Connect with us

Vijesti

Američki ministar obrane izrazio spremnost za američku potporu u daljnjem razvoju sposobnosti HV-a

Objavljeno

on

Foto: MORH

Uoči sastanka ministara obrane članica NATO-a u Bruxellesu, ministar Krstičević i američki ministar Esper održali bilateralni sastanak

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sastao se s ministrom obrane Sjedinjenih Američkih Država Markom Esperom u četvrtak, 24. listopada 2019. godine u Bruxellesu, uoči sastanka ministara obrane članica NATO-a, priopćio je MORH

Ovo je prvi bilateralni sastanak ministra Krstičevića s novim američkim ministrom obrane.

Tijekom sastanka obostrano je potvrđena visoka razina odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, koje predstavljaju ključnog saveznika u području obrane i sigurnosti, pri čemu je naglašena predanost nastavku uspješne suradnje u domeni obrambene politike.

Također, tijekom sastanka ministri su razgovarali o globalnoj i regionalnoj sigurnosno-političkoj situaciji.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo sastankom s američkim kolegom istaknuvši kako je Hrvatska odgovoran partner i predan saveznik, a američki ministar Esper pohvalio je doprinos Republike Hrvatske u NATO misijama, aktivnostima i operacijama potpore miru.

Također, ministar Krstičević upoznao je ministra Espera s planovima razvoja Hrvatske vojske i zahvalio na američkim donacijama i potpori Sjedinjenih Američkih Država u modernizaciji Hrvatske vojske.

Ministar Mark Esper tom je prigodom izrazio spremnost za američku potporu u daljnjem razvoju sposobnosti Hrvatske vojske.

Obrambena suradnja između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država odvija se u brojnim funkcionalnim područjima, a prioriteti obrambene suradnje definirani su kroz tri područja: izgradnju obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske u vidu modernizacije i razvoja interoperabilnosti kroz zajedničke vježbe i obuku; doprinos međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje u operacijama i misijama potpore miru i suradnje u okviru NATO-a te kroz promicanje stabilnosti u jugoistočnoj Europi u vidu suradnje u okviru Američko-jadranske povelje te zajedničko pružanje pomoći NATO aspirantima.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari