Connect with us

Hrvatska

Američki ratni brod uplovio u splitsku luku

Objavljeno

on

Desantni brod iz sastava VI. flote ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uplovio je u ponedjeljak poslijepodne u splitsku gradsku luku, gdje će boraviti do 9. listopada ove godine.

Riječ je o brodu USS Mesa Verde (LPD-19) koji je u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) u sklopu vojne suradnje s oružanim snagama SAD-a, doznaje se od Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).

americki-ratni-brod-split2

Po podatcima MORH-a, posadu broda čini 699 časnika i mornara. Brod je dugačak 208,5 metara, širok je 31,9 metara, a gaz mu je sedam metara.

U sklopu posjeta HRM-u, održat će se zajedničko uvježbavanje MIO timova (“Maritime interdiction operations”) za pomorske operacije presretanja. Zadaća zajedničkog uvježbavanja jest utvrditi operabilnost standardnih operativnih postupaka u provedbi prekrcaja i pretraživanja sumnjivih brodova, navodi se u priopćenju MORH-a.

Na brod USS Mesa Verde 9. listopada, kada bude odlazio iz Splita, u sklopu inicijative “Partnership of Adriatic Mariners Shipriders” ukrcat će se časnik HRM-a, poručnik korvete Dino Čobo, koji će sudjelovati u aktivnostima i obuci na brodu. Pod zastavom ratne mornarice SAD-a, plovit će do 17. listopada, kada će se, kako je planirano, iskrcati u Lisabonu, u Portugalu, stoji u priopćenju MORH-a.

FENA

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari