija, svi znamo što raditi – izjavio je narednik Huseinefendić za portal američkih marinaca koji su obučavali naše vojnike. Cijelu obuku vodio je poručnik prve klase Rotacijskih snaga marinaca Crno more John Trodden koji je ocijenio kako su se američki i bosanski vojnici na ovaj način “pobratimili” te kako je nakon tjedan dana provedenih u ovoj obuci stvorena veza koja će potrajati.

Osam sati dnevno radili smo zajedno, znojili se jedan kraj drugog i upoznavali se s novim tehnikama. Ovo je deveta obuka rada s nesmrtonosnim sustavima koju smo imali tijekom naše rotacije i nadamo se da će se obuke nastaviti – kazao je poručnik Trodden za portal američkih marinaca. Velika Britanija poslala je nedavno dodatnih 95 vojnika u vojnu misiju EUFOR/Althea u BiH, a na zahtjev operativnog zapovjednika Operacije Althea i zamjenika vrhovnog zapovjednika Savezničkih snaga za Europu Adriana Bradshawa. – Njihovo slanje u BiH je snažan znak potpore koju kontinuirano BiH pruža Velika Britanija i ono dokazuje našu predanost važnoj ulozi koju ima misija Althea.

Povećanje u broju vojnika će omogućiti EUFOR-u bolje predvidjeti nestabilnosti i odgovoriti brzo, u okviru svog izvršnog mandata. Velika Britanija u rezervi ima jedan bataljun koji je spreman u kratkom roku angažirati se u BiH i pomoći njezinoj stabilnosti i sigurnost – istaknuto je – ističe se u priopćenju službenog Londona. Tim povodom u četvrtak su se sastali i direktor Direkcije za koordiniranje policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i njegovi zamjenici Uroš Pena i Mile Jurić s načelnikom Stožera EUFOR-a, brigadnim generalom Andrasom Szucsom, i njegovim suradnicima. Govoreći o povećanju broja vojnika EUFOR-a u BiH brigadni general Szucs je, kako se navodi u priopćenju EUFOR-a, objasnio da su ti vojnici ovdje kako bi pomogli da se pojačaju tekuće aktivnosti vojne misije Europske unije. -To uključuje izviđanje stanja prometnica u vezi s projektima izgradnje mostova, aktivnosti na osposobljavanju i obuci s Oružanim snagama BiH i pružanje potpore timovima za vezu i promatranje (LOT timovima) kroz interakciju s lokalnim vlastima – navodi se u službenom priopćenju EUFOR-a.

Vrhovno zapovjedništvo Oružanih snaga BiH predstavlja Predsjedništvo BiH. Zapovjedništvo u mirnodopskim uvjetima Predsjedništvo ostvaruje preko ministra obrane koji je odgovoran za stvaranje i održavanje obrambenog kapaciteta kako bi se osigurala zaštita suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke neovisnosti i međunarodnog subjektiviteta BiH.

Dalje u lancu zapovijedanja slijedi Zajednički stožer koji je dužan pretočiti politiku ministarstva u detaljne planove, odgovoran je za provođenje direktiva i naredbi ministra obrane. Daljnji lanac zapovjedništva se dijeli na operativno te zapovjedništvo za potporu. Operativno zapovjedništvo ima zapovjedništvo nad svim brigadama i mobilnim jedinicama te primarnu odgovornost realizirati planove koji se odnose na operacije i kolektivnu terensku obuku.

Zapovjedništvo za potporu upravlja personalom, logistikom i obukom.  DnevniList

kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Mijo Jelić: U BiH se Hrvatima sudi po jednom, a Muslimanima po drugom zakonu

Objavljeno

na

Objavio

Koje su poruke poslane s komemoracije za generala Praljka? Mogu li se očekivati nove optužnice iz Bosne i Hercegovine? Analizirali su gosti Otvorenog:
Marinko Krešić, glavni tajnik Hrvatskog generalskog zbora, Željka Antunović, bivša ministrica obrane, Višnja Starešina, novinarka i publicistica, Drago Pilsel, novinar i publicist
Zlatan Mijo Jelić, general HV i HVO-a

Emisiju u cijelosti pogledajte:


HRT

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Damir Borovčak: Komunistička zapovijed na Mirogoju još uvijek vrijedi

Objavljeno

na

Objavio

U nedjelju 10. prosinca na preoranom groblju hrvatskih vojnika 1941. – 1945. na Mirogoju u Zagrebu obilježen je Međunarodni dan ljudskih prava u organizaciji Hrvatskog društva političkih zatvorenika Osijek, Hrvatskog domobrana Osijek, Žrtve za Hrvatsku Osijek i Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka – krilo Đakovo.

Poslije svete mise za duše pokojnih u crkvi Krista Kralja na Mirogoju održano je komemorativno sjećanje na mjestu njihovih grobova i poslije smrti obesčašćenih kosti hrvatskih bojovnika Nezavisne države Hrvatske.

Poginulim hrvatskim vojnicima komunistička vlast zapovjedila je preorati njihove grobove. Učinjeno je to po zapovijedi izdanoj 6. srpnja 1945. od zloglasnog partizansko-komunističkog Ministra unutarnjih poslova Vicka Krstulovića.

Na tom prekopanom i poravnatom nekadašnjem posljednjem počivalištu preminulih hrvatskih bojovnika od 1941. – 1945. sjećanje je obnovljeno prigodnim govorom i s imenima pokojnika na pripremljenih 550 svijeća.

U ime Hrvatskog društva političkih zatvorenika Osijek istaknuo je kako su protiv diskriminacije i kršenja osnovnih ljudskih prava i uskraćivanja prava na obilježeni grob, hrvatski biskupi upozorili još 20. rujna 1945. Tada su u svom glasovitom Pastirskom pismu uputili poruku vjernicima:

„Napokon, još jednu bolnu i neobičnu činjenicu moramo vam napomenuti, predragi vjernici. Ni grobovi pokojnika nisu ostali pošteđeni. Na grobljima u Zagrebu, Varaždinu i drugim mjestima, odredbom neposredno pretpostavljenih vlasti, skidaju se križevi s grobova ustaša i njemačkih vojnika. Sami grobovi poravnati su tako, da se ne može raspoznati, gdje je tko pokopan. Ovakav postupak mora se osuditi. Pred smrću klanjaju se svi ljudi. I neprijatelj prestaje poslije smrti biti neprijatelj. I njemu pripada po nepisanim zakonima čovječanske uljudbe, koja izvire iz kršćanske ljubavi, pravo na pristojan grob. Poznato je, da su poslije prvoga svjetskoga rata nekadašnji neprijatelji i te kako poštivali i čuvali grobove vojnika, koji su kao osvajači pali u stranim zemljama. Danas se to kod nas uskraćuje vlastitim sinovima.“

Potom je govornik upozorio kako su na ovom groblju hrvatskih vojnika od 1941.-1945. pokopani oni koji su umrli u zagrebačkim bolnicama od posljedica rata, kao i vojnici koji su poginuli u borbama u okolici Zagreba. Odlukom komunističkih vlasti u srpnju 1945. uklonjena su nadgrobna obilježja i uništena, grobni humci su preorani, a obiteljima i danas nije dopušteno obilježiti grob člana svoje obitelji. Komunističko obrazloženje odluke o uklanjanju vojničkih groblja okupatora glasilo je: „Treba izbrisati svaki trag zloglasne fašističke vladavine. Tak je potrebno da se sravne sa zemljom svi vanjski znakovi po kojima bi se razaznalo mjesto gdje su se dizala takva groblja.“ Kako bismo razumjeli ovu naredbu moramo poznavati izričaj komunističke ideologije koji kaže: „Tko nije s nama protiv nas je“ ili u prijevodu, tko nije komunist taj je fašist.

Istaknuto je da se tom odlukom krši ljudsko pravo na obilježen grob, povrijeđen je mir i dostojanstvo pokojnika, narušeno je pravo na osobnost, sloboda vjeroispovijesti, ali je napravljena i diskriminacija iz mržnje barbarskim postupkom uništenja. Ljudska prava nisu izmišljena, ona su prirodna. Od rođenja do smrti, što godi bili u životu, postoje ljudska prava koja se odnose na svakog čovjeka i posvuda – ona su univerzalna. Ta prava vrijede u rodilištu, i na groblju, ona vrijede za pobjedničke i poražene vojnike, svi ljudi su jednaki u rođenju i smrti.

Uništenjem ovoga groblja povrijeđena je: Opća deklaracija o ljudskim pravima, Ženevska konvencija, Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Povelja EU o temeljnim pravima, Ustav RH, Zakon o grobljima, Zakon o istraživanju uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, Kazneni zakon čl. 332 Povreda mira pokojnika.

Na groblju Mirogoj dostojanstveno su pokopani ugledni građani i obični ljudi. Ovdje brončane i kamene skulpture imaju prava i dostojanstvo po Zakonu o zaštiti spomenika kulture budući da je Mirogoj zaštićeni spomenik kulture. Na ovom groblju jedino nikakva prava nemaju hrvatski vojnici poginuli u vremenu 1941. do 1945. na ozemlju Hrvatske. Paljenjem 550 svijeća, na 550 grobnih mjesta, s imenom i prezimenom pokopanog hrvatskog vojnika, željelo se vratiti dostojanstvo ljudima koji anonimno počivaju u prikrivenim grobovima pored raskošnih grobnica groblja Mirogoj. Sukladno općoj Deklaraciji o ljudskim pravima pravu na slobodu vjeroispovijesti, tražimo da se ovim ljudima vrati dostojanstvo i mir, grobovi obilježe u skladu s vjerskom pripadnošću pokojnika. Na grob za kršćane u znaku križa, a za pripadnike islamske vjere znak nišana.

Selektivna primjena ljudskih prava je kršenje ljudskih prava. Zato što su ovi ljudi pripadali poraženoj vojsci, obiteljima je nametan osjećaj krivnje za zločine koje nisu počinili, tako da i danas postoje traume koje su prisutne u naraštajima koji nisu živjeli u to vrijeme. Ovo groblje je dio kulture sjećanja, ali i suočavanja s prošlošću. I na kraju govornik je završio prvim člankom Opće deklaracije o ljudskim pravima:

“Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i savješću pa jedna prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva”.

Molitvu za pokoj duša vojnika na preoranom groblju predvodio je za katolike velečasni Ante Pavlović, a za duše islamske vjeroispovijedi efendija Mersad Kvesić.

Potom je organizator zamolio da okupljeni upale pripremljenih 550 svijeća za 550 pokojnika na groblju hrvatskih vojnika 1941-1945. Svaka svijeća imala je ime i prezime pokojnika s datumom smrti.

Barbarstvo komunističkih vlasti 1945. koje su izdale neciviliziranu zapovijed i preorali groblja palih hrvatskih vojnika, još se uvijek poštuje i štiti. To je vidljivo na Mirogoju u Zagrebu. Neobilježene i neuređene grobne plohe na to ukazuju. Komunistička zapovijed na Mirogoju još uvijek traje. Na to su nas podsjetili pristigli domobrani iz Osijeka, koji su potaknuli na pomnije razmišljanje. Nakon 45 godina komunističkog terora i nakon 27 godina samostalne države Hrvatske, po prvi puta su upaljene svijeće i odana počast za sve obesčašćene bojovnike na preoranom dijelu Mirogoja. A zašto zakazuje gradska vlast i državna vlast, kad su u pitanju dostojanstvo i ljudska prava pokojnika na posljednje počivalište? Zar se potomci nemaju pravo sjećati svojih predhodnika palih za san o hrvatskoj slobodi. A s njima i svi istinoljubivi domoljubi pokloniti se žrtvama onih koji su poginuli u vihoru Drugog svjetskog rata za nikad dosanjanu slobodnu i samostalnu Hrvatsku.

fotografije  tekst: Damir Borovčak/HKV

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari