Connect with us

Iz Svijeta

Američki razmještaj vojnika u Poljskoj izazvao reakciju Kremlja

Objavljeno

-

Američki vojnici i tenkovi u četvrtak su počeli pristizati u Poljsku, u okviru jednog od najvećih razmještaja američkih snaga u Europi od Hladnog rata u kome bi na kraju moglo biti više od 3.000 vojnika.

Operacija Pentagona izazvala je trenutnu ljutitu reakciju iz Rusije, dok ju je Kremlj opisao kao “prijetnju na svom pragu”.

U misiji Atlanska odlučnost sudjelovat će oklopna postrojba s više od 3.000 američkih vojnika i teškog naoružanja razmještenih u Poljskoj i u obližnjim NATO partnerima Estoniji, Latviji, Litvanjii, Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj na rotirajućoj bazi.

Odlazeća Obamina administracija naredila je taj razmještaj u 2014. godini kako bi pružila uvjeravanja istočnim saveznicima nakon ruskih akcija u Ukrajini.

Operacija je, međutim, pokrenuta samo tjedan dana uoči inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je sugerirao da će republikanska administracija nastojati ublažiti napetosti s Kremnjom.

Kontignet američkih vojnika ušao je u Poljsku preko graničnog prijelaza Olszyna s Njemačkom u četvrtak.

Teško naoružanje, uključujući 87 tenkova Ambrams i više od 500 oklopnih vozila među kojima i Humveeja za prijevoz vojnika, uslijedit će za njima.

”Ova operacija prijeti našim interesima i našoj sigurnosti. To ima čak i veću težinu kada treća strana (Sjedinjene Države) ojačava svoju vojnu nazočnost u na našem pragu prema Europi”, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksej Mečkov opisao je razmještaj američkih časnika kao “faktor destabilitzacije europske sigurnosti”, prenosi AFP.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari