Pratite nas

Hrvatska

Američki ministar energetike: LNG terminal na Krku bit će itekako isplativ

Objavljeno

na

Novi izvori plina na jugoistoku Europe, poput potencijalne eksploatacije u rumunjskom dijelu Crnog mora, ne ugrožavaju isplativost izgradnje LNG terminala u Omišlju na Krku, jer će potražnja za tim energentom samo rasti, a cijena padati, istaknuo je u srijedu u Ljubljani američki ministar energetike Rick Perry.

Večernji list nedavno je pisao kako će eventualnim početkom eksploatacije plina iz rumunjskog dijela Crnog mora, u čemu vodeću ulogu ima američka kompanija ExxonMobil, ionako skromni budući kapaciteti LNG terminala u Omišlju na Krku postati irelevantni za širu europsku regiju.

Navodi se i kako je Viktor Orban, premijer Mađarske, države koja je dala ponudu za kupnju 25 posto udjela projekta na Krku, po povratku iz službenog posjeta Washingtonu kazao da je američki projekt u Rumunjskoj bio “prva i najvažnija tema” razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Kritičari izgradnje terminala na Krku ističu i kako dvadesetak LNG terminala koji danas već postoje u Europi trenutno rade s četvrtinom svog kapaciteta.

“Mislim da ti argumenti nisu legitimni”, kazao je Perry koji je u Sloveniju stigao na summit Inicijative Triju mora.

“Trebat će vam puno više plina nego što ćemo vam moći isporučiti”, istaknuo je američki ministar i dodao kako u Europi postoji sve veći apetit za čišćim energentima.

“Ako Europa želi ekonomsku tranziciju, trebat će joj više energije”. Naveo je primjer Njemačke koja planira napustiti nuklearnu energiju.

“Ili će se svjetla ugasiti, ili će koristiti LNG. Nema treće opcije”, rekao je o toj državi i dodao kako Washington svakako podržava izgradnju terminala na Krku, “ne nužno zbog kupnje američkog plina”, nego jer je povećanje broja ruta i dobavljača “dobra formula za Europu” koja ne može biti slobodna i suverena ako će ovisiti samo o ruskom plinu.

Rusija danas taj energent prodaje po nižoj cijeni, no Perry ističe kako cijena američkog plina konstantno pada, da će se to nastaviti i da su “američke rezerve prirodnog plina masivne”.

“Čak i ako će Rusija subvencionirati svoj plin, u nekom trenutku će joj ponestati”, tvrdi američki ministar koji se, kao i američka vlada, protivi izgradnji Sjevernog toka 2 prema Njemačkoj.

Perry, 14. američki ministar energetike koji je isti broj godina bio guverner Texasa, najvažnije savezne države po pitanju energetike, kazao je kako je ironično da se summit Triju mora održava dan prije obilježavanja Dana D kad se američka i saveznička vojska iskrcala u Normandiji.

Perryjevo ministarstvo krajem svibnja je u priopćenju govorilo o “plinu slobode”, a nedavno je novinarima u Bruxellesu poručio kako tim energentom “SAD ponovno na europski kontinent dovodi slobodu i prosperitet”, nakon što ju je prije 75 godina oslobodio od nacizma, piše EURACTIV.

“Umjesto američkim vojnicima sada širimo slobodu prirodnim plinom”, prenio je NY Times nedavno njegove riječi.

Prema pisanju Financial Timesa u listopadu prošle godine, svijet je tek u ranoj fazi trgovine energentima putem LNG-a. Rast proizvodnje plina u SAD-u, vodećem i najbrže rastućem proizvođaču plina, posljedica je revolucije nastale novom metodom vađenja tog energenta iz škriljca, što znatno spušta njegovu cijenu, zaključuje FT.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u studenom je objavila očekivanje da će do 2030. godine prirodni plin istisnuti ugljen s pozicije drugog izvora energije u svijetu, nakon nafte, s rastom od 1,6 posto godišnje, prenosi Reuters.

U isto vrijeme potražnja za tim energentom od 2015. konstantno raste, dijelom zbog ekonomskog oporavka kontinenta, te težnjom za prijelaz na čišće energente, piše Economist.

Perry je u Ljubljani rekao i kako se borba protiv klimatskih promjena ne može voditi bez nuklearne energije koja nema štetnih emisija, pa je najavio da će se idući mjesec održati forum Europske komisije i njegovog ministarstva o malim modularnim nuklearnim reaktorima (SMR).

“Vidim veliki potencijal u tome. To je budućnost”, zaključio je Teksašanin.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković: Iz odluke Ustavnog suda ne proizlazi obveza dvojezičnih ploča u Vukovaru

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković kazao je u petak da iz nedavne odluke Ustavnog suda, koji je zaključio da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti, ne proizlaze pravne obaveze poput dvojezičnih ploča.

“Stvari su vrlo jasne. I vlada i gospodin Penava poštuju odluku Ustavnog suda, tu nema nikakvih dilema”, rekao je Plenković u petak na zasjedanju Odbora za vanjsku politiku i europske poslove, odgovarajući na pitanje Joška Klisovića (SDP) o toj temi. Dodao je kako se s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom telefonski čuo u četvrtak.

“Prema našem tumačenju odluke Ustavnog suda iz nje ne proizlazi pravna obveza primjerice koja se tiče dvojezičnih ploča, to tamo ne piše”, rekao je premijer.

“Ono što će se događati i što je jasno, temeljem odluke Ustavno suda, jest da će gradsko vijeće gara Vukovara održati raspravu o stanju dijaloga, razumijevanja, snošljivosti i odnosa u gradu između Hrvata kao većinskog naroda te predstavnika srpske i drugih manjina, a potom će se sukladno ocjeni tog stanja razmotriti kako, kada i na koji način se može širiti katalog prava koji se odnosi na srpsku manjinu”, naglasio je Plenković i dodao kako je to i stav vukovarskog gradonačelnika.

Premijer je kazao kako je Penavin politički stav da se u Hrvatskoj trebaju riješiti neka zaostala pitanja iz Domovinskog rata, poput odgovornosti za ratne zločine, “što je jasan politički stav”.

“To su usporedni procesi koje ne vode ni vlada niti političke stranke, za te procese su nadležna odgovarajuća tijela u Hrvatskoj”, zaključio je premijer.

(Hina)

 

Pupovac: ‘Nekima smeta ZDS, za njega ima mjesta, ali za ćirilicu ne…’

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Borbeni dvojac HRZ-a izvršio presretanje zrakoplova

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HRZ / M. Karačić

Dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske te uspješno izvršio presretanje zrakoplova

Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC) u petak, 19. srpnja 2019. dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske.

Naime, privatni izraelski business jet ušao je u hrvatski zračni prostor iz pravca Bosne i Hercegovine s namjerom preleta prema Italiji.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe nije uspjela uspostaviti komunikaciju i potvrditi identitet zrakoplova nakon čega je CAOC TJ kao nadređeno zapovjedništvo, angažiralo dežurni borbeni dvojac HRZ-a za provjeru identiteta zrakoplov, priopćio je MORH

Zrakoplov su presreli u međunarodnim vodama prije granice s Republikom Italijom nakon čega su piloti HRZ-a izvršili pozitivni identifikaciju te ispratili zrakoplov iz zračnog prostora Republike Hrvatske.

Po odobrenoj proceduri, pripadnici HRZ-a sletjeli su u Pulu gdje je u tijeku dopuna gorivom i priprema za povratak u Zagreb.

Cijeli postupak je u skladu s procedurama za slijetanje na alternativni aerodrom te predstavlja uobičajen postupak u takvim situacijama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari