Connect with us

Iz Svijeta

Američki ministar obrane dolaskom u Jordan počeo bliskoistočnu misiju

Objavljeno

-

Foto: EPA / ilustracija

Američki ministar obrane Lloyd Austin doputovao je u nedjelju u Jordan gdje je počeo bliskoistočnu misiju koja će obuhvatiti Izrael te Egipat, a njome želi iskazati potporu regionalnim saveznicima suočenima sa sve većom prijetnjom Irana.

Prije polaska  Austin je na Twitteru najavio sastanak s ključnim liderima u regiji “i potvrdio američku privrženost stabilnosti te regije i promicanju zajedničkih interesa naših saveznika i partnera”.

Američko ministarstvo obrane objavilo je uoči posjeta da će se razgovori fokusirati na sve veću prijetnju Irana stabilnosti u regiji, kao i o tome kako poboljšati multilateralnu sigurnost i suradnju kroz integriaranu zračnu i raketnu obranu.

U središtu razgovora bit će “cjelokupni pregled prijetnji povezanih s Iranom”, rekao je dužnosnik ministra obrane uoči posjeta.

“U te prijetnje ulaze iransko naoružavanje, uvježbanje i financiranje njemu bliskih skupina, agresija na moru, kibernetičke prijetnje, program balističkih raketa i napadi bespilotnim letjelicama”, rekao je.

U Izraelu će Austin izraziti zabrinutost zbog novog vala nasilja na Zapadnoj obali zbog čega su zabrinutost izrazili Jordan i arapske zemlje. Razgovarat će o diplomatskim naporima kako bi se smanjile napetosti prije muslimanskih i židovskih vjerskih blagdana.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari