Connect with us

Iz Svijeta

Američki ministar obrane pozvao nacije da pomognu osigurati prolaz Crvenim morem

Objavljeno

-

Foto: EPA

Američki ministar obrane Lloyd Austin objavio je osnutak multinacionalne operacije osiguravanja trgovačke plovidbe Crvenim morem koje je ugroženo napadima jemenskih pobunjenika na trgovačke brodove.

Austin, koji je stigao u Bahrein, gdje je stacionirana američka flota za Bliski istok, rekao je da su među zemljama koje će sudjelovati u toj operaciji Ujedinjeno Kraljevstvo, Bahrein, Kanada, Francuska, Italija, Nizozemska, Norveška, Sejšeli i Španjolska.

Ta skupina će obavljati zajedničke kontrole južnog dijela Crvenog mora i Adenskog zaljeva.

“Ovo je izazov za međunarodnu zajednicu i zahtijeva kolektivnu akciju. Stoga ovim najavljujem Operaciju naprednog čuvara (Operation Prosperity Guardian), važnu novu multinacionlnu sigurnosnu inicijativu”, objavio je Austin rano u utorak ujutro.

Na virtualnom sastanku s ministrima iz više od 40 zemalja, Austin je pozvao druge zemlje da se pridruže i osudio “bezobzirne akcije” koje u Crvenom moru provode jemenski Huti.

Šijitski proiranski pobunjenici Huti napadaju brodove u prosvjedu protiv izraelske ofenzive na Pojas Gaze i tvrde da napadaju brodove povezane s Izraelom.

Proteklih dana nekoliko vodećih svjetskih špediterskih tvrtki, poput MSC-a i Maerska počelo je ploviti oko Afrike, što je povećalo troškove i vrijeme njihovim pošiljkama.

Sueskim kanalom prolazi oko 15 posto svjetskog prometa.

Napadi jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru ometaju pomorsku trgovinu, pa brodari teretne brodove preusmjeravaju oko Rta dobre nade kako bi izbjegli Sueski kanal kojim prolazi 15 posto svjetskog pomorskog prometa.

Skupina Huti objavila je da je u ponedjeljak izvela napad bespilotnim letjelicama na dva teretna broda u tom području, što je zadnji u nizu napada projektilima i bespilotnim letjelicama na brodove za koje kažu da su odgovor na izraelski napad na pojas Gaze.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da Washington gradi koaliciju kako bi se suočio s prijetnjom Huta i da će ministri obrane iz uže i šire regije održati on-line razgovore o tom pitanju u utorak. Norveška je priopćila da je spremna dati mornaričke časnike, a druge članice NATO-a da su spremne razmotriti potporu.

Najkraćim morskim putem između Europe i Azije, preko Sueskog kanala, odvija se oko 15 posto svjetskog pomorskog prometa.

Nekoliko velikih prijevozničkih tvrtki – uključujući MSC (Mediterranean Shipping Company) – počelo je umjesto Sueskim kanalom ploviti oko Afrike, povećavajući troškove i kašnjenja za koja se očekuje da će još više rasti sljedećih tjedana.

Londonsko tržište pomorskog osiguranja u ponedjeljak je proširilo područje visokog rizika u Crvenom moru, povećavajući premije koje plaćaju brodovi.

Rat između Izraela i Hamasa, koji je započeo 7. listopada, potresao je regiju i zaprijetio izazivanjem šireg sukoba. Napadi na brodove u Crvenom moru pokazali su sposobnost bliskoistočnih paravojnih snaga koje podupire Iran da poremete globalnu trgovinu.

Kompanije koje su preusmjerile brodove kontroliraju oko polovine globalnog tržišta kontejnerskog prijevoza.

Naftna kompanija BP je privremeno zaustavila sve tranzite kroz Crveno more, a skupina naftnih tankera Frontline je u ponedjeljak priopćila da će njezini brodovi izbjegavati prolazak kroz taj plovni put, što je znak da se kriza širi na isporuke energije. Cijene sirove nafte su zbog te zabrinutosti u ponedjeljak porasle.

Norveška energetska grupa Equinor u ponedjeljak je objavila da preusmjerila nekoliko brodova koji prevoze sirovu naftu i ukapljeni naftni plin (LPG) kroz Crveno more, ali je odbila reći koliko je plovila time pogođeno.

Njemački transportni div Hapag-Lloyd također je priopćio da će njegovi kontejnerski brodovi izbjegavati Crveno more i nekoliko ih je preusmjereno oko Rta dobre nade.

Napadi Hutua također su neke tvrtke natjerali da preispitaju veze s Izraelom. Tajvanska tvrtka Evergreen Marine priopćila je u ponedjeljak da je odlučila privremeno prestati primati izraelski teret.

Napadi na brodove potaknuli su SAD i njihove saveznike na raspravu o radnoj skupini koja bi štitila rute Crvenog mora, u potezu za kojeg je Teheran upozorio da bi bio pogreška.

“U Crvenom moru predvodimo multinacionalnu pomorsku operativnu skupinu koja podržava temeljno načelo slobode plovidbe”, rekao je američki ministar obrane Austin tijekom posjeta Izraelu.

Norveška je u ponedjeljak priopćila da je spremna dati do 10 mornaričkih časnika operativnoj skupini koju predvode SAD. Italija je rekla da razmatra pridruživanje, dok je danski ministar obrane Troels Lund Paulsen rekao da će Kopenhagen “sudjelovati” u pružanju pomoći kako bi se stvorila sigurnosti, ne navodeći detalje.

Neki promatrači istaknuli su da unatoč tvrdnji skupine Huti da gađaju samo brodove povezane s Izraelom, njihove mete ipak uključuju i brodove koji ne idu prema Izraelu niti su s njime povezani.

Huti vjerojatno napadima u Crvenom moru žele povećati geopolitički utjecaj u regiji, uz trajanje izraelski rata u Gazi.

Preusmjeravanja isporuka moglo bi ih znatno usporiti i potrošačima povisiti cijene roba i proizvoda.

Analitičar Rico Luman iz ING-a smatra da će preusmjeravanje kontejnerskim brodovima produljiti plovidbu najmanje za tjedan dana. Dostava robe iz Šangaja u Rotterdam obično preko Sueskog kanala traje oko 27 dana.

Poremećaji će vjerojatno utjecati na opskrbu robom široke potrošnje posebno prije kineske nove godine, s kašnjenjima koja bi trgovcima na malo ostavila neprodane zalihe i u konačnici povećala cijene.

Francuska prehrambena grupa Danone priopćila je da je većina njezinih isporuka preusmjerena, te će se povećati vrijeme tranzita. “Imamo planove ublažavanja koji će se aktivirati ako se takvo stanje srednjoročno ili dugoročno nastavi”, rekao je glasnogovornik Danonea. “To će uključivati korištenje alternativnih ruta preko mora ili ceste gdje god je to moguće”, dodao je.

Iako će se vozarine vjerojatno povećati i na duljim putovanjima, prijevoznici trenutno traže načine da iskoriste višak kapaciteta, rekao je Zvi Schreiber iz svjetske teretne platforme Freightos. “No malo je vjerojatno da će stope skočiti do razina koje smo imali tijekom pandemije”, procjenjuje Schreiber, uspoređujući s utjecajem covida na gospodarstvo u 2020. godine. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas